Farkas Judit

Környezeti kérdések - Közösségi válaszok - Humán környezettudományi olvasókönyv

KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM

l' harmattan kft.  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | KARTONÁLT  |  340 oldal

A humán környezettudomány a 21. század szülötte, egy olyan korszaké, amikor az emberiség már nem teheti meg, hogy a környezeti problémákat figyelmen kívül hagyja, vagy egyetlen nézőpontból próbálja átlátni és kezelni. Igaz ez a kérdés tudományos megközelítésére is: a természettudományos tudás alapvetően fontos az ökológiai problémák megértéséhez, de nem elegendő, nem tud választ adni arra a komplex jelenségre, ami okozója és következménye századunk környezeti kihívásainak. Ezért a hagyományos bölcsészettudományok a természet- és társadalomtudományokkal és a művészetekkel közös, interdiszciplináris formációba tömörülve igyekeznek megérteni a kortárs környezeti válságot, annak előzményeit, jelenlegi formáit és jövőbeli pályáit, illetve a lehetséges válaszokat. A humán környezettudomány tehát bizonyos értelemben fordítás: a természettudományos és technológiai eredményeket olyan szövegekké és szociokulturális diskurzusokká formálja, amelyek jobban meg tudják ragadni mind a közvélemény, mind a politikai és gazdasági aktorok figyelmét.

A könyv, amit kezében tart az olvasó, a humán környezettudományi munkák, bevezetők és szöveggyűjtemények hagyományába kíván kapcsolódni, és azt a magyar közegre adaptálni. Jellegéből adódóan egy-egy téma átfogó ismertetését adja, olyanokét, mint a környezetfilozófia, a környezetantropológia, a természetművészet, a természetvédelem, a vallás és ökológia viszonya, a környezettörténeti, jogi, politikai és közgazdaságtani kérdések, a társadalmi igazságosság, a túlnépesedés vagy az élelmezés dilemmái. A kötet emellett magyarországi példákkal mutatja meg azokat a közösségi válaszokat, amelyek a kortárs ökológiai és társadalmi problémákra keresik a választ.

FARKAS JUDIT néprajzkutató, kulturális antropológus. Szűkebb szakterülete az ökológiai, társadalmi és vallási közösségek és mozgalmak kutatása. 2003 óta a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója, emellett a PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium vezető tanára és a PTE humánökológia szak szakfelelőse. Társvezetője továbbá a Pécsi Tudományegyetemen létrejött Humán Környezettudományi Kutatócsoportnak, amely Magyarországon elsőként nevében is képviseli az új kutatási területet. A tudományos és oktatói tevékenység mellett kifejezetten fontosnak tartja az ismeretterjesztést, és rendszeresen tart előadásokat a szélesebb nagyközönségnek. Ezt a könyvet ebből a szempontból is munkássága jelentős lépésének tartja.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó l' harmattan kft.
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:340
BorítóKARTONÁLT
Súly420 gr
Sorozat KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM
ISBN9789636460082
Árukód2774795 / 1219246

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A bél-agy kapcsolatA bél-agy kapcsolat