SZERZŐ Szövényi Ernő GRAFIKUS G. Bózsa Evelin

A házi bor készítése Mustkészítés, Az erjedés három szakasza, Az irányított erjesztés, Fehérborkészítés, Borkezelés, Hogyan kóstoljunk, hogy jól kóstoljunk? Borbetegségek, Borhibák, Íz- és szaghibák

mezőgazdasági kiadó  | papír / puha kötés

Libri Antikvárium
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó Kiadás helye: Budapest Kiadás éve: 1990 Kötés típusa: Tűzött kötés Oldalszám: 48 oldal Sorozatcím: Kertészpraktikák Kötetszám: Nyelv: Magyar Méret: 20 cm x 14 cm ISBN: 963-234-235-6 Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. FÜLSZÖVEG A sorozat célja, hogy a kertészet és a kertészkedéshez szorosan kapcsolódó tennivalók ismeretanyagát a gyakorlat igényeihez, szükségleteihez szabva közérthetően, kevés szöveggel és sok rajzzal adja közre. A témák kiválasztásakor a tapasztalt kertészre éppen úgy gondoltunk, mint a kezdőre, ezáltal a más és más színvonalon álló kertészeknek tudunk rendszeres tanulnivalóval szolgálni. Ez a füzet azoknak készült, akik nagyon szerény feltételek között szeretnének maguknak készíteni jó bort, néhány tőke szőlő terméséből. A téma feldolgozásának alapja a fehérborkészítés technológiai folyamata. Közbeszűrt bekezdések ismertetik a vörösborkészítés ettől eltérő lépéseit azokon pontokon, ahol a kétféleeljárás között különbség van. Olyan pontos receptúrát kap az olvasó, hogy még a laikus is képes ennek alapján fehérbort, vörösbort és rozét készíteni. A szerző leírja a termésbírálat lényeges elemeit és a mustfok megállapítására szolgáló módszereket is. Szó esik még a kész borok kezeléséről, borbetegségekről és -hibákról, valamint az ellenük való védekezés módjairól. Az utolsó fejezet a kellemes, baráti körben eltöltött borkóstolásról szól. Vissza TARTALOM Előszó 3 Egészség, mérték, bor 4 A szőlő 4 A szüret 6 Hogyan használjuk a mustfokolót? 7 A szüretelés főbb szabályai 9 A szőlővásárlás szempontjai 10 Mustkészítés 10 Zúzás 10 Bogyózás 11 A cefre enzimes áztatása 12 Mustelválasztás 12 Sajtolás 13 Előkészítés az erjesztésre 14 Cefrekénezés - mustkénezés 14 Nyálkázás 15 Mustjavítás 15 Az erjedés 18 Az erjedés három szakasza 18 Az irányított erjesztés 19 A fehér szőlő mustjának erjesztése 19 A kék szőlő cefréjének erjesztése 22 A rozébor készítése 23 Fehérborkészítés 24 Az újbor jellemzői, változásai 25 Borkezelés 26 Töltögetés 26 Fejtés 27 Kénezés 29 Derítés 29 A bor érlelése 32 Borbetegségek 34 A virágosodás (borvirág, pimpó) 34 Ecetesedés, illkósodás 34 Egéríz (meizli) 35 Tejsavas, mannitos erjedés 35 Záptojásszag (seprőbomlás) 35 Barnatörés 36 Nyúlósodás 36 Keseredés (Glicerinerjedés) 36 Borhibák 36 Íz- és szaghibák 37 Törések 37 A borkóstolás 37 Hogyan kóstoljunk, hogy jól kóstoljunk? 38 Utószó 42 Irodalom 42
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 3 550 Ft

A termék megvásárlásával

355 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Súly200 gr
ISBN2399958920750
ÁrukódSL#2112009702
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 3 550 Ft

A termék megvásárlásával

355 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Biró Kincső: MedúzalányBiró Kincső: Medúzalány