Csiba László

(V)Észhelyzet Debrecenben

iat kiadói és kereskedelmi kft.  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  296 oldal

(V)Észhelyzet Debrecenben
Egy nagyszerű orvos-író új könyvét tartja a kezében a tisztelt olvasó. Különleges ember, különleges életúttal. Az MTA tagja, Dr. Csiba László neurológus professzor Debrecenben vált világhírű tudóssá. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban Bánhegyi Jób volt az egyik tanára, aki Habsburg Ottó nevelője volt. A szerzetes Babits Mihályt, Kosztolányi Dezsőt, Karinthy Frigyest a barátai között tartotta számon, rengeteget mesélt róluk tanítványainak. Gyakran látogatták Mécs László költőt is, aki száműzöttként élt Pannonhalmán. Innen datálható Csiba László irodalomszeretete. Külföldi egyetemeken, kutatóintézetekben dolgozott, a világra való nyitottság, érdeklődés, de a hazaszeretet is a vérében van. És, hogy miért maradt végül "lenn az alföld tengersík vidékin"?

"Az a filozófiám, hogy a hátrányból kell előnyt csinálni. Én egyébként gyerekként hajóorvos akartam lenni, mert azt gondoltam, a hajóorvos sokat utazik, és közben gyógyít. Egy szempontot azonban - akkor még - nem tudtam: a legkisebb hullámzástól is rosszul leszek."

Mondják: a történetmondás embermivoltunk alapeleme, mert bárhol is keletkezett valamely kultúra a földtekén, az ógermánoktól a polinézekig, az inuitoktól a zulukig, a mesélés nélkülözhetetlen funkciója a tapasztalatok és értékek közvetítésének. Az önazonosság kialakítása és a másokra való hatás a "storytelling" révén érvényesül, ami az ősidők óta lehet a megtörténtek melletti tanúságtevés, vagy a mulattatás, a mesei vágyteljesítés, illetve a költői igazságszolgáltatás jegyében fogant fikció. Akinek vannak hatásos történetei, az magára vonja az emberek figyelmét és segít nekik abban, hogy megkülönböztessék a fontosat a lényegtelentől, a hitelest a hiteltelentől, az igazat a hamistól. Csiba László doktor úrnak ilyen történetei vannak: hol megejtőek, hol megrendítőek, hol gunyorosak, hol szigorúak. Saját tevékeny és sikeres életének mozaikjait éppúgy kirakja általuk, ahogy beszámol a közeli és távoli világ ügyes-bajos dolgairól is, hogy aztán mérleget vonjon az itthoni és a külhoni lét esélyeiről, arról, hogy mi is tartja bennünk a lelket ebben az ellentmondásos világban. Csiba László klasszikus hangvételű novellái, illetve tárcái, humoreszkjei és publicisztikái igaz tanúságot tesznek a testi és lelki gyógyításról, az orvoslás szenvedélyéről és határairól, az élet ünnepéről és az elmúlás gyászáról. Ha ezeket az írásokat olvassuk, úgy érezhetjük, hogy nem könnyű, de jó embernek lenni.

Dr. Szirák Péter,
József Attila díjas egyetemi tanár,
az Alföld főszerkesztője
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 5 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 690 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó iat kiadói és kereskedelmi kft.
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:296
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly434 gr
ISBN9786155068812
Árukód2782573 / 1224723

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 5 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 690 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal