Dévavári Zoltán  |  Kajdi József

Mi ezt valljuk - Napirendhez és napirenden kívül: Antall József miniszterelnök kormányüléseken elhangzott érdemi hozzászólásai II. kötet

magyar napló kiadó  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  1039 oldal

""Mi ezt valljuk."

Jelen kötet címoldalán ez a háromszavas idézet olvasható abból a miniszterelnöki hozzászólásból, ami Antall József kormányának 1990. november 17-18-i, kétnapos ülésén a költségvetésről szóló vita keretében elhangzott. A miniszterelnöknek egy szakadék szélén tántorgó, mérhetetlen adósságállománnyal küzdő ország költségvetési helyzetét kellett megoldania. Ebben segítségére volt személyes presztízsén kívül az a szinte mérhetetlen ismeretanyag - a közjogtól a politológián keresztül a szellemtudományok különböző ágazatáig -, amelyet az előző évtizedekben magába szívott és megbízatása pillanatától kezdődően a gyakorlatban alkalmazott. A költségvetési vitában is érzékelhető, hogy teljes tudatában van politikai felelősségének, ugyanakkor tanári precizitással beszél a kereszténydemokrácia és a szociális piacgazdaság kormányprogramot meghatározó kereteiről, valamint az állami szerepvállalás mértékéről.
Antall József nem úgy lett kormányfő, mint általában a miniszterelnökök, hogy a leendő kormány és a hatalmon lévő párt parlamenti frakciójának tagjai előzőleg évekig együtt dolgoznak ugyanabban a politikai közegben, ismerik egymást, tisztában vannak egymás gyengeségeivel és erősségeivel. Az Antall-kormány meglehetősen váratlanul, felkészülési idő nélkül állt össze. Szakterületükön kiváló, de a demokratikus államrendszer működtetésében, közigazgatási szervezetek irányításában, a kompetenciakörök elhatárolásában gyakorlatlan emberek. Hozzájuk szól értő módon, őket instruálja, általában szelíden, de néha indulatosan a miniszterelnök.
Nem érdektelen a kötet címeként választott mondat elhangzásának időpontja. Három héttel vagyunk az ország egészét megrázó és megbénító, a nemrégiben megalkotott demokratikus intézményrendszer működését megkérdőjelező taxisblokád után. Ebben a helyzetben kormányozni az országot az átlagosnál is nehezebb feladat. Érdemes tehát a miniszterelnöki hozzászólásokat nemcsak a tartalom, hanem az elhangzás időpontjának kontextusában is kezelni.
Kis magyar történelem a kormányfő előre tervezett és spontán megszólalásainak tükrében 1990 májusa és 1993 decembere között...

Marinovich Endre"
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 5 000 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 750 Ft

A termék megvásárlásával

475 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó magyar napló kiadó
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:1039
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly1590 gr
ISBN9789635411313
Árukód2779485 / 1222628

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 5 000 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 750 Ft

A termék megvásárlásával

475 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A gyerekbirodalomA gyerekbirodalom