Szőlőtermesztés III. AZ 1705-1 SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCSTERMESZTŐ ÉS AZ 1705-2 ZÖLDSÉGTERMESZTŐ SZAKMÁK SZÁMÁRA - Kertészeti szakközépiskolák tankönyve

mezőgazda kiadó  | 1993  | papír / puha kötés  |  114 oldal

Libri Antikvárium
ELŐSZÓ A szőlő termesztése - mint ismeretes - számos munkafolyamatból áll. Az általánosan, minden évben elvégzendők - mint a metszés, növényvédelem, a talajmunkák stb. - mellett helyenként vagy esetenként számos egyéb művelet alkalmazása is szükséges. A jelenlegi időszakban kiemelkedő jelentősége van az ültetvények korszerűsítésének, amely a meglevő és régebbi technológia szerint művelt szőlő tőkeformáinak, támberendezésének és a termesztés egész rendszerének átalakítását jelenti. Mindenhol, de a nagy tenyészterületű ültetvényekben nélkülözhetetlen a hiányzó tőkék szakaszos, de rendszeres pótlása. A termelés biztonsága, a nagyobb és jobb minőségű termés indokolja az öntözött szőlők területének növelését. A céltudatos termesztőmunka nem nélkülözheti a fajták ismeretét, az adott helyen legeredményesebben termeszthető fajták kiválasztásának tényezőit. A legismertebb, a leglátványosabb munka a megtermelt szőlő betakarítása, a szüret. Itt megtaláljuk még a hagyományos eljárásokat és fokozatosan növekvő mértékben a korszerű, nagy teljesítményű betakarító, szállító géprendszereket. A szőlőtermesztési ágazatban hazánkban is borszőlőt termelünk döntő mértékben. A termés betakarítása után ezért új, de az előzőekhez szorosan kapcsolódó folyamatsor kezdődik, a végtermék, a bor előállítása. Ezért a termés feldolgozásának, a must kezelésének, a fehér és vörös bor készítésnek alapvető ismeretei teszik teljessé a szőlőtermesztők szakképzettségét. Vissza TARTALOM Bevezetés 3 Az ültetvények korszerűsítése 5 A korszerűsítendő ültetvények 5 A korszerűsítés előkészítése 6 A korszerűsítés műveletei 7 A támberendezés lebontása, átépítése 7 A tőkék kivágása 8 Tápanyagfeltöltés és altalajlazítás 8 A megmaradt tőkék alakítása 8 A szőlő öntözése 11 Az öntözés hatásai és alkalmazása 11 Az öntözés technikája 13 Az esőszerű öntözés 13 A barázdás öntözés 13 A tároló öntözés 14 A csepegtető öntözés 14 Tőkepótlási eljárások 18 A fiatal szőlők pótlási módjai 18 Oltványszőlők 18 Immúnis talajú szőlők 19 Tőkepótlások konténeres szaporítóanyaggal 19 A termőszőlők pótlási módjai 19 Zöldoltás 19 A szőlő szemzése 22 A bujtás 23 A döntés 24 A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra) 26 A szőlőfajták termesztési értékelése 28 A fajták csoportosítása 28 Az üzemi fajták megválasztása 29 A háztáji, házikerti fajták megválasztása 30 A telepíthető fajták 30 Alanyfajták 30 Hazánkban használatos alanyfajták 31 Borszőlőfajták 32 Csemegeszőlő-fajták 37 Direkt termők 37 Rezisztens hibridek 39 A szőlő betakarítása 40 Szüreti előkészületek 40 A szüreti terv 40 A szüret ideje 41 A borszőlők kézi szüretelése 42 Szüreti eszközök 42 A szüret végrehajtása, szervezése 42 A csemegeszőlő szüretelése 47 A szőlő gépi betakarítása 48 A gépi szüret történetének áttekintése 48 A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése 50 A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése 51 Az ültetvények alkalmassága 51 A terület alkalmassága 52 A fajta, az érési idő, a szüreti idő 52 A veszteségek 52 A szőlő szállítása 54 A szőlőszállítás jellemzői 54 Termésfeldolgozás 58 A feldolgozó üzemek mérete 58 Előkészületi munkák 58 A borszőlő-feldolgozás műveletei 59 Mérlegelés, mintavétel 60 Ürítés és kénezés 60 A szőlő feltárása 62 A must elválasztása 62 A must cukortartalmának meghatározása 65 A cefre és a must kénezése 66 A sajtolás 67 A szakaszos sajtolás 68 Sajtolás folyamatos üzemű sajtókkal 68 A must további kezelése 69 A must tisztítása 69 A must tárolása, szállítása 71 A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai 71 A melegítéses vörösbor-készítés alapjai 74 A csemegeszőlő áruvá készítése 75 Bortároló helyek, bortároló edények 79 Bortárolók 79 A jó pince követelményei 80 A pincék felszerelése 81 A pince rendje 81 Bortartályok 81 Fahordók 82 Az új hordók előkészítése 82 Az üres hordók gondozása 83 Vasbeton tartályok 83 Műanyag tartályok 84 Fémtartályok 84 A borászati üzemek részei 86 A borkészítés alapjai 88 Az erjedés mikroorganizmusai 88 Erjesztési módok 88 A must természetes erjesztése 89 Az irányított erjesztés 90 Erjedés közbeni változások 92 Erjedés közbeni hibák 93 Tokaji borok készítése 94 Aszúborok 94 Szamorodni borok 95 Likőrborok készítése 96 A melléktermékek hasznosítása 96 A szőlőtörköly 97 A seprő 97 Alapvető borkezelési eljárások 98 Feltöltés vagy töltögetés 98 Kénezés 99 Fejtések 102 A bor összetétele 104 A bor fejlődése 106 Az alkoholtartalom meghatározása 106 Érzékszervi borbírálat 108 A bor fogyasztása 110
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 890 Ft

A termék megvásárlásával

189 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
A borító picit kopottas.
Kiadó mezőgazda kiadó
Kiadás éve1993
Oldalak száma:114
Súly200 gr
ISBN2399958502673
ÁrukódSL#2110921552
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 890 Ft

A termék megvásárlásával

189 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A gyerekbirodalomA gyerekbirodalom