Agatha Christie a krimi királynője, ehhez kétség sem fér. Könyveinél csak a Bibliából és Shakespeare műveiből adtak el többet. Életműve, mely majd fél évszázad alatt született, 66 detektívregényt, 14 novelláskötetet, sőt Mary Westmacott álnéven hat romantikus regényt is magába foglal. Színdarabjait ma is játsszák a világ minden táján, a The Mousetrap (Egérfogó) című műve tartja az első előadást követően a legtovább műsoron tartott darab rekordját: először 1952-ben mutatták be.

2020-ban épp száz éve annak, hogy Agatha Christie megjelentette első regényét A titokzatos stylesi eset címmel. Az írónő munkásságát gondozó Helikon Kiadó több mint harminc Christie-művel a háta mögött idén is folytatja a detektívregények kiadását, melyet a jubileumi debütregény megjelenésével indított.

A titokzatos stylesi eset 1916-ban, az első világháború idején született, amikor az írónő szülővárosában, az Anglia délnyugati részén fekvő Torquay-ban nővérként dolgozott, ám a sorozatos elutasításokat követően végül csak évekkel később jutott el az olvasókhoz. A szinte az utolsó pillanatig ismeretlen gyilkos története és Hercule Poirot különleges karaktere, melyet egy a háború elől Angliába menekült belga veterán személye ihletett, egyből óriási siker lett. Egy korabeli gyógyszerészeti szaklap külön kiemelte az író felkészültségét a mérgeket és azok hatásainak pontos leírását illetően.

Hogyan készülnek a sorozat kötetei?

Ahogy a regényekben sok apró, finom részletből áll össze a megfejtés, úgy a borítókon is nagyon sok olyan részlet van, amelyeket a könyvet kézbe véve csak igen alapos megfigyeléssel vagy nagyítóval lehetne észrevenni. Az egyszerűnek tűnő rajzok olykor akár 2000, egymásra helyezett rétegből, úgynevezett layerből állnak: a megcsillanó fények és az árnyékok, az ablakok függönyén átsejlő figurák, a talaj egyenetlenségei, az icipici kocsiban épp csak kivehető sofőr alakja – mindezek talán fel se tűnnek az olvasónak, de nélkülük lapos, élettelen lenne a borító.

A Christie-borítók tervezője, Tillai Tamás itt avat be minket abba, hogyan készülnek a sorozat kötetei, miről árulkodnak a színek, mit jelentenek a piktogramok, milyen titkokat és szimbólumokat rejtenek a címlapok.

 • Tizenéves korában klasszikus zenésznek készült, de túlzottan izgult, amikor szerepelnie kellett.
 • Ő az egyetlen női szerző, akinek három darabja is futott egyszerre a londoni West Enden.
 • 1922-ben világkörüli útra indult.
 • Az isztambuli Pera Palace Hotelnek van egy Agatha Christie-szobája, ahol állítólag a Gyilkosság az Orient expresszen című regényét írta.
 • Antialkoholista volt és nem is dohányzott.
 • Miss Marple karakterét anyai nagyanyjáról mintázta.
 • Saját bevallása szerint kétszer is megpillantotta az „igazi” Hercule Poirot-t, egyszer ebédelt a Savoyban, egyszer egy hajón a Kanári-szigeteken.
 • Utolsó nyilvános szereplése 1974-ben volt a Gyilkosság az Orient expresszen filmpremierjén.
 • A kedvenc írói Elizabeth Bowen és Graham Greene voltak.
 • Agatha Christie regényeinek első filmes feldolgozása 1929-ben készült Németországban Die Abenteuer G.M.B.H. (A titokzatos ellenfél) címmel.
 • Az írónő nem engedte, hogy könyveinek borítóján szerepeljen Hercule Poirot alakja. A jogörökösök erre a mai napig odafigyelnek, de a Helikon Kiadó sorozatával mégis kivételt tettek, és a detektív apró figurájának megjelenítésére mégis megadták az engedélyt. Erről a borítók tervezője itt mesél részletesen.
 • Chimneys titka című 1925-ös regényét az írónő 1931-ben adaptálta színpadra, de 70 éven át a fiókban lapult, és csak 2003-ban mutatták be, miután a kanadai Vertigo Theatre művészeti vezetője megtalálta a kéziratot a British Library egyik archívumában.
 • Saját munkái közül Agatha Christie kedvence A vád tanúja című regény volt.
 • Saját házát 1924-ben Styles névre keresztelte, emléket állítva ezzel első sikerének.
 • Második férje oldalán, és ideje jó részét vele töltve, sok regényét archeológiai ásatásokon írta, ahol egy „Beit Agatha” névre keresztelt kunyhót is felépítettek a számára.

A sorozat kötetei e-könyvben is elérhetők.
További érdekességek az Agatha Christie krimik Facebook-oldalán találhat.


ChatBot