Népi konyha - Dunántúli tájak ételei - Ételek, ételkészítési és étkezési szokások, ünnepek (Jelenlévő múlt - 42 ábrával)

planétás kiadó  | 1999  | cérnafűzött, keménytáblás  |  380 oldal

Libri Antikvárium
Saját képekkel - Ismertető: A könyv bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy nagyobb tájegység ételkészítési alapanyagait, konyháját, családi ételeit, ünnepeit. Bőséges receptválasztéka régi könyvek és néprajzi dolgozatok alapján készült ételek leírását tartalmazza. A képanyag a konyhát, az ételkészítés eszközeit, néhány, evés-ivással összekötött ünnepi alkalmat mutat be.- További ismertető: "Belelapozás". - - Tartalom: Előszó 13 Bakony és Balaton-felvidék 15 Az ételkészítés alapanyagai, fűszerei 15 Ételkészítési szokások 16 A kenyér szerepe a falusi emberek életében 16 Aszalás 17 Törött paprika készítése 17 Lekvárfőzés 17 Ecetkészítés 18 Pálinkafőzés 18 Savanyítás 18 Disznóvágás 19 A vidék jellegzetes ételei 20 A konyha 24 Sütő-főző eszközök 25 Családi ételek, ünnepi szokások 25 Étkezési szokások 26 Ünnepek 27 A Bakony és a Balaton-felvidék régi és mai ételei 31 Levesek 31 Levesbetétek 43 Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek 44 Mártások 52 Saláták 53 Halételek 54 Húsételek 60 Szárnyashús ételek 68 Vadhús ételek 72 Házi főtt, sült tészták és sütemények 74 Másutt is előforduló ételek 88 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 88 Baranya 89 Az ételkészítés alapanyagai 89 Ételkészítési szokások 91 Savanyúságok házi készítése 90 Levesek 91 Köretek 91 Mártások 91 Halételek 91 Házi főtt, sült tészták és sütemények 91 A konyha 91 Családi étkezési szokások 94 Ünnepek 95 Lakodalom 95 Bodonyi leányvásár 97 Halászbúcsú 98 Egyházi ünnepek étkezési szokásai a baranyai magyaroknál 98 Baranya régi és mai ételei 99 Levesek 99 Levesbetétek 103 Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek 104 Mártás 108 Saláták, savanyúságok 108 Halételek 109 Marhahúsból készült ételek 110 Sertéshúsból készült étekek 111 Bárány- és ürühúsból készült ételek 115 Szárnyas, vadszárnyas ételek 116 Házi főtt, sült tészták és sütemények 118 Gyümölcsitalok 125 Másutt is előforduló ételek 125 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 126 Fertő-vidék és Kultúrsarok 127 A soproni poncihterek 127 Mesélő gasztronómia 130 A Lövérek régi világa 130 Régi bábsütő emlékeink 130 Eszterházy rostélyos 130 A konyha 131 Családi ételek, ünnepek 132 Búcsú 132 Farsang 133 Pünkösd 134 Szüret 134 Legénykeresztelés 134 Lakodalom 135 Gyermekbál 136 Temetői litánia 136 Vízkereszt 136 Szilveszter 136 Karácsony 136 Húsvét 136 A Fertő-vidék és a Kultúrsarok régi és mai ételei 136 Levesek 137 Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek 139 Saláták 140 Húsételek 142 Szárnyashús ételek 148 Vadhús ételek 148 Házi főtt, sült tészták sütemények 150 Másutt is előforduló étel 153 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 153 Göcsej 154 Az ételkészítés alapanyagai 154 Ételkészítési szokások 154 Levesek 155 Mártások 155 Köretek, főzelékeke, egytálételek 155 Húsételek 156 Tészták és házi sütemények 157 Pálinkafőzés 157 A konyha 157 Hétköznapok ételei 158 Ünnepi ételek 160 Göcsej régi és mai ételei 162 Levesek 162 Mártások 168 Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek 169 Saláták 173 Húsételek 174 Szárnyashús ételek 178 Vadhús ételek 180 Házi főtt, sült tészták és sütemények 180 Másutt is előforduló ételek 189 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 189 Hanság 190 Az ételkészítés alapanyagai 190 Ételkészítési szokások 190 A konyha 191 Étkezési szokások 191 Legényavatás 191 Korbácsolás 191 Farsang 192 Karácsony 192 Szilveszter 192 Lakodalom 192 A Hanság régi és mai ételei 194 Levesek 194 Köretek és könnyű 195 Halétel 196 Húsételek 196 Házi főtt és sült tészta 198 Másutt is előforduló ételek 198 