Szergej Tyimofejev

Replika

prae.hu.kft  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | FÜLES, KARTONÁLT  |  54 oldal

A replika több jelentéssel is bír: elsősorban válasz, ami párbeszédet feltételez, a zenében egy dallam megismétlését, a képzőművészetben utánzatot vagy másolatot jelent. Szergej Tyimofejev verseskötetében a lírai beszéd folyamatos áramlásának vagyunk tanúi, amelyben a jelen pillanat egyszerre idézi fel a múltat, ami szervesen velünk él, és vetíti előre a jövőt, amely a változatlanság nyomasztó hatalmával dacol. A győzelmek, a kudarcok, az öröm és a fájdalom szorongató keverékében megelevenednek az elmúlt évtizedek és a jelenkor egymásra rakodó rétegei, a valóság fikcióvá, a fikció pedig valósággá válik. Csingacsguk, Vadölő és Robin Hood a legközelebbi könyvtárat keresi, gyermekien dörömböl egy rakéta-sorozatvető, a szerelem legpraktikusabb megvallása pedig egy jó hagymás gombaragu. Olykor ugyan elvesznek a körvonalak, máskor azonban le kell porolni a dolgokat, hogy megértsük, mi a helyük és értelmük a világban.
A ráismerés szavak és dolgok helyzetére Tyimofejev lírájának egyik legfontosabb tapasztalata, ami egyúttal a költészet szakadatlan próbatétele. Hiszen ahogy mondja, "minden egyes új kötet valójában csak egy replika, melyet újabb szerzők újabb megszólalásai követnek".

Szergej Tyimofejev (1970) Lettországban élő orosz költő, író, médiaművész. Az "Orbita" nevű ismert rigai csoport alapító tagjaként a különböző kreatív műfajok és médiumok, így például a szöveg, zene, videó vagy fotó közötti párbeszéd megteremtését tűzte ki célul. Rendszeres résztvevője nemzetközi költészeti fesztiváloknak, műveit mások mellett angol, német, olasz, svéd és ukrán nyelvre fordították. A Replika a harmadik, Lettországban megjelent verseskötete.

A szerző fotóját Maris Morkans készítette.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 590 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 410 Ft

A termék megvásárlásával

341 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó prae.hu.kft
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:54
BorítóFÜLES, KARTONÁLT
Súly68 gr
FordítóVass Annamária
ISBN9786156675125
Árukód2778230 / 1221610

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 590 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 410 Ft

A termék megvásárlásával

341 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Carley Fortune: Várlak a tónálCarley Fortune: Várlak a tónál