Kertész Imre

Felszámolás

magvető kft.  | 2003  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  160 oldal

"Ha az életemet történetként kívánom látni (és ki ne kívánná ismerni a saját történetét, melyet aztán megnyugodva - vagy éppenséggel nyugtalanul - a sorsának nevezhet), akkor B. történetét kellene elmondanom" - írja Keserű, Kertész Imre új regényének egyik hőse.Keserű, foglalkozására nézve irodalmi szerkesztő, megpróbálja felkutatni különös barátja, B., az író utolsó, eltűntnek hitt regényét. Annál is inkább, mert B. éppen a rendszerváltás idején, 1990-ben öngyilkosságot követ el. Mi motiválja végzetes tettét? Demonstráció? Rezignáció? Hagyatékban maradt drámájában ugyanis B. kísérteties előrelátással megírja Keserű és baráti köre jövőjét. Azt, hogy hogyan csúszik ki majd kezükből a saját életük, s hogyan válik "úgynevezett valósággá" mindaz, amit egykor kétségbevonhatatlan valóságnak, az életüknek hittek. Lényegében: hogy hogyan válnak a rendszerváltással véget ért negyven év túlélőivé, mint ahogyan ő, B. is csak képtelen auschwitzi születésének véletlen túlélője.Mi sem érthetőbb, mint hogy Keserű valósággal beleássa magát B., az ő - Keserű - számára annyira fontos, szinte példaszerű életébe: mániákusan igyekszik megérteni B. sorsát, szerelmi életét, halálának okát és körülményeit.A Felszámolás tehát "nyomkeresés" is: nyomozás egy eltűnt kézirat és tűnőfélben lévő életek után. Egyúttal úgy tűnik, hogy bezárul az alkotói kör, amelyet Kertész Imre maga köré meghúzott: ha a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért után eddig trilógiáról beszéltünk, az új mű, a Felszámolás ezt a sort most tetralógiává egészíti ki.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
1 795 Ft

A termék megvásárlásával

179 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó magvető kft.
Kiadás éve2003
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:160
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly260 gr
ISBN9789631423334
Árukód2058200 / 1001392

Vásárlói értékelések, vélemények

Kárpáti Andor
2003. 09. 13.

Nem. Ez egy új könyv. Nincs szó tetraológiáról. Ha egy ember ködmönsárga-földbarna stilusról égszinkékre vált, akkor bűn letetraológizálni. Végre egy könyv, amely miatt hamarosan bemegyek egy könyváruházba is vásárolni. Ez a könyv fordulat. Örülök.

Kárpáti Andor
2003. 09. 13.

Ant-ológia. Ide-ológia. Tetra-ológia. Szerintem. Nincsenek véletlen hibák. Vegyük úgy, hogy ezt a fórum oldalt felülről lefelé kell olvasni.

Móritz Mátyás
2005. 04. 29.

Amilyen könnyű olvasmánynak tünik éppen olyan nehéz ez a mindössze 160 oldalt kitevő műremek, amelynek olvasása közben úgy éreztem hogy Kertész Imre kicsit eltudott távolodni egy bizonyos mértékig A.-tól, de azért ha meg is maradt legalább emlités szinten, akkor is, ezt a könyvét érzem igazi kiforrott regénynek, és megvallom őszintén, jobban elnyerte a tetszésemet mint a numeró unó Sorstalanság. Néha nem is lehet eldönteni hogy ki az író, Kertész, Keserű, Vagy Bé, és ez sok dimenzióssá teszi a nem bonyolúlt történetet. Én 5ös alát adok.


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
1 795 Ft

A termék megvásárlásával

179 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Csernus Imre: A magyarDr. Csernus Imre: A magyar