Joseph Ratzinger (Xvi.benedek Pápa)

Hit, igazság, tolerancia - A kereszténység és a világvallások

JÖVŐEGYETEM KÖNYVEK

john henry newman oktatási központ  | 2014  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  203 oldal

Vajon mondhatják-e a keresztények azt, hogy az emberek megváltásának oka egyedül Jézus Krisztus? Vajon le kell-e mondania a kereszténységnek az igazságra formált igényéről ahhoz, hogy modern és toleráns legyen?
Karl Rahner azt mondja, hogy a nemkeresztény ember számára elbizakodottságnak tűnhet, hogy a keresztény az üdvösséget és mindazt, ami a más vallásúakban az üdvösség hatásának tekinthető, Krisztus kegyelme gyümölcseként és anonim kereszténységként értékeli, a nemkeresztényt pedig olyan kereszténynek tartja, aki még nem ébredt kereszténysége tudatára.
Pál apostol azt mondja, hogy a hízelgés vallása nem vezet Jézushoz.
Joseph Ratzinger azon az alapon határozza meg a problémát, miszerint a keresztény hit alapjában véve már régen megfogalmazta, milyen helyzetet foglal el a vallástörténelemben: Krisztust az ember egyetlen valóságos és ezért végleges üdvösségének tartja. Így a többi valláshoz kétféleképpen viszonyulhat:
Ideiglenesnek, ily módon pedig a kereszténység előfutárának tekintheti őket, és így előfutári szerepükben bizonyos értelemben pozitívan értékelheti őket.
Tekintheti őket természetesen elégtelennek, Krisztussal szembehelyezkedőnek, az igazsággal ellentétesnek is, melyek csak hitegetik az embert az üdvösséggel, de azt soha meg nem adhatják neki.
Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa tanulmányában, mely első ízben jelenik meg Magyarországon, azt a kérdést teszi fel: Mi az igazság? A rendkívüli időszerűséggel és tudományos értékkel bíró művet Sallai Gábor fordításában, Székely János püspök lektorálásával olvashatjuk.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
2 375 Ft

A termék megvásárlásával

237 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó john henry newman oktatási központ
Kiadás éve2014
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:203
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly280 gr
Sorozat JÖVŐEGYETEM KÖNYVEK
FordítóSallai Gábor
ISBN9789631210354
Árukód2593316 / 1143265

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
2 375 Ft

A termék megvásárlásával

237 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kriminálisan jó válogatásKriminálisan jó válogatás