Adamikné Jászó Anna

A gondolatokhoz odataláló nyelv - Nyelvművelő írások a harmadik évezred elejéről

AZ ÉKESSZÓLÁS KISKÖNYVTÁRA

tinta könyvkiadó kft  | 2020  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  210 oldal

A könyv címe Jókaitól származik, ezt írja ugyanis: "olyan szép, kifejezésekben gazdag, mondataiban tökéletes, a gondolatokhoz odataláló nyelvet nem ismerek, mint a magyar". Nekünk, tanároknak arra kell ügyelnünk, hogy ez a nagyszerű nyelv minél hatékonyabban fejezze ki gondolatainkat. Ennek segítésére születtek az ezredforduló elején a kötet kis írásai.

A könyv négy részből áll. A Szavak, csodálatos szavak című első rész nemcsak szóhasználati furcsaságokról szól - olykor humorosan -, hanem egy kis ízelítőt is kíván adni a nyelvtörténeti változásokból: olyan érdekességeket ismertet, mint a szóhasadás, a szóelvonás, a szóvegyülés; izgalmas etimológiákat mutat be; stb.

A második rész címe: A jól megfogalmazott mondat - itt a kötőszók, igekötők helyes használatáról, a jelzők jó elhelyezéséről és sok egyéb "apróságról" esik szó.

A harmadik rész címe: Helyesírás: a műveltség alapja. Itt néhány nehéz, kevésbé ismert esetet próbál meg elmagyarázni a szerző.

A negyedik rész címe: Retorika, az érvelés tudománya. Két pillére az érvelés és a stílus. Kérdésekre válaszolnak a cikkek: miért voltak nagyok 1848 szónokai, milyen a szónokok humora, milyen érvelési hibákat vétenek leginkább? A retorikának az emberhez kell szólnia, az embereket kell meggyőznie, tudniillik akarva-akaratlanul mindig érvelünk: közéletben és magánéletben egyaránt. Reméljük, hogy a könyv írásai meggyőzik az olvasókat, s reméljük, hogy segítik a magyartanárokat.

Adamikné Jászó Anna magyar-orosz-finnugor szakos tanár, csaknem egy évtizedig tanított gimnáziumban, több mint két évtizedig oktatta a leendő tanítókat a budai képzőben, jelenleg az ELTE BTK professor emeritusa.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 2 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 365 Ft

A termék megvásárlásával

236 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó tinta könyvkiadó kft
Kiadás éve2020
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:210
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly252 gr
Sorozat AZ ÉKESSZÓLÁS KISKÖNYVTÁRA
ISBN9789634092513
Árukód2739852 / 1193504

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 2 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 365 Ft

A termék megvásárlásával

236 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kertész Edina: A fotográfuslányKertész Edina: A fotográfuslány