Gazdasági ismeretek MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁK IDEIGLENES TANKÖNYVE

mezőgazdasági kiadó  | 1995  | papír / puha kötés  |  59 oldal

Libri Antikvárium
ELŐSZÓ Amikor a hentes levágja és feldolgozza a hízósertést, vagy a pék süti a kenyeret, azonnal látható, hogy nemcsak egy-egy műszaki-technikai-technológiai folyamatnak a résztvevői. A sertést, a lisztet, eszközöket stb. először meg kell vásárolni, s ez kiadással jár együtt. Az elkészített terméket el kell adnia, ezért viszont pénzt kap. Ebből újabb alapanyagot vagy esetleg autót, házat vásárol. E tevékenységek által más szakmák képviselőivel, termékeivel kerül kapcsolatba. A jól képzett vállalkozó mindezzel tisztában van, és nemcsak azt tudja, hogyan kell a jó kiflit elkészíteni, hanem azt is, mennyibe kerül a liszt, a kemence építése, mennyiért lehet eladni a kiflit, mennyi nyeresége marad. A műszaki technológiai ismeretek alapos elsajátítása mellett tehát legalább annyira fontos megismerkedni a termelés gazdasági kérdéseivel. Valószínűleg mindenki tud arra az esetre példát mondani, hogy egy szakmailag kevésbé képzett ember jövedelme magasabb a jobban képzettnél. A jövedelemkülönbség oka talán éppen az, hogy nemcsak szakmunkás egy vállalatnál, hanem önálló vállalkozó. A fenti összefüggések arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség van a társadalom egészére vonatkozó általános gazdasági ismeretekre, amelyek nélkül nem érthető az egyes tevékenységek létjogosultsága, hasznossága. A termelés egyénileg vagy kisebb-nagyobb vállalkozás keretében folyhat. A különféle vállalkozási formák életre hívása, működtetése, pénzügyi elszámolása újabb közgazdasági, pénzügyi, jogi ismereteket igényel, amelyek nélkül elképzelhetetlen a sikeres munka. És ki nem akar sikeres lenni? Az üzemgazdaságtan mint tantárgy, pontosan e kérdésekre keresi a választ. Mit, mennyit, hogyan kell termelni ahhoz, hogy a tevékenység (és általa az ember) sikeres legyen. E cél elérésének tudományával az üzemgazdaságtan foglalkozik: a.) a termelőegységek (vállalat, üzem, vállalkozás) létrehozásával, a magángazdálkodással; b.) a munka szervezésével, irányításával; c.) a termelés elszámolásával (pénzügyi és jogi); d.) a termékek, tevékenységek menedzselésével. Összefoglaló kérdések 1. Miért kell foglalkozni a termelés gazdasági kérdéseivel? 2. Melyek a gazdálkodás általános kérdései? 3. Mi a célja és mivel foglalkozik az üzemgazdaságtan? Vissza TARTALOM Bevezetés 3 1. A TÁRSADALMI TERMELÉS KÖZGAZDASÁGI ALAPJAI 5 1.1. A nemzetgazdaság ágazatai 5 1.2. A termelés célja 7 1.2.1. Az emberi szükségletek fajtái 7 1.2.2. A szükségletkielégítés eszközei és formái 9 1.3. A termelés folyamata 10 1.4. A termelés alapvető formái 12 1.5. A termelés közgazdasági szabályozása 13 1.5.1. Az ár 13 1.5.2. Állami támogatás 14 1.5.3. Hitelezés 14 1.5.4. Jövedelemelvonás, adózás 15 1.6. A piac szerepe 16 2. A VÁLLALAT GAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEI 17 2.1. A vállalat fogalma és működése 17 2.2. A vállalat erőforrásai 19 2.2.1. Állóeszközök 19 2.2.2. Forgóeszközök 20 2.2.3. Munkaerő 21 2.3. Munkajogi kérdések 23 2.3.1. A munkaviszony és a szövetkezeti tagsági viszony keletkezése és módosítása 23 2.3.2. Szövetkezeti tagsági viszony létesítése 23 2.3.3. A munkaviszony és tagsági viszony megszűnése 24 2.3.4. Felelősségi viszonyok és jogviták a munkaszervezetekben 25 2.4. Érdekeltség a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelésben 26 2.5. Költséggazdálkodás 26 2.6. A gazdálkodás eredménye 27 3. A VÁLLALKOZÁS FORMÁI 29 3.1. A vállalkozások létrehozása 29 3.2. A gazdasági társaság 30 3.3. A gazdasági társaságok jogi formái 30 3.3.1. Jogi személyiség nélküli társaságok 30 3.3.2. Jogi személyiségű gazdasági társaságok 31 3.4. A gazdasági társaságok működése 33 3.5. Gazdálkodó szervezetek és gazdasági társaságok átalakulása 34 3.6. Egyéni vállalkozások 34 3.7. A kötelmi jog kérdései 36 3.7.1. A szerződések általános szabályai 36 3.7.2. Szerződésszegés 37 3.7.3. A vállalatok fontosabb szerződései 37 4. A GAZDÁLKODÁS PÉNZÜGYI KÉRDÉSEI 40 4.1. A bankrendszer felépítése és működése 40 4.2. Az értékpapírok és azok forgalma 41 4.3. A termelés számbavétele 43 4.3.1. Könyvvezetés 43 4.3.2. Éves beszámoló 44 4.3.3. Számvitel és adózás 46 5. MENEDZSMENT 48 5.1. A menedzsment fogalma és feladata 48 5.2. Tervezés 50 5.3. Szervezés 52 5.4. Vezetés 53 5.5. Ellenőrzés 56 5.6. Marketing 57 2., 3. FEJEZETET ÍRTA: Dr. Babinszky Mihály 1., 4., 5. FEJEZETET ÍRTA: Dr. Kalmár Sándor
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 899 Ft

A termék megvásárlásával

189 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - sérült borító
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1995
Oldalak száma:59
Súly200 gr
ISBN0599000924602
ÁrukódSL#2106707294
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 899 Ft

A termék megvásárlásával

189 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Az ízek varázsaAz ízek varázsa