Nóvé Béla

Magyar emigrációtörténeti kézikönyv

országos széchényi könyvtár  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  376 oldal

A magyar emigrációtörténeti irodalomról harminc évvel a rendszerváltás után ma sincs még kritikai igényű, korszerű áttekintés, ahogy a nyugati magyar diaszpóra itthoni, külhoni forrásairól és kiadványairól sem készült átfogó adatbázis, alapos bibliográfia.
E műfajában kissé rendhagyó kötet ezt a hármas hiányt próbálja, ha nem is mindjárt pótolni, legalább enyhíteni azzal, hogy egy könyvbe foglalva kínál problémaérzékeny histográfiai kalauzt, bő forrás- és irodalomjegyzéket kutatóknak és érdeklődőknek egyaránt.
Kézikönyvét a szerző csupán első összegző kísérletnek szánja, azt remélve, hogy egy adatgazdag és elemző, problémafelvető kiadvány több hiányt pótol majd e tárgyban, mint amennyi hiányérzetet szükségképpeni fogyatékosságaival kelt. Annál inkább, mivel a magyar emigrációtörténet forrásai és irodalma - távoli könyvtárak, archívumok mélyén vagy gazdátlanul hányódó irathagyatékaiban - ma sincsenek még kellőképp feltárva. Arról a legújabb kihívásról nem is szólva, amely napjainkban is javában zajlik a nyugati magyar diaszpóra látványos korszak- és léptékváltásával.
Mindez a jelenkor krónikásainak is számos töprengenivalót ad, szükségképp újragondolva mindazt, amit az ó- és újhaza viszonyáról, az eddigi hét magyar emigrációhullám okairól és következményeiről, a diaszpóraközösségek életesélyeiről, az asszimilációról, a nyelv- és kultúraváltásról az előző nemzedékek példái nyomán tudunk - vagy eddig legalábbis tudni véltünk.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó országos széchényi könyvtár
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:376
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly400 gr
ISBN9789632007281
Árukód2769311 / 1215329

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal