Alvincz József  |  Fazekas Sándor  |  Jójárt László  |  Kurucz Mihály

Mindent a magyar vidék jövőjéért - Mezőgazdaságunk 2010-2018

gondolat kiadói kör kft.  | 2019  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  408 oldal

A kötet rövid történeti áttekintésben ismerteti a magyar mezőgazdaság rendszerváltás előtti évtizedeit, illetve a rendszerváltástól Orbán Viktor második kormányának megalakulásáig terjedő időszakot, de az új földtörvény előzményeinél visszanyúlik egészen a huszadik század közepéig, a téeszesítés időszakáig. A 2010 utáni évek történéseit áttekinthető, kronologikus sorrendben tárgyalja, majd foglalkozik az agrárdiplomáciával és az agrár-közigazgatás változásaival is.

Nagy terjedelmű rész mutatja be a magyar gazdákat segítő, nemzeti érdekeinkkel összhangban lévő földjogi szabályozást. Idekapcsolódik a magyar történelemben egyedülálló "Földet a gazdáknak program" ismertetése is. A kötet részletekbe menően tartalmazza a magyar mezőgazdaság főbb ágazatainak termelési és jövedelmezőségi adatait, bemutatja a növekedési pályákat és teljesítményeket. A számos táblázat és grafikon nemcsak a szakmai közönség, de a laikus érdeklődők számára is könnyen áttekinthető formában teszi hozzáférhetővé az egyes növény- és állattenyésztési területek eredményességének alakulását.

Önálló fejezet nyújt betekintést az erdészet, vadgazdálkodás, halászat eredményeibe, illetve részletesen bemutatásra kerülnek az élelmiszer-külkereskedelem adatai is. Különösen szembetűnő, hogy miközben a mezőgazdasághoz képest ezekben az években az ipar különösen nagymértékben tudott fejlődni, bővült a kivitel, az élelmiszerexport mégis megőrizte külkereskedelmi súlyát, az egyenlegben pedig ma is meghatározó pozícióval rendelkezik. A könyv külön részben foglalkozik a magyar mezőgazdaság értékeivel, jövőképével, különös tekintettel a hungarikumokra, prémiumtermékekre, kiválóságokra és élelmiszerkülönlegességekre.

Az élelmiszer-biztonsági kérdések, az élelmiszerlánc-felügyelet, a génmegőrzés, a kutatás, fejlesztés és az oktatás teljesítményeinek és intézményi átszervezésének ismertetésén túl az élelmiszer-gazdaságunk előtt álló kihívásokkal is szembesülhetünk.

A jövőkép, illetve a befejezésben szereplő adatok és koncepciók teszik kerekké, összefogottá és lezárttá a könyv gondolatmeneteit, melyek jól mutatják a nemzeti, kormányzati és gazdaérdekek összehangolhatóságát, és azt, hogy miként lehetett és lehet a jövőben is az így felszabaduló energiákat a nagy cél, a magyar vidék talpra állításának szolgálatára összpontosítani.

A kötet érzékelteti azt a sok munkát, amelynek köszönhetően a magyar mezőgazdaság növekedési pályára állt 2010-et követően.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
4 750 Ft

A termék megvásárlásával

475 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó gondolat kiadói kör kft.
Kiadás éve2019
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:408
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly918 gr
IllusztrációÁBRÁKKAL
ISBN9789636939991
Árukód2734760 / 1190707

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
4 750 Ft

A termék megvásárlásával

475 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal