Bükkerdő Gergely

Csíra ABC - Amit a csírákról és a csíráztatásról tudni érdemes

szerzői kiadás  | 2010  | puhatáblás, ragasztókötött  |  85 oldal

Libri Antikvárium
A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Találunk közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűeket is. Ez teszi őket alkalmassá már magukban is a legváltozatosabb felhasználásra. Nem kell hozzá konyhaművésznek lenni, hogy látványos finomságokat alkossunk belőlük. A csíráztatás módszere egyszerű, hiszen csak locsolnunk kell a magot. A mag meg szép csöndben teszi a dolgát: nő és termeli az egészségünket óvó anyagok tucatjait. Ez az egész egyszerű, kézenfekvő és nincs benne semmi misztikus. Ezért is gondolják egyesek úgy, hogy ez nem nyújthat segítséget bajainkra, hiszen túlbonyolított világunkban csak a bonyolult és misztikus megoldás lehet ,,a megoldás". Pedig a csírák ,,természetfeletti" ereje pont természetes egyszerűségükben rejlik. Tudta, hogy mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható a csírázó magocskák többségében, amely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen? Ráadásul egyes magokban oly ideális arányban, amely tökéletes számunkra. Gondolta volna, hogy a gabonából kisarjadó gabonafű B-karotin tartalma elérheti az eredeti érték 400-750-szeresét is? Mindez pár csepp víznek, napfénynek és a magocska ,,ösztöneinek" következménye. Sokan tudják, mi köti össze Szent-Györgyi Albertet és a C-vitamint. Többek között egy Nobel-díj. De azt már kevesebben, hogy élete utolsó 26 évében mivel foglalkozott, milyen összefüggéseket vett észre a csírázó búzában termelődő benzokinonok és a daganatos betegségek kialakulási esélyei között? Megtudhat sok ehhez hasonló érdekességet és mindent, amit a csírákról és a csíráztatásról tudni érdemes. - Mit, miért, hogyan, mikor és miben csíráztassunk? - Milyen biokémiai változások mennek végbe csírázáskor? - Hogyan fogyaszthatók a csírák és milyen jótékony élettani hatásaik vannak? Az első magyar nyelvű mű, amely az egész témát átöleli, hiteles, naprakész számadatokat tartalmaz és laikusok számára is érthető nyelven íródott. Igazi ABC-s könyv. Szerző vallomása: Egy termékbe vetett bizalmam általában oly mértékben csökken, minél több dologra jó, minél sokoldalúbb. Akkor válok teljesen szkeptikussá, amikor az eladásban érdekelt ,,szakember" egyszerűen csak annyit mond: - ,,Ez kérem mindenre jó." Nem kívánok ebbe a hibába esni, ezért nem állítom, hogy mindenre jók a csírák, de azt igen, hogy mindenkinek hasznára, egészségére válik rendszeres fogyasztásuk. Egészségünk megóvása a legjobb befektetés. Sokan sajnos már csak betegen tesznek érte. Ne várjunk addig! Csíráztassunk! Vissza Tartalom Enni, vagy nem enni? Ez itt a kérdés 3 Éltető természet 5 A mag 5 A természet tudja mi jó nekünk 5 Ne várd meg míg késő lesz, avagy a szemléletváltás fontossága 7 Táplálkozás 8 Alternatív táplálkozási irányzatok és filozófiáik 10 Vegetáriánizmus 10 Vegan 10 Lakto-vegetáriánus 11 Ovo-vegetáriánus 11 Lakto-ovo-vegetáriánus 11 Semi-vegetáriánus 12 Makrobiotika 12 Lássuk mit is fogyaszthatnak: 13 Mi a különbség a GÉNMÓDOSÍTOTT-, az ÖKO-, a BIO-, az EKO-, az ORGANIKUS-, a REFORM-, a NATUR-, és a KONVENCIONÁLIS ételek között? 16 Génmódosítás 16 A tudás birtoklása felelősséggel jár! 16 Biztos, hogy a génmódosításé a jövő? Avagy már ma sikerül elrontani gyermekeink holnapját? 16 Mi is az a génmódosítás? 18 Mit csinálnak a génsebészek? 19 ÖKO-, BIO-, EKO-, (ORGANIKUS-) és a reform-, natúr táplálékok 20 Mivel büszkélkedhetnek a biotermékek konvencionális társukhoz képest? 24 A tápanyagok összetett világa 27 Szénhidrátok, zsírok és fehérjék 27 Az enzimek 30 A vitaminok 31 Zsírban oldódó vitaminok 32 A-vitamin 32 E-vitamin 32 D-vitamin 33 K-vitamin 33 Vízben oldódó vitaminok 33 B1 (Tiamin) 33 B2 (Riboflavin) 34 Niacin (Nikotinamid) 34 Pantoténsav 34 B6 (Piridoxin) 34 Folsav 35 B12 (Kobalaminok) 35 C-vitamin (Aszkorbinsav) 35 MEGADÓZIS 36 Ásványi anyagok 37 Makroelemek 37 Kalcium (Ca) 37 Kálium (K) 38 Nátrium (Na) 38 Foszfor (P) 39 Mikroelemek 39 Vas (Fe) 39 Jód (I) 40 Fluor (F) 40 Cink (Zn) 40 Króm (Cr) 41 Szelén (Se) 41 Mangán (Mn) 41 Molibdén (Mo) 42 Kobalt (Co) 42 Réz (Cu) 42 A magban végbemenő változások csíráztatás során 43 Csírák a daganatos betegségek elleni küzdelemben 53 Összefoglalva 55 A csírák fajtái 56 Gabonafélék 56 Közönséges búza (Triticum aestivum) 56 Durumbúza (Triticum durum) 57 Tönkölybúza (Triticum spelta L.) 57 Kamut 57 Zab (Avena sativa) 58 Árpa (Hordeum vulgare) 58 Rozs: (Secale cereale) 59 Tritikálé (Triticale) 59 Rizs (Oryza sativa) 60 Kukorica (Zea mays) 60 Köles (Panicum miliaceum L.) 60 Amaránt (Amarantus hypochondriacus) 61 Hajdina, Pohánka (Fagopyrum esculentum) 61 Hüvelyesek 62 Zöldborsó (Pisum sativum) 62 Csicseriborsó (Cicer arientinum) 62 Lencse (Lens culinaris) 62 Szójabab (Giycine max) 63 Adzukibab (Vigna angularis) 64 Mungóbab (Phaseolus radiatus L.) 64 Olajos magvak 64 Napraforgó (Helianthus annuus) 64 Tökmag (Cucurbita L.) 64 Lenmag (L usitatissimum) 65 Szezámmag (Sesamum indicum) 66 Zöldségségfélék 66 Brokkoli (Brassica oleracea) 66 Cékla (Beta vulgáris) 67 Retek (Raphanus sativus) 67 Vöröshagyma (Allium cepa L.) 68 Lila káposzta, fejes káposzta (Brassica oleracea) 68 Fű- és fűszerfélék 69 Lucerna (Medicago sativa) 69 Vöröshere, másnéven Réti Lóhere (Trifolium Pratense L.) 70 Bíborhere (Trifolium incarnatum) 70 Görögszéna, Görög lepkeszeg (Trigonella foenum-graecum L.) 70 Kerti zsázsa (Lepidium sativum L.) 71 Ruccola (Eruca sativa) - 72 Francia, vagy fekete mustár (Brassica nigra) 72 Csíráztatás 73 Csírák fogyasztása 79 Búzafűié, zöldárpalé 80 Felhasználás: 82 Szerző 84 Irodalom 85
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 3 990 Ft

A termék megvásárlásával

399 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó szerzői kiadás
Kiadás éve2010
Oldalak száma:85
Súly200 gr
ISBN2310016906523
ÁrukódSL#2112696770
Kötéspuhatáblás, ragasztókötött

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 3 990 Ft

A termék megvásárlásával

399 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Ulrike Fuchs: Egy cukrászda BudánUlrike Fuchs: Egy cukrászda Budán