A KönyvKereső szolgáltatás csak regisztrált ügyfeleink számára elérhető.
Hogy igénybe tudja venni, kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon.
hírlapkiadó vállalat
| 1990
| papír / puha kötés
|
100 oldal
Tagadhatja-e bárki is, hogy magyar honban mostanában divatba jött a mélyhűtő?! Aki egy kicsit is ad magára, s büszke szeretne lenni háztartására, az innen-onnan, (de leginkább onnan, vagyis külföldről) beszerez magának egy ilyen korszerű masinát.
De tudja-e mindenki okosan, célszerűen, gazdaságosan használni? Erről bizony megoszlanak a vélemények. Önmagáról mindenki úgy véli: ő aztán tudja, mit és hogyan tartson a mélyhűtőben. Ám csaknem mindenki tud mondani olyan esetet, amikor "megállt az esze", hogy egyik-másik ismerőse milyen gazdaságtalanul használja és milyen bután tömi meg mélyhűtőjét.
Bizonytalan és eltérő válaszokat kaphatunk, ha arról faggatjuk háziasszony ismerőseinket: legyasztható-e újra a gyorsfagyasztóból kivett és felolvasztott (korábban megfőzött) étel? Visszatehetők-e a mélyhűtőbe az onnan kivett és felolvasztás után megmaradt húsok? Miképpen olvasszuk fel az ízek és küllem megőrzésére törekedve az egyes gyümölcsöket? Találkozhatunk olyan hírekkel is, hogy valaki gyorsfagyasztott étel elfogyasztása után emésztési zavarokra, gyomorfájásra panaszkodott. Jogos lehetett-e a panasza, ártalmas lehet-e, s ha igen mikor, milyen hosszú tárolás, milyen felhasználás esetén a mélyhűtött élelmiszer?
A mélyhűtők használatának hívei mgmosolyogják a fent idézett tudatlanokat, de ők vajon tudnak-e mindent szeretett "jégkamrájukról" azon kívül, hogy: a mélyhűtőláda és a fagyasztószekrény kényelem, öröm és nyereség, hiszen elősegíti az egészséges táplálkozást és a takarékoskodást pénzzel és idővel?! ez a vélemény ugyanis csak akkor igaz és helytálló, ha mindent tudunk a mélyhűtőláda és a gyorsfagyasztó tulajdonságairól, a gyorsfagyasztásról, a tárolás, felhasználás módszereiről.
Meg lehet ezt tanulni? Lehet, de elegendő hozzá egy használható kézikönyv is. Ezt veheti most kézbe Ön, kedves Olvasó. Tanácsadója, e könyv szerzője, olyan ember, aki nemcsak tudja, amit leírt, de akár vizsgáztathat is belőle, mivel több mint tucatnyi táplálkozással foglalkozó szakkönyv szerzője és a konyhatechnika kiváló ismerője.
Tartalom
Mit kell tudni a gyorsfagyasztásról?
A gyorsfagyasztás lényege 7
Mit lehet és mit nem lehet lefagyasztani? 8
Húsok és húskészítmények 8
Zöldségfélék, főzelékfélék 8
Tejtermékek 8
Gyümölcsök 9
Készételek 9
Sütemények, tészták, desszertek 9
Hogyan készítsük elő az anyagot a fagyasztáshoz? 10
Tisztítás, mosás, darabolás, adagolás 10
Csomagolás - különféle csomagolóanyagok 12
A csomagok, dobozok tárolása 12
A lefagyasztott élelmiszerek és készételek körülbelüli tárolási ideje a mélyhűtőben (táblázat) 15
Hogyan használjuk fel a mélyhűtött élelmiszereket?
A fagyasztott élelmiszerek felolvasztása 19
A felengedett élelmiszer további tárolása és eltarthatósági ideje 21
Mire ügyeljünk az élelmiszer-fagyasztásnál?
Nyersen fagyasztható élelmiszerek 23
Tejtermékek 23
Zöldségek 24
Gyümölcsök 26
Húsok 30
Mi mire való - A húsok fajtái 36
A különféle húsok fagyasztás előtti fűszerezése (receptekkel) 40
Előfőzve (blansírozva) fagyasztható élelmiszerek 41
Zöldségek 41
Gyümölcsök 42
Húsok
Félkész ételek fagyasztása (receptekkel) 44
Levesek, levesbetétek 51
Leveses egytálételek 53
Köretek, főzelékfélék 56
Húsos ételek 59
Húsok, halak 64
Sós tészták 71
Édes tészták 75
Fogyasztásra kész ételek mélyhűtése (receptekkel) 76
Levesek, levesbetétek 77
Főzelékfélék 80
Húsok és húsos ételek 83
Halételek 84
Meleg mártások 85
Főtt tészták 86
Sütemények, édességek 89
A hűtőszekrényben tartható élelmiszerek tárolásáról 89
A hűtőgépek tisztántartása 93
Hűtőgépek, fagyasztószekrények, mélyhűtőládák 95
A jelenleg forgalomban lévő hűtőgépekről
A legkorszerűbb külföldi hűtőgépekről
Milyen hűtőgépet vegyen a család? 96
A könyben szereplő mélyhűtésre alkalmas ételek betűrendes tárgymutatója 99