Constantinus A.P.

2221 - Szigorúan szabados viszonyok

vitis aureus  | 2017  | MAGYAR nyelvű  | FÜLES, KARTONÁLT  |  504 oldal

"Európa, 2221. - Az elmúlt évszázadokban újra megjelent, és sebesen elterjedt egy ősi eredetű társadalmi forma, a Matriarchátus. Ennek köszönhetően a kétszáz éve már kiszorulni látszó európai őslakosok újra benépesítik a kontinenst, sőt megkezdődött új kirajzásuk. Az évszázadok során a matriarchata berendezkedés alapértékké vált, és már csak tankönyvekből, vagy a kisebbségi gettóként létező, lenézett lakónegyedek révén ismerik a "régi, páros világot". A rendszer által eltartott nép élvezheti a stabil megélhetést, a szórakozást, a szexuális szabadosságot, cserébe csak néhány egyszerű szabályt kell betartania.
De a matriarchata szövetségek által uralt új világrend tényleg szilárd? Szétfeszítik-e az itt-ott keletkező repedések, vagy rugalmasan alakul, s alkalmazkodik? Kik dolgoznak érte, és kik ellene? A matriarchátus szabályaihoz igazodóan átrendezett Bécsben egy fiatalember a saját bőrén tapasztalja meg a kérdés valódiságát. Elpuhította a rendszer, amit kiszolgál és nagyra tart. Származásának köszönhetően magasra jutott, megvan mindene. De feltűnik egy lány, aki sok mindent megváltoztat. A véletlen küldte, vagy hátsó szándékok munkálnak? Ráadásul egy olyan év közeledik, melyet a matriarchátus urai legszívesebben kihagynának a naptárból.
Sokan szeretünk párkapcsolati témákról beszélgetni. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódik be a könyv, hisz párbeszédein át az olvasóval is beszélget, új szemszögből feszegetve ismerős témákat. Bonyolult viszonyok szövedékébe gabalyodhatunk bele ebben a párkapcsolati utópiában, a szereplőkkel együtt latolgatva férfi(ak) és nő(k) ideális együtt élésének lehetőségeit, azt, hogy mi az elfogadott és normális, és bízva abban, hogy mindenkinek létezik a számára legjobb lehetőség."
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 790 Ft

A termék megvásárlásával

379 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó vitis aureus
Kiadás éve2017
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:504
BorítóFÜLES, KARTONÁLT
Súly500 gr
ISBN9789638808783
Árukód2712038 / 1172791

Vásárlói értékelések, vélemények

(1 vélemény)
Lovász Richárd
2018. 02. 08.

Nagyon érdekes, izgalmas utópia a 2221. Nem tekinthető se pozitív, se negatív utópiának, a szó hagyományos értelmében. Olvasás közben nem csak a történet, hanem a rendszer is magával ragadja az olvasót. Az Alfa szövetség nem olyan egyértelműen visszautasítható társadalmi berendezkedést hozott létre, mint az Angszoc Orwellnél, és itt nem a korlátlan kapcsolódási lehetőségekre gondolok! Az, hogy a nők ne legyenek kiszolgáltatva a gyerekeikkel együtt senkinek, hanem a társadalom már pusztán a gyermekszülésért is megbecsült tagjának tekintse őket, kimondottan szerethetővé teszi a matriarchátust. Az érthetetlen és értelmetlen korlátok pedig, mint amilyen a páros lét lenézettsége, görbe tükröt mutatnak mai társadalmunknak, ugyanúgy, ahogy a "páros lét" esetén a sikeres párválasztás nehézsége, vagy a szövetségen belül a kommunikátoraikba feledkezett emberek tömege. A regényben felismerhetők párhuzamok a "nagy elődökkel", de ezek nem válnak hátrányára a műnek, mivel egyáltalán nem erőltetettek, egy részük talán nem is tudatos. A párosok gettója a Szép új világ rezervátumából lehet ismerős, vagy Zamjatyin, Mi című regényéből, ahol a civilizáción túl szintén élnek emberek, egy ősi társadalom maradványában. A megfigyelések, lehallgatások az 1984-et idézik, vagy akár a saját történelmünket, ahogy a biztonsági szolgálat épülete is, az alatta lévő börtönnel, lehet éppúgy a Szeretet minisztérium, mint az Andrássy út 60. megfelelője. A jelszavak, melyekkel a népet kondicionálják, megjelentek már a Szép új világban is, és a magyarországi gyárfalakon is. Ezért lehet olyan ismerős ez a terep, ezért érezhetjük jól benne magunkat olvasóként, mert valahol ezt szoktuk meg. Az utópiák buktatója lehet, hogy a technikai fejlődés túlhalad rajtuk. A Szép új világ alkotóját az a vád érte, hogy nem látta előre az űrkutatás fejlődését. Ezt az eleve értelmetlen vitát előzi meg a szerző azzal, hogy a regényben többször is olvashatjuk, hogy a technikai fejlődés lelassult a matriarchátus megjelenésével, de ez egyáltalán nem baj, hiszen így is a valaha létezett legjobb rendszer született meg. A szerző tehát a régi elemeket is felhasználva egy kiváló művet alkotott, melyben nincs erőltetettség, és ami még fontosabb, van remény! Az 1984, és a Mi főhősei bukásra vannak ítélve, a Szép új világ megoldás nélkül ér véget. Ezzel szemben Irina és Ryan megmenekül az Alfa szorításából. A rendszer valószínűleg nem omlik össze, de más lesz már, mint ahogy hazánk is, 1956 után. Remélem, hogy még sok, hasonlóan jó művet olvashatunk Constantinus A.P.-től!


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 790 Ft

A termék megvásárlásával

379 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!