Richard Dawkins

Isteni téveszme

nyitott könyvműhely kiadó kft  | 2007  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  428 oldal

Richard Dawkins angol biológus, a 70-es évek közepe óta világsikernek örvendő "Önző gén" szerzője, újabb letehetetlenül izgalmas, nagy vitákat kiváltó könyvvel állt elő. Mint az evolúció gondolatának egyik vezető képviselője előbb-utóbb szükségképpen összeütközésbe került a teremtés dogmájával. Ezúttal tehát a vallást és vallásosságot vizsgálja darwinista nézőpontból, az Isten létezésére vonatkozó kérdést, az Isten-hipotézist tudományos hipotézisként kezeli. Uganakkor "hitet tesz" az ateizmus mint bátran vállalható, tisztességes és nagy valószínűséggel helytálló álláspont mellett. Felháborodásának ad hangot, amiért az ateizmus ma az Egyesült Államokban körülbelül olyan heves elutasítást vált ki, mint ötven évvel ezelőtt a homoszexualitás. Miközben a nem hívők aránya a tudományos hierarchián felfelé haladva egyre emelkedik, sőt a Nobel-díjasok között a 90 %-ot is meghaladja. Dawkins tudatosan provokatív, szellemes és fölényes eleganciával megírt, a tudományos tisztesség elvét mindvégig megőrző könyve igazi csemege hívőnek és nemhívőnek egyaránt.

+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
3 401 Ft

A termék megvásárlásával

340 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó nyitott könyvműhely kiadó kft
Kiadás éve2007
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:428
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly730 gr
FordítóKepes János
FormátumB 5 250 X 175
ISBN9789639725164
Árukód2111200 / 1018060

Vásárlói értékelések, vélemények

redbaron
2007. 11. 18.

A könyv egyértelmű csalódás az ateista olvasó számára - gondolom a hívők már az első néhány sor (oldal, fejezet - ki-ki vérmérséklete szerint) után úgyis leteszik. A bevezetés valóban cinikusan szellemes érvelése (miért kell a tudománynak isten(ek) létezésével foglalkoznia annak ellenére, hogy semmi szükség rájuk) után Dawkins adós marad a felvetett kérdésekre adandó válaszokkal. A mai tudományos gondolkodás eszköztárával Aquinoi Szt Tamás, vagy Canterbury Anselmus istenérveit cáfolni (arról nem is beszélve, hogy - bár ezt nyilván Dawkins nem tudja - annak idején ezt az úttörőben már kötelező őrsi foglalkozásként letudtuk) körülbelül akkora mutatvány, mint a flogiszton-elméletet fikázni. Egy evolúció-biológusnak arra a kérdésre kellene választ adnia (vagy a válaszadást megkísérelnie), hogy a vallás, mint a természetes kiválasztódás hatása alatt álló "mém", miért bizonyult sikeresnek az idők folyamán (hogy miért alakult ki, ez talán pontosan ebben a gondolatmenetben nem igazán fontos, tekintsük egy gondolati mutációnak). Vajon miért van szüksége az emberi agynak erre a téveszmére és miért ragaszkodik olyan erősen hozzá? Merre tart a vallás(ok) evolúciója? Képes-e az ateizmus, mint rivális "mém" kiszorítani az istenhit(ek)et, szelekciós előnyre szert tenni, és ha igen, miért nem? Talán Dawkins következő könyvéből - ahol talán kevesebb oldalt szentel a katolicizmus elleni kereszteshadjáratnak - mindez kiderül...

Pőcze Zsolt
2008. 09. 26.

Számomra a könyv egyáltalán nem okozott csalódást, ellenkezőleg! Eddig mérsékelt ateista voltam, de Dawkins szilárd érvei és a felhozott bizonyítékok megerősítették azt a meggyőződésemet, hogy minden vallás csupán az emberi hajlam következménye. Az előttem véleményt formálóval nem értek egyet: a könyv megalapozott és kielégítő választ ad a felhozott kérdésekre: pl. szerinte a vallás kialakulásában és fennmaradásában fontos szerepet játszhatott az az evolúciós előnyt jelentő emberi hajlam, hogy gyermekként megalapozott érvek nélkül is hiszük a bölcs felnőtteknek, és sajnos ettől felnőttként sem tudunk szabadulni, sok mindent elhiszünk a magasztos hangnemben felszólaló vallási vezetőknek is. ( Lásd: A vallás, mint valami másnak a mellékterméke c. fejezet ) Ez megmagyarázza, miért ragaszkodunk annyira a hithez. És ebből következik is "redbaron" hozzászóló másik kérdésére a válasz: amíg az agyunk úgy fejlődik, hogy hajlamos erre a téves működésre, hogy azt is elhiszi, amit nem kellene, még felnőtt állapotban is, addig vallás is lesz, ezzel együtt terrorizmus, lelki terrorismus, fölösleges bűntudat, és a vallás többi "áldásai"... Sajnos..


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
3 401 Ft

A termék megvásárlásával

340 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!