Linn Ullmann

Kegyelem

scolar kiadó kft.  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  152 oldal

A Kegyelem megrázó története antik mintára épül: a két főhős szenvedélyesen szereti egymást, jól tudván, hogy a végső búcsú pillanata közeleg. A házaspár egyezséget köt. Mai megígéri súlyosan beteg férjének, hogy átsegíti a halálba, ha majd eljön az idő. Ám ahogy közeleg a vég, Johan meginog elhatározásában. Amint az élet és a halál közötti határvonal elhalványul, a szerelmespárt cserbenhagyják a szavak. Ki dönti el, mikor van itt az idő? Johan vagy a szerető hitves, Mai? A halál valóban megkönnyebbülést hozhat, de kinek? Mai szerelmi zálogként tett ígérete lehet-e számukra a kegyelem forrása?

Linn Ullmann hétköznapi könnyedséggel tárja elénk az élet fájdalmas szépségeit, Johan reményekkel, álmokkal, apró titkokkal, jelentéktelen hazugságokkal átszőtt emlékeit és esetlenségükben is elragadó emberi kapcsolatait. A drámai történetet némi humorral, iróniával teszi felejthetetlen olvasmánnyá a mai norvég irodalom élvonalába tartozó szerző.


Vélemények a könyvről:

Könnyű tollal írt, súlyos gondolatokkal teli kötet. A Kegyelem nem az eutanázia mellett vagy ellen érvel, hanem nyomasztóan árnyalt képet fest egy félszeg férfiról, aki szeretne legalább méltósággal búcsút venni az élettől és a szerelemtől.

The New York Times

Linn Ullmann regénye magába a rettegésbe invitál be bennünket.

The Independent

Kifogástalan mű [...] Linn Ullmann különlegessé varázsolja a hétköznapi dolgokat.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Linn Ullmann könyve különleges élményt nyújt, akárcsak egy háromfelvonásos dráma (..), ahol a gyöngédség szörnyű, a könyörület pedig kíméletlen.

Lire

RÉSZLET:

Johan és Mai 1979 tavaszán házasodtak össze. Két évvel Alice halála után. Mai harminc, Johan negyvenhét éves volt.

Mait sosem hasonlította volna lóhoz vagy bármilyen más állathoz. Ha mégis le akarta volna írni valahogy, azt mondta volna, hogy számára Mai a kegyelem.

Fiatalkorában Mai zongorista szeretett volna lenni. De zenész apja azt tanácsolta, tegyen le erről. Szerinte Mai nem volt tehetséges. Majdnem jó volt, de nem elég jó. És ez nem volt elég sem Mainak, sem az apjának. Ezért aztán abbahagyta a zenét, inkább az orvosira ment.

Azért néha még zongorázott. Leginkább Schumannt játszott, de, ahogy mondani szokta, csak szórakozásképpen, nem komolyan. Mai gyakran különválasztotta a szórakozást a komoly dolgoktól.

- Zongorázni akartam, az volt az álmom - mesélte egyszer Mai. - De nem volt hozzá tehetségem. Egész jó voltam, de sosem voltam igazán jó. Nekem nem adatott hozzá... tudod... - Felemelte kezét, és ujjaival integetni kezdett az arca előtt. - Nem adatott hozzá...

- Kegyelem?

- Nem szeretem ezt a szót. Ez olyan...

- Számomra te vagy a kegyelem. Azért élek kegyelemben, mert te engem választottál.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 999 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 799 Ft

A termék megvásárlásával

379 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó scolar kiadó kft.
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:152
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly260 gr
FordítóDeák Sarolta
ISBN9789635095735
Árukód2765871 / 1213136

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 999 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 799 Ft

A termék megvásárlásával

379 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal