Népi konyha - A palócok, a matyók, a bodrogköziek, a Felső-Tisza vidékiek, a hajdúságiak, a nyírségiek és a sárrétiek ételei (Hagyomány és vidék - 46 ábrával)

mezőgazda kiadó  | 2003  | cérnafűzött, keménytáblás  |  384 oldal

Libri Antikvárium
Saját képekkel - Ismertető: Az utóbbi időben felértékelődött a múlt, új színben látjuk a hagyományos népi-paraszti élet mindennapjait, a paraszti-földműves élet tapasztalatait. Újra értékeljük azt a paraszti leleményt és tudást, amire a mindennapok során szüksége volt a hajdani földművesnek, gazdálkodónak. Szigeti Andor alföldi tájakról gyűjtött ételrecepteket és színes táj- és szokásleírásba ágyazta őket. Bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy nagyobb tájegység ételkészítési alapanyagait, konyháját, családi ételeit, ünnepeit. Bőséges receptválasztéka régi könyvek és néprajzi dolgozatok alapján készült. Ezek között olyan ételek is találhatók, amelyek alapanyaga mára kikopott a napi étkezésből. Az archív fotók a konyhát, az ételkészítés eszközeit és néhány evés-ivással összekötött alkalmat mutatnak be.- További ismertető. "Belelapozás". - - Tartalom: Előszó 11 Vallomások 11 Magamról 11 Az ételek jelölési rendszeréről 11 HAGYOMÁNYOK A palócok 15 A táj étkezési kultúrája 17 Ételkészítési szokások 19 Jellegzetes palóc ízesítőanyagok 20 Ételcsoportok 21 Levesek 21 Levesbetétek 23 Vastag-, sűrű-, öregételek 23 Mártások, szószok 24 Főzelékek, köretek 24 Kásák, pépes ételek 24 Egyéb hústalan egytálételek 24 Főtt tészták 25 Sült tészták 26 Változások az ételkészítési szokásokban 27 Ételkészítési anyagok 28 Természet kínálta alapanyagok 28 Gazdálkodásból származó alapanyagok 30 Étkezési szokások 34 Hétköznapokon 34 Ünnepnapokon 35 Búcsúk 37 Farsang 37 Böjt 37 Lakodalom 38 Keresztelő, poszrik 39 Halotti tor 40 Aratóáldomás 40 Szüret 40 Disznótor 40 Summások, pásztorok, erdei munkások étkezése 41 Alapanyagok, technológia, ételek, palóc tájnyelven 42 Alapanyagok 42 Technológiák 43 Jellegzetes palóc ételek 43 Matyóföld 45 A táj étkezési kultúrája 47 Ételkészítési szokások 47 Levesbetétek, levestészták 49 Vastag-, sűrű-, öregételek 50 Saláták 50 Húsételek 50 Főtt tészták 50 Sült tészták 51 Változások az ételkészítési szokásokban 51 Ételkészítési anyagok 52 Természet kínálta alapanyagok 52 Gazdálkodásból származó alapanyagok 53 Étkezési szokások 58 Hétköznapokon 58 Ünnepnapokon 59 Summások, részes aratók ételei 62 Bodrogköz és Tokaj-Hegyalja 64 Ételkészítési szokások 68 Tokaji bor az ételkészítésben 69 Levesek 69 Vastagételek 70 Saláták, savanyúságok 70 Halételek 71 Húsételek 71 Tészták 71 Változások az ételkészítési szokásokban 72 Ételkészítési anyagok 73 Természet kínálta alapanyagok 73 Gazdálkodásból származó alapanyagok 76 Étkezési szokások 80 Hétköznapokon 80 Ünnepnapokon 81 Foglalkozáshoz kötődő étrendek 85 Falusi szegődményesek 85 Szőlőmunkások 85 Favágók 86 Mezőgazdasági cselédek 86 A Felső-Tisza-vidék 88 Ételkészítési szokások 90 Ételkészítési anyagok 91 Természet kínálta alapanyagok 91 Gazdálkodásból származó alapanyagok 94 Étkezési szokások 98 Hétköznapokon 100 Ünnepnapokon 101 Böjt 102 Pásztorok, halászok, vadászok ételei 102 A hajdúkerület városai - Hortobágy és a cívisek világa 104 A táj étkezési kultúrája 105 Kedvelt ételek 106 Levesek 107 Vastagételek 107 Halételek 108 Húsételek 108 Főtt tészták 110 Sült tészták 111 Változások az ételkészítési szokásokban 111 Ételkészítési anyagok 112 Természet kínálta alapanyagok 112 Gazdálkodásból származó anyagok 114 Étkezési szokások 121 Hétköznapokon 121 Ünnepnapokon 122 Munkához kapcsolódó ünnepek 124 Böjt 125 Pásztorok étkezése, ételei 126 Napszámosok étkezése 127 Vákáncsosok étkezése 127 Nyírség, Rétköz és a Nyíri Mezőség 128 A táj étkezési kultúrája 130 Ételkészítési szokások 130 Változások az ételkészítési szokásokban 131 Ételkészítési anyagok 132 Természet kínálta alapanyagok 132 Gazdálkodásból származó anyagok 134 Étkezési szokások 140 Hétköznapokon 140 Ünnepnapokon 141 Böjt 143 Summások ételei 144 Sárrét 145 A táj étkezési kultúrája 146 Változások az ételkészítési szokásokban 150 Ételkészítési anyagok 152 Természet kínálta alapanyagok 154 Gazdálkodásból származó anyagok 154 Étkezési szokások 158 Hétköznapokon 158 Ünnepnapokon 159 Böjt 161 Summások, pásztorok, konvenciós cselédek étkezése 161 ÍZEK Válogatás régi és mai ételek közül 165 Levesek 166 Borlevesek 166 Ciberék, kiszik 166 Gombalevesek 169 Gyümölcslevesek 170 Húslevesek 172 Bab- és borsólevesek 177 Káposztalevesek 181 Kaszáslevesek 183 Krumplilevesek 184 Savanyú levesek 185 Tej-, tejterméklevesek 186 Tésztalevesek 188 Tojáslevesek 191 Zöldséglevesek 193 Egyéb levesek 196 Levesbetétek 205 Mártások 209 Kásák, pépes ételek 213 Abált kásák 213 Gancák 213 Karimás kása 217 Köleskásák, sárgakásák 215 Kukoricakásák 215 Oltott kása 216 Öregkásák 216 Puliszkák 217 Tejbekásák 218 Zámiskák 219 Egyéb kásák és pépes ételek 220 Főzelékek, köretek 226 Babfőzelékek 226 Káposztafőzelékek 227 Krumplifőzelékek, -köretek 228 Répafőzelékek 230 Tökfőzelékek 230 Zöldbabfőzelékek 231 Egyéb főzelékek, köretek 231 Hústalan egytálételek 234 Gombás ételek 234 Káposztás egytálételek 236 Krumplis egytálételek 238 Kukoricaételek 241 Öregtészták 241 Tejből tejtermékből készült egytálételek 244 Tojásételek 244 Egyéb hústalan egytálételek 245 Saláták, savanyúságok 247 Cékla- és répasaláták 247 Káposztasaláták 247 Paprikasaláták 248 Egyéb saláták, savanyúságok 249 Hal-, rák-, békaételek 252 Csíkos káposzták 252 Csuka- és harcsapörköltek 252 Halászlék 253 Hallevesek, hallék 254 Halpaprikások 256 Halas káposzták 257 Parázson sült halak 258 Rántott halak 258 Egyéb hal-, rák- és békaételek 259 Húsételek 263 Marha, borjú 263 Gulyások 263 Pörköltek 264 Tokányok 266 Töltött húsok 266 Egyéb marha és borjúételek 271 Sertés 271 Bundázott húsok 271 Göngyölt-töltött húsok 271 Gulyások 273 Hurkák 274 Húsos káposzták 277 Pecsenyék 279 Szelethúsok 279 Töltikék 281 Töltött káposzták 254 Egyéb sertéshúsételek 291 Bárány, ürü (birka, juh), kecske 291 Paprikások 291 Pörköltek 292 Egyéb juhhúsos ételek 292 Háziszárnyasok 298 Bundázott húsok 298 Kásák 299 Töltött szárnyasok 299 Egyéb szárnyashús ételek 301 Csirke, tyúk 304 Galamb 304 Kacsa, liba 305 Pulyka 306 Vadételek 309 Főtt tészták 309 Csík-vagy metélt tészták 309 Csuszatészták 310 Derelye (Barátfüle) 311 Galuskák, haluskák 312 Gombócok 315 Laskatészták 317 Nudli, angyalbögyörő, burgonyametélt 318 Egyéb főtt tészták 318 Sült tészták 321 Bélesek 321 Bobájkák 324 Cipók 325 Dübbencs 325 Fánk, pampuska 326 Csőrege, forgácsfánk 328 Guba 330 Kalács 331 Kifli 336 Lángos 337 Lapotya, lepótya 339 Laska 339 Lepcsánka, lapcsánka, lepcsánk, marcafánk 340 Lepények 340 Levelensült 342 Málé (görhe, görhemálé) 343 Mézes sütemény 344 Palacsinta 345 Pászka 348 Perec 348 Pite 349 Pogácsa 351 Rétes 354 Egyéb sült tészták 356 Torta 363 Epilógus 366 Irodalom 367-384
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 16 490 Ft

A termék megvásárlásával

1 649 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Saját képekkel (állapotfotó). Szinte kinyitatlan, jó állapotú példány. Könyvízelítő: "Belelapozás".
Kiadó mezőgazda kiadó
Kiadás éve2003
Oldalak száma:384
Súly649 gr
ISBN2399967338423
ÁrukódSL#2111083480
Kötéscérnafűzött, keménytáblás

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 16 490 Ft

A termék megvásárlásával

1 649 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya