A KönyvKereső szolgáltatás csak regisztrált ügyfeleink számára elérhető.
Hogy igénybe tudja venni, kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon.
Jávor András, Jávor Bence, Kukovics Sándor, Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, Dr. Várszegi Zsófia, Dr. Vass Nóra, Dr. Kusza Szilvia, Oláh János, Dr. Póti Péter, Dr. Monori István
mezőgazda kiadó
| cérnafűzött, keménytáblás
|
221 oldal
A juhtenyésztés a nomád állattartástól az iparszerű tartástechnológiai elemek megjelenéséig fejlődött. Az évi egy utódtól, akár évenként 5-6 bárány szintre jutottunk. Néhány liter tej laktációs termeléstől, ezer litert meghaladó produktumot is elérnek egyes egyedek és tenyészetek. A vedlő szőrt előállító juhoktól a szuperfinom gyapjút előállító állatokig állítottak termelésbe fajtákat. Az egyhasznú juhoktól eljutottunk a többes hasznosítású genotípusokhoz, majd újra megjelentek a célnak megfelelő, nagy teljesítményű, speciális hasznosítású állatok, a fejlődés továbbra is töretlen kell maradjon.
A termelési környezet sokszor változott az igényekhez, termelési szintekhez igazodva, de még ma is a juh tud legelési sajátosságaival a legtöbbet tenni a környezet megóvásáért, a rendezett környezetért.
Azon tulajdonságai, amelyekért elsősorban érdemes a juhtartással foglalkozni, a következők:
- nem táplálékkonkurense az embernek, takarmányai más állatfajjal nem hasznosíthatók,
- jó minőséget elváró, speciális, igényes piacra termel,
- kellő számban vannak olyan fogyasztói, akik fizetőképes keresletet tartanak fenn a piacokon,
- az ágazatban a nagy versenyképességi lemaradás miatt óriási tartalékaink vannak a fejlődésben,
- lakosságmegtartó, terület-karbantartó feladatot lát el,
- a környezet minőségét javító szerepe meghatározó jelentőségű,
- gyapja más állatfajéval minőségi, és mennyiségi okokból nem helyettesíthető.