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 198 Moson-vidék 199 Ételkészítési szokások 200 Edények a konyhában 200 Étkezési szokások 201 Ünnepek 202 Farsang 203 Búcsú 203 Szent Márton napja 203 Szilveszter 204 Húsvét 204 Karácsony 204 A Moson-vidék régi és mai ételei 205 Levesek 205 Köretek 205 Halételek 206 Húsételek 207 Szárnyashúsételek 208 Házi főtt, sült tészták és sütemények 208 Másutt is előforduló ételek 211 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 211 Őrség 212 Az ételkészítés alapanyagai 212 A kástu 212 Edények a konyhában 215 Ételkészítési szokások 215 Levesek 217 Főzelékek 217 Kásák 217 Köretek 218 Húsételek 218 Mártások 218 Saláták 218 Tészták és sütemények 218 Ünnepek 219 Paszita 219 Húshagyókedd 220 Halotti tor 220 Az Őrség régi és mai ételei 220 Levesek 220 Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek 226 Saláták 231 Mártások 232 Húsételek 233 Házi főtt, sült tészták és sütemények 235 Másutt is előforduló ételek 238 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 238 Rábaköz 239 Az ételkészítés alapanyagai 239 Ételkészítési szokások 241 Kenyérsütés 241 Disznóölés 241 Levesek 241 Főzelékek, köretek 242 Mártások 242 Halételek 242 Húsételek 242 Főtt és sült tészták 242 A konyha 243 Étkezési szokások 244 Böjt 245 Pásztoremlékek 245 Ünnepek 246 Búcsú 246 Farsang 247 Balázsolás 248 Lakodalom 248 Hamvazószerda 250 Húsvét 250 Karácsony-újév 251 A Rábaköz régi és mai ételei 252 Levesek, levesbetétek 252 Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek 256 Mártások 257 Halételek 257 Húsételek 258 Házi főtt, sült tészták és sütemények 262 Másutt is előforduló ételek 268 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 268 Sárköz 269 Az ételkészítés alapanyagai 269 A konyha 269 Étkezési szokások 271 Ünnepek 273 A Sárköz régi és mai ételei 273 Levesek 274 Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek 275 Saláta 277 Halételek 277 Húsételek 277 Házi főtt, sült tészták és sütemények 281 Másutt is előforduló ételek 283 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 283 Somogy 284 Az ételkészítés alapanyagai 284 Ételkészítési szokások 284 Levesek 291 Levesbetétek 292 Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek 292 Kásák 292 Halételek 293 Húsételek 293 Házi főtt, sült tészták és sütemények 294 Italok 295 A konyha 296 Étkezési szokások 296 Nagy nyári mezőgazdasági munkák 297 Munkák a szőlőben 297 Kaláka 298 A pásztorok étkezése 298 Böjti ételek 298 Lakodalom 299 Keresztelő, paszita, komatál és komabál 299 Egyházi ünnepek 300 Jeles alkalmak 301 Somogy régi és mai ételei 303 Levesek 303 Levesbetétek 311 Köretek, főzelékek, tartalmas hústalan ételek 312 Mártások 317 Saláták 318 Halételek 318 Húsételek 321 Házi főtt, sült tészták és sütemények 326 Zselic régi és mai ételei 326 Levesek 336 Húsételek 338 Tészták 339 Másutt is előforduló ételek 340 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 340 Szigetköz 341 Az ételkészítés alapanyagai 344 Ételkészítési szokások 347 Étkezési szokások 348 Ünnepek 349 Lakodalom 349 A Szigetköz régi és mai ételei 350 Levesek 350 Levesbetétek 351 Halételek 351 Húsételek 354 Házi főtt, sült tészták és sütemények 356 Másutt is előforduló ételek 359 A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek 359 Felhasznált irodalom 360 Képjegyzék 370 Receptmutató 371
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 490 Ft

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - név/ajándékozási beírással
Saját képekkel (állapotfotó). Szinte kinyitatlan, jó állapotú példány. Könyvízelítő: "Belelapozás". Rövid ajándékozással.
Kiadó planétás kiadó
Kiadás éve1999
Oldalak száma:380
Súly649 gr
ISBN2399967338416
ÁrukódSL#2111083476
Kötéscérnafűzött, keménytáblás

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 490 Ft

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya