Hunyady György

Oktatás és szociálpszichológia - személyes áttekintés fél évszázadról

OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM

gondolat kiadói kör kft.  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  232 oldal

Az oktatás problematikája gazdag, szerteágazó, ehhez a kötet a szociálpszichológia nézőpontjából közelít. A szerző egyik úttörő alakja a szociálpszichológia meghonosításának, és tevékenyen alakította annak hazai történetét.

Beszámol arról, hogy a tudományág intézményesülésekor, a 60-as években a szociálpszichológia fogalmi és módszertani eszközeit elsőként a tanulóközösségek vizsgálatára alkalmazták. Milyen szerepet játszottak a tanulók kapcsolataiban a társadalmi nézeteik? Az oktatás által tudatosan megcélzott, de sokféle hatásnak kitett nézetek hogyan alakultak (különös tekintettel arra, hogy hogyan látják a saját nemzetüket és másokét)? A rendszerváltás történeti léptékű átalakulása milyen változást hozott a tanulók társadalmi nézeteiben, s hogyan tükröződik azokban? Ezek voltak az évtizedekig folytatott empirikus tudatvizsgálatok sarkalatos kérdései.

A közoktatás emberképéhez, közvetített ismereteihez és feltételrendszeréhez szakmai kommentárokkal és javaslatokkal járul hozzá a kötet. A szociálpszichológiai megfontolások jelen voltak a felsőoktatás - jelesen a tanárképzés - reformjaiban és ellenreformjában, s ez a szaktudomány szempontokat és eszközöket is kínál a kívánt és nem kívánt hatások lemérésére. Az oktatásügy alakításában aktív lehet(ne) a szellemi élet akadémiai szférája, amelynek mai dinamikáját, buktatóit és kilátásait szociálpszichológiai szempontból elemző kötet azzal a kérdéssel zárul, hogy a "nemzetnevelésnek" ma van-e értelme, s ha igen, az miben áll.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 950 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 752 Ft

A termék megvásárlásával

375 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó gondolat kiadói kör kft.
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:232
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly382 gr
Sorozat OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM
ISBN9789635564491
Árukód2772031 / 1217176

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 950 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 752 Ft

A termék megvásárlásával

375 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!