A szántóföldi növények vetőmagtermesztése és fajtahasználata

mezőgazdasági kiadó  | 1981  | vászon  |  712 oldal

Libri Antikvárium
Előszó (dr. Szabó József) 21 A fajtaminősítés és az állami fajtapolitika (dr. Kapás Sándor) 23 Az állami fajtaminősítés kialakulása 23 A fajtaminősítési eljárás 26 A fajtaválaszték kialakítása 31 A kísérleti adatok feldogozása és matematikai értékelése 33 Az állami fajtapolitika 37 Vetőmagvizsgálat és -minősítés (Brokés József, dr. Rosta Károly) 40 A nemesített növényfajták vetőmag-szaporításának szántóföldi ellenőrzése 40 A szántóföld ellenőrzés gyakorlata 41 Próbaterek kijelölése 42 Fejlettség, kiegyenlítettség 42 Faj- és fajtatisztaság 42 Nehezen tisztítható magvú idegen növények 43 Betegségek, károsítók 43 A vetőmag-szaporítások minősítése 43 A kukorica szántóföldi ellenőrzése 44 A burgonya-vetőgumó szántóföldi ellenrőrzése 45 A vetőmagvak faj- és fajmegállapító termesztése 47 A vetőmagvak értékmeghatározó tulajdonságainak laboratoriumi vizsgálata 48 A vetőmagtételek mintázása 49 A laboratóriumi minták 51 A mintavétel eszközei 51 A vetőmagvak fémzárolása 51 A fémzárolás általános elvei 52 A fémzárolás előkészítése és végrehajtása 53 Fémzároláskori helyszíni vetőmagvizsgálat 53 A fémzárolt vetőmagtétel megújító átzárása 53 Az exportra kerülő vetőmagvak fémzárolása 54 A hazai felhasználásra fémzárolt vetőmagtételek átzárása exportra 54 Az exportra fémzárolt tételek átzárása hazai felhasználásra 54 Import vetőmagtételek átzárása (belföldiesítés) 54 Egyéb fémzárolások 55 A vetőmagtételek részletezése (megosztás, kiszerelés) 55 A vetőmagvak tisztasági vizsgálata 55 A tisztaságvizsgálat célja és általános elvei 56 A vizsgálati minta elkészítése 57 A vizsgálati anyag alkotórészei 58 A tisztasági vizsgálat módja 60 A vetőmagvak faj- és fajtaazonosságának laboratóriumi vizsgálata 60 A vetőmagvak csírázóképességének vizsgálata 61 Csírázás, csírázóképesség 63 A csíráztatás gyakorlata 65 A magvak életképessége és meghatározásának módszere 65 A vetőmagvak nedvességtartalmának meghatározása 66 Közvetlen módszerek 66 Közvetett módszerek 66 A vetőmagvak egészségi állapotának vizsgálata 68 A magminták egészségi állapotának vizsgálata 71 A fémzárolt vetőmag minősítése 72 A tisztítatlan, nyers vetőmagvak vizsgálata 72 A szabványosítás jelentősége és a szabványok érvényesülése a vetőmag-előállításban 74 Vetőmagvizsgálati szabványok 74 Vetőmagtermelés és -forgalmazás (dr. Szabó József) 76 A vetőmagtermelés és -forgalmazás rendszere 76 A vetőmagtermelés és -forgalmazás helyzete 80 Vetőmagexport, -import (Tormai Károly) 83 Export 83 Import 84 Kalászos gabonák (dr. Szabó Miklós) 86 Általános rész 86 A vetőmagtermesztés szántóföldi ellenőrzése, a vetőmag minőségi követelményei 86 A vetőmagtermesztés elvi szempontjai 87 A fajtafenntartás 87 Fajtafenntartás és vetőmag-felújítás 92 Fajtaleromlás 95 Őszi búza (dr. Szabó Miklós) 96 Elterjedése, jelentősége 96 Hazánk búzatermesztése 98 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 101 A búza rendszertana 101 Biológiája 103 Morfológiája 103 Fejlődési szakaszok 104 A vetőmag minőségét és mennyiségét befolyásoló biológiai tényezők 106 A búza virágzása 106 Állománysűrűség 108 A vetőmagtermesztés sajtásosságai és agrotechnikája 109 Talajigény 109 Csapadékigény 110 Hőmérsékleti tényezők 110 Területkiválasztás 111 Izoláció 112 Elővetemény 112 Talaj-előkészítés 112 Tápanyagellátás 114 Csávázás 115 A vetés ideje, a vetőmagmennyiség, a vetés módja 116 Ápolás és gyomirtás 119 A búza legfontosabb betegségei, kártevői és a védekezés lehetőségei 120 A kórokozó gombák 120 Az állati kártevők 124 Megdőlés elleni védelem 135 A betakarítás ideje és módja 136 A vetőmag kezelése, tisztítása 138 Szárítás 138 Osztályozás 139 A fajtamegválasztás szempontjai 142 Koraiság 143 Télállóság 143 Gombás betegségekkel szembeni ellenállóság 144 Állóképesség (szárszilárdság) 145 Malom- és sütőipari minőség 146 Irodalom 147 Rozs (dr. Szabó Miklós) 151 Elterjedése, jelentősége 151 Rendszertani helye, biológiája 153 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 155 Éghajlat- és talajigény 155 Területkiválasztás 155 Izoláció 155 Elővetemény 156 Talaj-előkészítés 156 Tápanyagellátás 156 Vetőmag-előkészítés 157 Vetésidő 157 Vetőmagmennyiség 157 Ápolás 157 Betakarítás, tisztítás, tárolás 158 Fajtamegválasztás, fajták 158 Minősített fajták 159 Irodalom 160 Triticale (dr. Szabó Miklós) 161 Elterjedése, jelentősége 161 Származása 162 Biológiai sajátosságai 163 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 165 Talaj- és éghajlati igény 165 Talaj-előkészítés, elővetemény 165 Tápanyagellátás 166 Vetésidő 166 Vetőmagmennyiség 167 Betakarítás, tisztítás 167 Irodalom 168 Árpa (Mikes György - dr. Tomcsányi András) 169 Elterjedése, jelentősége 169 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 171 A fajtafenntartás és vetőmag-szaporítás szempontjai 172 A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése 174 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 176 Őszi árpa 176 Talaj- és éghajlat igény 177 Elővetemény 177 Talaj-előkészítés 177 Műtrágyázás 177 A vetőmag előkészítése 178 Vetés 178 Növényvédelem 178 Gyomirtás és ápolás 179 Betakarítás 179 Tavaszi árpa 179 Talaj- és éghajlat igény 179 Elővetemény 180 Talaj-előkészítés 180 Műtrágyázás 181 Vetés 181 Ápolás, növényvédelem 182 Betakarítás 182 A vetőmaggal szemben támasztott követelmények 182 Fajtamegválasztás, fajták 183 Zab (Mikes György - dr. Tomcsányi András) 185 Elterjedése, jelentősége 185 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 188 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 190 Éghajlatigény 190 Talajigény 190 Elővetemény 190 Talaj-előkészítés 191 Trágyázás 191 A vetőmag előkészítése 191 Vetés 191 Ápolás, gyomirtás 192 Betakarítás, szárítás, tisztítás 192 Az őszi zab 192 Fajtamegválasztás, fajták 193 Irodalom 194 Rizs (dr. Lajta János - dr. Szakáll György) 195 Elterjedése, jelentősége 195 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 196 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 197 Talajigény 197 Éghajlatigény 198 Területmegválasztás 198 Elővetemény 199 Talaj-előkészítés 200 Műtrágyázás 200 A vetőmag előkészítése 201 Vetés 202 Ápolás, gyomirtás 202 Vízellátás 204 Betakarítás, tárolás 205 Szárítás, tisztítás, osztályozás 206 Tárolás, előkészítés, fémzárolás 208 Fajtamegválasztás, fajták 208 Irodalom 212 Kukorica (dr. Váczi Dániel) 213 Elterjedése, jelentősége 213 Származása, rendszertani helye, biológiája, morfológiája 217 Származása 217 Rendszertana 217 Biológiája, és morfológiája 217 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 217 A beltenyésztéses hibridek típusai, a vetőmagtermesztés összefüggése a nemesítéssel 218 A beltenyésztéses vonalak fenntartása 221 Hímsteril vonalak előállítása 222 Ökológiai és technikai tényezők 223 Éghajlatigény 227 Talajigény 229 Tápanyagiégény, trágyázás 229 Vetésforgó, növényi sorrend 229 Talaj-előkészítés 229 Szigetelési távolság, izoláció 230 Növényvédelem, kultúrállapot 230 Vetés 231 Növényszám, előszelekció 231 Idegenelés, fattyazás 232 Előcímerezés, címerezés 233 Betakarítás, feldolgozás 238 Termékenyülés, apasorok eltávolítása, betakarítás 239 A csöves termés szántóföldi válogatása, szállítása és hibridüzemi előtárolása 239 A vetőmag hibridüzemi feldolgozása 240 A vetőmagtermesztés és -forgalmazás rendszere 240 A fajtamegválasztás főbb szempontjai 242 A tenyészidő és a termőképesség közötti kölcsönhatás 243 Az időjárási tényezők tenyészidőt és terméseredményt befolyásoló hatása 249 A vonalszám szerinti összetétel és a termőképesség közötti kölcsönhatás 251 A genetikai összetétel szerinti fajtamegválasztás 251 Irodalom 255 Cirok (Horváth Antal - Mikes György) 259 Elterjedése, jelentősége 259 Rendszertana, biológiája, és agrotechnikája 260 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 262 Éghajlatigény 262 Táblamegválasztás 263 Talaj-előkészítés 265 Vetés 265 Növényápolás, növényvédelem, idegenelés 267 Az apasorok eltávolítása 270 A vetőmagtermés védelme 271 Betakarítás, szárítás, tárolás 271 Fajtamegválasztás, fajták 272 Irodalom 274 Lucerna (Horváth Antal - dr. Kiss Imre László) 275 Elterjedése, jelentősége 275 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 275 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 277 Talajigény 278 Éghajlatigény 278 Elővetemény 278 Talajművelés 279 Táplálóanyag-visszapótlás 279 Vetőmagoltás 280 A lucerna telepítése 281 A kaszálási időpontok meghatározása 281 A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése 282 Kémiai gyomirtás 284 Tiszta telepítésű lucerna 284 Több éves (álló) lucerna 286 Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen 287 A betakarítás ideje, módja 288 Defóliálás 292 Aratás 292 A vetőmag kezelése és tiszítása 294 A vetőmag minőségi követelményei 294 Fajtamegválasztás, fajták 295 A fajtaellátottság helyzete 295 Irodalom 297 Vöröshere (dr. Gimesi Antal - dr. Kiss Imre László) 299 Jelentősége, elterjedése 299 Rendszertani helye, morfolgóiája, biológiája 300 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 304 Talajigény 304 Éghajlatigény 304 Tápanyagellátás 304 Táblakiválasztás 306 Talajmunkák 307 Telepítés 307 Vetőmagoltás 307 Vetőmagmennyiség és vetés 308 Öntözés 308 Vegyszeres gyomirtás 310 Védekezés a növényi és állati kártevők ellen 311 A kaszálási időpontok meghatározása 312 A betakarítás ideje, módja 313 A vetőmag minőségi követelményei 314 Fajtamegválasztás, fajták 314 A fajtaellátottság helyzete 315 Irodalom 315 Bíborhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) 316 Elterjedése, jelentősége 316 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 316 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 317 Talajigény 317 Talaj-előkészítés 318 Vetés 318 Növényápolás 318 A betakarítás ideje, módja 319 A vetőmag kezelése, tisztítása 319 A vetőmag minőségi követelményei 320 Fajtamegválasztás, fajták 320 Irodalom 320 Fehérhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) 321 Elterjedése 321 Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 321 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 323 Éghajlat- és talajigény 323 A telepítés előkészítése 323 Vetés 323 Kémiai gyomirtás 324 Másodéves, magtermő fehérhere ápolása 325 Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen 325 A vetőmagtermesztés állami ellenőrzése 328 A betakarítás ideje, módja 329 A vetőmag minőségi követelményei 330 Fajtamegválasztás, fajta 330 Irodalom 330 Szarvaskerep (dr. É. Kiss Imre- dr. Gimesi Antal) 331 Elterjedése, jelentősége 331 Rendszertani helye, morfológiája 331 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 332 Éghajlat, és talajigény 332 Telepítési módok 332 Elővetemény 332 Tápanyagigény, trágyázás 333 Talaj-előkészítés 334 Vetés 334 A vetőmagfogásra szánt terület kijelölése 334 A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése 335 Növényápolás 335 Kémiai gyomirtás 335 Tiszta telepítés 336 Beállt állomány 338 Állati kártevők és az ellenük való védekezés 338 A betakarítás ideje, módja 338 A vetőmag kezelése, tisztítása 339 A vetőmag minőségi követelményei 339 Fajtamegválasztás, fajták 340 Irodalom 340 Baltacim (dr. Kiss Imre László - dr. Gimesi Antal) 341 Elterjedése, jelentősége 341 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 341 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 343 Éghajlat- és talajigény 343 Elővetemény 343 Talaj-előkészítés, trágyázás 343 Vetés 343 Növényápolás 343 A betakarítás ideje, módja 344 A vetőmag minőségi követelményei 345 Irodalom 346 Somkóró (Horváth Antal) 347 Elterjedése, jelentősége, morfológiája 347 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 348 Betakarítás, tisztítás, tárolás 349 Fajtamegválasztás, fajták 349 Borsó (Iványi Sándorné dr.) 350 Elterjedése, jelentősége 350 Rendszertani helye, morfológiája 352 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 355 Talaj- és éghajlati igény 355 Területkiválasztás, talaj-előkészítés 356 A vetőmag előkészítése 357 A vetés módja, ideje, a vetőmag mennyisége 357 Növényápolás, komplex növényvédelem 359 Szelekció 362 A betakarítás ideje, módja 363 Szárítás, tisztítás 366 Zsizsiktelenítés, fémzárolás 367 Tárolás 368 A borsótermelés alakulása és a fajtamegválasztás 369 Irodalom 373 Bab (dr. Hadnagy Árpád) 374 Elterjedése, jelentősége 374 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 374 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 375 Talajigény 375 Elővetemény 376 Talaj-előkészítés 376 Tápanyagellátás 377 Vetés 378 Vegyszeres gyomirtás, növényápolás 380 Szelekció 381 Növényvédelem 382 Öntözés 385 A betakarítás ideje, módja 385 A vetőmag előkészítése, feldolgozása 388 Tisztítás 388 A vetőmag vizsgálata 389 A vetőmag tárolása 390 Fajtamegválasztás, fajták 391 Irodalom 393 Lencse (Szűcs Árpád) 394 Elterjedése, jelentősége 394 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 395 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 396 Talaj- és éghajlati igény 396 Területkiválasztás, elővetemény 397 Talaj-előkészítés 397 Műtrágyázás 398 A vetőmag előkészítése 398 Vetésidő, és vetőmagmennyiség, a vetés módja 399 Ápolás, gyomirtás 399 Növényvédelem 401 Szelektálás, idegenelés 401 A betakarítás ideje, módja 401 A nyers vetőmag feldolgozása, zsizsiktelenítés 402 Fajtamegválasztás, fajták 404 Irodalom 404 Csillagfürt (Borbély Ferenc) 405 Elterjedése, jelentősége 405 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 406 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 411 Talajigény 411 Éghajlatigény 411 Területkiválasztás 412 Elővetemény 413 Talaj-előkészítés 413 Műtrágyázás 414 A vetőmag előkészítése 414 A vetőmag oltása 415 Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja 415 Növényápolás, vegyszeres gyomirtás 418 Kártevők, és betegségek 419 A betakarítás ideje, módja 421 A vetőmag kezelése, tisztítása 424 Fajtamegválasztás, fajták 425 Irodalom 426 Szöszös bükköny (dr. Vágó Mihály) 427 Elterjedése, jelentősége 427 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 427 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 428 Betakarítás 431 Szántóföldi minősítés, a vetőmagtisztítás és -fémzárolás követelményei 432 Fajtamegválasztás, fajták 434 Pannonbükköny (dr. Vágó Mihály) 435 Elterjedése, jelentősége 435 Rendszertani helye, biológiája, morfolgóiája 435 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 436 Betakarítás 437 Szántóföldi minősítés, tisztítás, fémzárolás 438 Fajtamegválasztás, fajták 438 Tavaszi bükköny (dr. Vágó Mihály) 439 Elterjedése, jelentősége 439 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 439 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 440 Betakarítás 441 Szántóföldi minősítés, tisztítás, és fémzárolás 441 Fajtamegválasztás, fajták 442 Irodalom 443 Szója (Bakos Zsuzsa - Bódis László) 444 Elterjedése, jelentősége 444 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 445 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 447 Talaj- és éghajlati igény 447 A szaporítótábla kijelölése 448 Elővetemény 449 Talaj-előkészítés 449 Műtrágyázás 450 Vetőmag-előkészítés 451 Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja 454 Növényápolás, gyomirtás 456 Szelekció 458 Növényvédelem 459 Öntözés 461 A betakarítás ideje, módja 462 Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás 463 Fajtamegválasztás, fajták 465 Irodalom 468 Lóbab (dr. Bárdossy Antal) 469 Elterjedése, jelentősége 469 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 470 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 471 Éghajlatigény 471 Talajigény 471 Elővetemény 472 Talaj-előkésztítés 472 Tápanyagigény, trágyázás 472 Vetés 472 Ápolás, gyomirtás, öntözés 473 Betakarítás, szárítás, tárolás 475 Fajtamegválasztás, fajták 476 Irodalom 477 Napraforgó (dr. Perczel Mihály - Sárfi Edéné) 478 Elterjedése, jelentősége 478 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 482 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 484 Éghajlatigény 484 Talajigény 484 Elővetemény 485 Táplálóanyag-pótlás 486 Talajművelés 487 Vetés-előkészítés, vetés 489 Növényápolás, szelekció 490 Növényvédelem 494 Kémiai állományszárítás 495 Betakarítás 496 A vetőmag-alapanyag fogadása, szárítása, tisztítása 497 Tisztítás, osztályozás, kalibrálás 498 Utókezelés, egalizálás, csomagolás 500 Fémzárolás, tárolás 501 Fajtamegválasztás, fajták 503 Irodalom 503 Őszi káposztarepce (dr. Antal József) 504 Elterjedése, jelentősége 504 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 504 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 505 Talajigény 505 Éghajlatigény 505 Elővetemény 506 Talaj-előkészítés 507 Tápanyagellátás 507 Szigetelési távolság, izoláció 508 Vetésidő, vetőmagmennyiség, vetés 509 Gyomirtás 509 Növényvédelem 510 Öntözés 512 A betakarítás ideje, módja 512 Szárítás, tisztítás, osztályozás 513 Fajtamegválasztás, fajták 514 Irodalom 514 Olajlen (dr. Kiss Ernő) 515 Elterjedése, jelentősége 515 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 516 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 518 Talaj- és éghajlati igény 518 Elővetemény 519 Talaj-előkészítés 519 Tápanyagellátás 522 Vetőágykészítés, vetés 523 Öntözés 523 Növényápolás, gyomirtás 525 A betakarítás ideje, módja 525 A vetőmag kezelése, tisztítása 528 Fajtamegválasztás, fajták 528 Irodalom 528 Mák (dr. Hornok László) 530 Elterjedése, jelentősége 530 Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 531 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 533 Talaj- és éghajlatigény 533 Elővetemény, területkijelölés 533 Talaj-előkészítés 534 Műtrágyázás 534 A vetőmag előkészítése 534 Vetés 535 Növényápolás, gyomirtás 536 Betakarítás, feldolgozás 537 Szárítás, tisztítás, fémzárolás 538 Tárolás, csomagolás 539 Fajtamegválasztás, fajták 539 