Polgár Kristóf

A porondmester naplójából

előretolt helyőrség íróakadémia  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  60 oldal

"Polgár Kristóf második kötete az első, Hamlet retúr című verseskönyv szerves folytatása. De nem retúrja: utazás tovább, távolabb, beljebb a költészet lehetőségeinek országába.

Természetesen a mélybe is, amelynek figuráit a színész Polgár annyira szereti; ahol kiderül, kedvére való színházat talál-e világának főhőse, a porondmester. Aztán utazik még tovább, hogy végül időben is megérkezzen, és a helyet is megtalálja a bizonytalankodást, a kései, fakó, keresgélő életek számbavételét letudva. A hely Görögország, az idő pedig a mítoszé. Aki beszélni kezd, immár a színészisten, a pózok, a mámor, az őrület ura, maga Dionüszosz.

Polgár költészetében esztétikailag is minden csak előkészítés, méltó felkészülés a találkozóra. Shakespeare árnyai, a noir, Baudelaire szeánszai, a várakozás és visszatartás csodálatos káosza, színkavalkádja, amit az első kötetben elkezdett, és most a Harlequin ciklusban folytat. Mindez különben csak a megérkezéshez képest előkészület - önmagában az utazás, a sodródás versei is élnek, lélegeznek, gyönyörködtetnek, felkavarnak. A kötet második, Dionüszosz című ciklusa azonban Kavafisz görög költő erejét idéző nagy mutatvány ettől a fiatal művésztől. Polgár, aki színészként a pódiumon él és mesterkedik, olyan verseket alkotott a színház istenének jelmezében, amelyek elsőrendű költővé avatják. Pannóniában ez az ünnep."
Horváth László Imre

Polgár Kristóf (Szolnok, 1997) Szolnokon a Széchenyi István Gimnázium drámatagozatos diákja volt, később pedig a kolozsvári Babe-Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatójaként állt fel a Szigligeti Színház deszkáira. Jelenleg a színészet mellett drámatanárként dolgozik korábbi iskolájában, az íráson kívül fotózással is foglalkozik. 2019-ben jelent meg első verseskötete Hamlet retúr címmel az Előretolt Helyőrség Íróakadémia debütsorozatában.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 2 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 840 Ft

A termék megvásárlásával

284 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó előretolt helyőrség íróakadémia
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:60
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly176 gr
ISBN9786156400130
Árukód2778611 / 1221912

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 2 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 840 Ft

A termék megvásárlásával

284 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!