Molnár Géza

Külvárosi barangolás

MAGYARORSZÁG FELFEDEZÉSE

szépirodalmi könyvkiadó  | 1974  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  267 oldal

Libri Antikvárium
"Harminc éves vagyok. Éveim egyharmadát az öntudatlan, bár nem gondmentes gyermekkor vitte el, tizenhét évet különböző iskolák padjaiban töltöttem, öt évig fizikai munkásként dolgoztam, jelenleg pedig az eredményesség minden reménye nélkül egy ipari szakközépiskolában tanítok irodalmat és történelmet.
Tizennyolc éves korom óta jelennek meg írásaim. Kamaszverseimmel az Első ének című antológiában szerepeltem. Azóta egy kötetnyi versem jelent meg különböző lapokban, folyóiratokban. Nazim Hikmet verseit fordítottam az Én egy ember című kötetben.
Korunkban a műfaji keretek lazulni látszanak.
E könyv szereplőinek némelyikével tíz évvel ezelőtt ismerkedtem meg. A velük töltött napok, a közös munka, a beszélgetések során fogalmazódott meg bennem az elhatározás: szólni kell róluk. Ehhez a legoptimálisabb műfajnak a szociográfia bizonyult. Ezúton is elnézést kérek a műfaj elkötelezetteitől a kontárkodásért.
Ennyit a hátrahagyott évekről. Az előttem levőkről sejtelmem sincs."
Kiválva, elvegyülve ez a címe a könyv egyik fejezetének, de jól jellemzi ez egész írást. Az egyetem elvégzése után, diplomával a kezében a szerző kivált az értelmiségi környezetből, és elvegyült a gyári munkások világában. Hamarosan kiemelték, betanított munkásból üzemi diszpécser lett újra kivált egy élettérből, és elvegyült egy másikban.
A könyv a hetvenes évek munkásainak életéről, nézeteiről, hangulatairól, problémáiról, terveiről tudósít. Az interjúkból és a szerző élményeiből plasztikusan kibontakozik egy gyár képe, egy-egy üzem világa, a munkáskollektívák viszonya egymáshoz, vezetőikhez és a termeléshez.
Halmos szociográfiát és nem szociológiai tanulmányt ír, nem vállalkozik a felmerülő kérdések átfogóbb elemzésére, a munkahelyi problémák közgazdasági, társadalomtudományi összegzésére. Saját tapasztalatait, a munkatársak vallomásait rögzíti a könyvben vállalva a szereplők örömeit és indulatait, átgondolt, kikristályosodott véleményüket éppúgy, mint nyersebb sőt nemegyszer ellentmondásos megfogalmazásaikat. Ugyanarra a kérdésre másként felelnek munkatársai és más oldalról közelíti meg egy tervfelelős, egy meós vagy az üzemvezető, másként látta a szerző a munkapad mellett és üzemi diszpécserként.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 425 Ft

A termék megvásárlásával

142 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-4 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-4 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:
Méret:15 x 23 cm
Kiadó szépirodalmi könyvkiadó
Kiadás éve1974
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:267
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Sorozat MAGYARORSZÁG FELFEDEZÉSE
Illusztrációfekete-fehér fotók
ISBN9631501590
Árukód6283432 / 5282604

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 425 Ft

A termék megvásárlásával

142 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-4 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-4 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal