Nikowitz Oszkár

Séta érettségi előtt Zombortól Udvarhelyig (meg vissza!)

fekete sas könyvkiadó bt  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL  |  294 oldal

Két bunyevác-magyar maturandus tíz évvel a kiegyezés után a bácskai iskolapadban lelkesen, ,,petőfisen" rajong a 48-as székely hősökért, majd - mindenki számára váratlanul - egyedi módot választ a lelkesedése kifejezésére: utolsó nyári vakációjuk alatt elgyalogolnak Erdélybe! 50 napos, 1500 km-es útjukról vezetett (rajzolt és pecsétekkel dokumentált), tartalmas naplójuk majdnem százötven évig lappang a családi iratok között, de, előkerülve, megérte az ,,őskiadását", és végre elfoglalhatja méltó helyét a klasszikus magyarországi útleírások sorában. Aki kézbe veszi ezt a vonzó, színes, gazdag dokumentációval illusztrált, fiatalok számára összeállított olvasmányt, nehezen tudja elképzelni, hogy a könyv első - még a papír színével is elkülönülő - része (sok facsimile oldallal, rajzzal, térképekkel) filológiai hűséggel kiadott kordokumentum! A második rész kibővített jegyzetekkel igyekszik lefújni a port a másfél évszázaddal ezelőtt még világos, mára azonban már magyarázatra szoruló jelenségekről, eseményekről (nyelvről is!).
A két diák, akiknek meg sem fordul a fejükben, hogy ők is a történelemben csörtetnek (csak az a történelem majd negyvenegynéhány évvel később fog csúnyán kifakadni!), mindenestül hű tükre a korszellemnek. A könyv közreadója - kalapot emelve a sétáló fiúk előtt - ezt a korszellemet igyekszik górcső alá venni, és próbálja bátorítani a mai érettségizőket (de persze akár a történelem iránt érdeklődő nyugdíjasokat is!), hogy egy kicsit merjék megdöngetni történelmünk (és általában a történelem) mítoszait!
A végső konklúzió úgyis a naplóíró Donoszlovits Vilmos utolsó sora: ,,Utam megtételét kikinek, különösen diáktársaimnak ajánlom". Azaz: fiatalok, idősebbek - bátran induljanak neki, fedezzék fel, ismerjék meg alaposabban a határainkon túli kultúrkincseinket.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 560 Ft

A termék megvásárlásával

456 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó fekete sas könyvkiadó bt
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:294
BorítóKARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL
Súly692 gr
IllusztrációFOTÓK
ISBN9786156168870
Árukód2781228 / 1223834

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 560 Ft

A termék megvásárlásával

456 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kertész Edina: A fotográfuslányKertész Edina: A fotográfuslány