Hervé This

Az atomoktól a sajttortáig

typotext elektronikus kiadó  | 2000  | papír / puha kötés  |  125 oldal

Libri Antikvárium
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. FÜLSZÖVEG Kürti Miklós volt a közelmúltban a nagyvilágban és Magyarországon is az egyik legismertebb és legkedveltebb fizikus. Budapesten született, a Trefort-utcai Mintagimnáziumba, a párizsi, majd a berlini egyetemre járt, végül az Oxfordi Egyetemen lett professzor. A hőmérséklet hatását kutatta az anyag szerkezetére. Ez terelte érdeklődését a konyhaművészet felé is. "Fizikus a konyhában" című előadásai jó humora és az ízletes kóstolók miatt váltak népszerűvé az Angol Fizikai Társulatban, a Magyar Fizikai Társulatban - és a budapesti iskolákban is. 1998-ban temettük el a Kerepesi-úti Nemzeti Sírkertben. Az ő tanítványa, majd munkatársa volt e téren Hervé This párizsi professzor, a francia tudományos ismeretterjesztő folyóirat szerkesztője, aki tovább kutatta a szakácsművészet fizikai és kémiai alapjait, és aki "Molekuláris Gasztronómia" címmel tudományos konferenciasorozatot szervez. Ő írta ez a könyvet, amiben kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. Mikor Miklós bácsi magyarázó szavait olvassuk, joggal érezzük: Kürti Miklós professzor úr tanít a fizikai-kémiai megértés örömére és hasznára. A könyvet szívesen olvassák konyhafőnökök, vegyészek, fizikusok, tanárok és diákok is világszerte. Hiszen megismerkedhetünk belőle a franciás ízek elkészítésének művészetével is... Vissza TARTALOM Gyuri és Vera konyhai felfedezésekre készül 5 Molekulák 6 A lakás Robinsonjai 9 Tükörtojás és sült alma 11 Tyúkhús újramelegítése szenesedés nélkül 14 A vízmolekulában nincsenek szénatomok 15 Vörös vas 16 A láthatatlan fény 17 A tükörtojás és a hővezetőképesség 18 Miért jobb fakanalat használni a sütésnél, mint fémvillát? 20 Azok számára, akik nem félnek sem a mágnestől, sem az elektromos erőtől 26 Hogyan készül a tejszínhab? 30 Hússzeletek, tészták és gyümölcsjoghurtok 31 Mikroorganizmusok 32 Egészen kicsi, de él 35 Fontos tudnivalók a cukorról 37 Jó hír: többfajta cukor létezik 39 A zsíradékfélék három foga 42 A tésztában 44 Miért hűti le a só a vizet? 46 Hirtelen sült hús és tésztafélék készítése ínyenceknek 49 Posírozott hal, burgonyapüré és tejszínhabos eper 51 Bennrekedt buborékok 53 Miként lehet elkerülni, hogy a püré nyúlós legyen? 57 Majonézes keménytojás és sárgabaracktorta 59 A tej, a tejszín és a vaj 62 Kemény tojást főzünk 65 A majonéz 68 Majonéz gond nélkül 70 Minden torta hasonló 72 Sajttorta és csokoládéhab 73 Tészta, tejföl és szalonna 75 A sajttorta receptje 77 Lányoknak vanília, fiúknak csokoládé 78 A csokoládéhab 82 Csőben sült rakott burgonya, besamelmártás és citromhab 83 Csőben sütés és besamel 83 Fehérjeszerencsék a lisztben 85 A sodó úgy készül, akár a konyhafőnöknél 87 Sajtos felfújt négy negyedben 89 Zselatingélek 91 Fogjunk hozzá! 92 Sajtfelfújt? Gyerekjáték! 95 Miért fújódnak fel a felfújtak? 96 Akár a konyhafőnökök 97 Kísérleti feljegyzések 101 Hat tanács ahhoz, hogy minél agyafúrtabb kis tudós váljék belőled! 124 Magyarázó szójegyzék 125
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 4 200 Ft

A termék megvásárlásával

420 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó typotext elektronikus kiadó
Kiadás éve2000
Oldalak száma:125
Súly200 gr
ISBN2310014169296
ÁrukódSL#2112469707
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 4 200 Ft

A termék megvásárlásával

420 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Steve Berry: A Medici-hagyatékSteve Berry: A Medici-hagyaték