Új akvarisztika - Az akvárium berendezése és gondozása, Főbb biológiai és kémiai jelenségek az akváriumban (saját képpel! szent. antikv.)

mezőgazdasági könyvkiadó váll.  | papír / puha kötés  |  342 oldal

Libri Antikvárium
ELŐSZÓ A mai értelemben vett modern akvarisztika múltja Magyarországon kb. 50-60 évre tehető. Ez idő alatt több akvarisztikával foglalkozó szakkönyv jelent meg hazánkban. Az akvarisztika iránt érdeklődők nagy részének véleménye szerint azonban ezek az írások megközelítően sem tudtak a széles skálájú gyakorlati tapasztalatok átadásának kívánalmát teljesíteni. E könyv terjedelménél fogva sem léphet fel a teljesség igényével, a szerzőknek nem is volt céljuk enciklopédikus, lexikális jellegű művet írni. Korunkban Afrika, Ázsia és Dél-Amerika őserdei vizeiből évről évre tucatszám kerülnek elő a számunkra, de olykor a tudomány számára is ismeretlen halfajok. Ebből következik, hogy ma már a nagy enciklopédiák, Axelrod, Frey, Innes Sterba stb. szakmunkái is hiányosak. E könyv a legismertebb halcsaládoknak azokkal a fajaival foglalkozik, melyek hazánkban az akvaristák számára gyakorlatilag hozzáférhetők. Ahogyan örül a természetkedvelő ember tavasszal az új rügyek fakadásának, ahogyan vetélkedtek egykor egy-egy új tulipánfajta kinemesítéséért, úgy örül a ma természetrajongója, az akvarista, ha medencéjében sok új kis életet sikerül létrehívnia. A megújulás bölcsőjének elkészítéséhez s a benne növekvő kedvencek ápolásához vezérfonal e mű akár a kezdő, akár a tapasztalt akvaristák számára. Az akvarisztika szélesebb körű elterjedése, a díszhalak intenzívebb tenyésztése nálunk csak a felszabadulást követő időszakban indult rohamos fejlődésnek. A szép sikerek mellett nagy hiányosság, hogy az akvaristák többsége nem képes, és nem is törekszik új tenyészváltozatok előállítására. TARTALOM Néhány szó az Olvasóhoz.................................................. 5 Az akvárium berendezése és gondozása (Zsilinszky).............................7 Az akvarisztika legfontosabb technikai segédeszközei (Zsilinszky)............15 A fűtés, a hőszabályozás eszközei.............................16 A szellőztetés, az oxigénpótlás eszközei.............................19 Szűrők, filtrálók.............................19 Az akvárium világítóberendezése.............................22 Főbb biológiai és kémiai jelenségek az akváriumban (Horn)...................................24 Növény és hal kapcsolata az akváriumban.............................24 Az akvárium vizének főbb fizikai és kémiai sajátosságai...................................27 A víz hőmérséklete...............................................................................27 A víz színe.....................................................................................28 A víz szaga.............................28 A víz oxigéntartalma ...................................................................................29 A víz keménysége...........................................................................29 A víz kémhatása és pH-értéke.............................31 A víz cser- és huminsavtartalma.............................32 Az akvárium vizének kezelése.............................33 A víz keménységének beállítása....................................................33 A víz pH-értékének módosítása................................................38 Az akvárium növényei (Zsilinszky)............................................ 39 A növények tápanyagfelvétele.............................41 A növények telepítése..............................................................42 Ismertebb akváriumi növények................................................ 44 A halak biológiája (Horn)................................................... 62 A hal szervezetének felépítése................................................. 62 A halak növekedése és fejlődése .............................................. 70 A halak növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők............................ 73 A díszhalak tenyésztésének általános irányelvei (Zsilinszky)....................... 74 Tenyésztéstechnikai alapismeretek (Horn).....................................85 Örökléstani alapfogalmak és alapjelenségek..................................... 85 A tulajdonságok öröklődésének legegyszerűbb esetei.............................89 Két bélyegben eltérő egyedek keresztezése.............................92 Letális faktorok............................................................95 Az ivar öröklődése.............................97 Díszhalaink fontosabb öröklődő szín- és formaváltozásai...........................................101 Domesztikációs jelenségek.........................................................101 Öröklődő színváltozatok.............................102 Öröklődő úszómódosulások.............................107 Az új változatok kitenyésztésének néhány módszertani kérdése.............................111 A halak etetése (Horn)............................................................................116 Élő haleleségek.............................118 Tubifex tubifex. Csővájó féreg.............................118 Planktoneleség .............................119 Szúnyoglárvák.............................122 Enchytraeus albidus. Televényféreg.............................123 Paramecium caudatum. Papucsállatka.............................124 Enchytraeus buchholzi. Grindál.............................124 Turbarix aceti. Mikró.............................125 Artemia salina. Sóféreg..........................................................................126 Drosophila fasciata (melanogaster).............................127 Kiegészítő, alkalmi eleségek.............................128 Száraz eleségek.........................................................................129 Szárított eleségek.............................129 Műeleségek.............................129 Az akváriumi díszhalak tartása és tenyésztése.............................131 Characinidae. Pontylazacok (Zsilinszky).............................131 Cyprinidae. Pontyfélék (Horn).............................178 Barbus (Puntius) díszmárna nemzetség................................................181 Rasbora nemzetség.....................................................................................191 Danio és Brachidanio nemzetség.............................195 Callichtidae. Páncélos harcsák (Zsilinszky).....................................203 Cyprinodontidae, Ikrázó fogaspontyok (Zsilinszky)...............................209 Poecilidae. Elevenszülő fogaspontyok (Horn)....................................217 Perciformes. Sügérszerííek (Zsilinszky).........................................247 Percidae. Sügérfélék - Centrarchidae. Díszsügérek - Centropomidae, Nandidae, Cichlidae. Bölcsőszájúak....................................................247 Anabantidae. Labirintkopoltyús halak (Horn)....................................293 Atherinidae. Kalászhalfélék (Zsilinszky)........................................311 A hazai halak tartása és gondozása (Horn).....................................319 A leggyakoribb halbetegségek és gyógykezelésük...............................321 A beteg hal felismerése......................................................323 Leggyakoribb baktériumos és gombás betegségek és tünetek........................324 Columnaris betegség (Myxobacteriosis)................324 Az Aeromonas csoport baktériumai által okozott betegségek.............................325 Ichthyosporidium okozta betegség (Ichthyophonosis) ...............................325 Gombás betegségek (Mikózisok)..................326 Az algák okozta betegség........................326 Vírusos betegségek.............................327 A díszhalak élősködői és az ellenük való védekezés ................................327 Darakór (Ichthyophtirariaris).....................328 Fátyolbetegség (Costiosis, Chilodinosis, Trichodinosis).............................328 Kopoltyúférgesség (Dactylogyrosis)...............329 Hámférga6ség (Gyrodactylosis)..................329 Környezeti ártalmakból eredé, nem fertőző betegségek.............................329 Meghűlés....................................329 Oxigénhiány (Hypoxaemia).....................329 Gyomor- és bélgyulladás (Gastroenteritis).........330 Elhízás (Adipositas alimentaria)..................331 Ikra-visszamaradás (Ikraretentio).................331 Öröklött rendellenességek.......................332 A halak magyar névmutatója ..................333 A halak latin névmutatója.....................337
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 990 Ft

A termék megvásárlásával

299 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági könyvkiadó váll.
Oldalak száma:342
Súly289 gr
ISBN2399980852197
ÁrukódSL#2110256984
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 990 Ft

A termék megvásárlásával

299 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Az ízek varázsaAz ízek varázsa