Adamikné Jászó Anna

Jókai novellái - Retorikai elemzésekkel

SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ

tinta könyvkiadó kft  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  310 oldal

Adamikné Jászó Anna az ELTE BTK professor emeritusa, az MTA doktora, nyelvész. Több könyvében írt már Jókai művészetéről: Jókai és a retorika, Humor és retorika az irodalomtanításban, 33 retorikai elemzés.
Jelen könyvének újdonsága, hogy feltérképezi, ismerteti és a retorika komplex módszerével elemzi Jókai novelláit. Jókai nagyon sok novellát publikált, terjedelmük vetekszik a regények terjedelmével. Ez a könyv az első, teljességre törekvő bemutatásuk. Tizenkét rövid novella teljes szövegét is közli, az olvasót segítve.
Témájuk szerint a novellák változatosak: 1. külföldi témájúak, ezen belül klasszikus és egzotikus témájúak, valamint 2. európai és magyar témájúak, ezen belül erdélyiek és hazaiak; a hazaiak lehetnek őstörténetiek, történelmiek és jelenkoriak.
A novellák tematikája változott az idő múlásával. A klasszikus (ókori) és az egzotikus témájú novellák, bennük a török és az orosz témájúak az 1850 es években sorjáztak, az 1860-as években még megszülettek, de lassan elmaradtak, s velük együtt elmaradt a fennkölt stílus: az évek múltával mind a tematika, mind a stílus változott, egyszerűsödött. A kései novellák középpontjába Jókai a mindennapi emberek életét helyezte, s a rövid novellákból köteteket formált, ilyen például a Targallyak, a Napraforgók, az Őszi fény.
Jókai mint egy jó riporter mindenről értesíteni akarta olvasóit: az élet eseményeiről és olvasmányairól egyaránt. Ha egy izgalmas olvasmányra lelt, közvetítette, megformálta, ilyen például az itáliai témájú Miért láttál? vagy az orosz témájú Kerüld a szépet! Hallott történeteket, emlékezett történetekre, ezeket is szavakba foglalta.
Jókai nemcsak a legnagyobb regényírónk, hanem a legnagyobb novellistánk is. Stílusára elsősorban az alakzatok változatos, a jelenlévőséget megteremtő alkalmazása jellemző, ennek bemutatása is e könyv érdeme.
Jó szívvel ajánljuk a Jókai novelláiról szóló könyvet a magyartanároknak (a gyerekeket talán célszerűbb előbb novelláival megismertetni), valamint minden, a magyar irodalmat szerető olvasónak. Ne felejtsük el Erdélyi János híres mondását: Jókai soha nem unalmas!
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó tinta könyvkiadó kft
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:310
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly520 gr
Sorozat SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ
ISBN9789634094173
Árukód2779373 / 1222537

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kriminálisan jó válogatásKriminálisan jó válogatás