Irodalom 539 Mustár (dr. Antal József) 540 Elterjedése, jelentősége 540 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 540 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 541 Talaj- és éghajlati igény 541 Elővetemény 542 Talaj-előkészítés 542 Magágykészítés 543 Műtrágyázás 543 Vetés 544 Ápolás, gyomirtás 545 Betegségek, és kártevők 545 Betakarítás, feldolgozás 545 Fajtamegválasztás, fajták 546 Irodalom 546 Olajretek (dr. Antal József) 547 Elterjedése, jelentősége 547 Rendszertani helye, biológiája 547 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 548 Talaj- és éghajlati igény 548 Elővetemény 548 Talaj-előkészítés 549 Műtrágyázás 550 Vetés 550 Növényápolás, gyomirtás 551 Betakarítás, feldolgozás 552 Fajtamegválasztás, fajták 552 Irodalom 553 Kender (dr. Bócsa Iván - dr. Horkay Erzsébet) 553 Elterjedése, jelentősége 554 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 555 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 555 Talaj- és éghajlati igény 556 Elővetemény 556 Talajművelés 557 Táplálóanyag-visszapótlás 557 A vetőmag előkészítése és a vetés 558 Növényápolás és gyomirtás 560 Növényvédelem 560 A betakarítás ideje, módja 562 Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás 563 Fajtamegválasztás, fajták 564 Irodalom 564 Rostlen (Manninger Gusztáv) 565 Elterjedése, jelentősége 565 Rendszertani helye 566 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 566 Talaj- és éghajlati igéyn 566 Elővetemény 567 Talaj-előkészítés 567 Tápanyag-utánpótlás 568 Csávázás 568 Vetés 568 Komlpex növényvédelem 571 Vetőmagtermesztési kísérletek 572 A betakarítás ideje, módja 572 Tisztítás, fémzárolás 573 Fajtamegválasztás, fajták 574 Irodalom 574 Cukorrépa (dr. Csapody Gyula - dr. Éliás Gyula - Gólya Gyula) 575 Elterjedése, jelentősége 575 Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 576 Rendszertani helye 576 Morfológiája 576 Egyedfejlődés 578 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 584 A cukorrépavetőmag-termesztés közvetlen módszere 586 Talajigény, táblakiválasztás 587 Vetésforgó 588 Tápanyagellátás 588 Talaj-előkészítés 588 Vetés 589 Őszi növényápolás 589 Tavaszi, nyári növényápolás 590 A cukorrépavetőmag-termesztés közvetett módszere 590 Dugványtermesztés 591 Magrépatermesztés 596 A betakarítás ideje, módja 598 Kézi aratás 599 Kétmenetes betakarítás 599 Közvetlen arató-cséplés 599 Növényvédelem 601 Vegyszeres gyomirtás 601 Alapkezelés 601 Állománykezelés 602 A kártevők elleni védelem 606 A kórokozók elleni védelem 606 A cukorrépa-vetőmag üzemi előkészítése és forgalmazása 608 Termelőüzemi előkészítés 608 Magüzemi előkészítés 609 A szabvány előírásai 612 Forgalmazás 612 A termesztett fajták típusai, ezek sajátosságai 613 Irodalom 615 Dohány (dr. Gáti György) 617 Elterjedése, jelentősége 617 Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 617 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 618 Talaj- és éghajlati igény 618 Elővetemény 619 Talaj-előkészítés 619 Tápanyagellátás 619 Vetőmag-előkészítés 619 Palántanevelés 620 Növényápolás, gyomirtás 620 Betakarítás, és feldolgozás 621 Fajtamegválasztás, termesztett fajták 623 Irodalom 624 Burgonya (dr. Förster Herbert) 625 Elterjedése, jelentősége 625 Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 626 Rendszertana 626 Biológiai és morfológiai jellemzői 626 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 630 Éghajlatigény 630 Talajigény 632 Elővetemény 633 Szigetelőtávolság 634 Tápanyagellátás 634 Talaj-előkészítés 635 Talajfertőtlenítés 636 Előhajtatás és pattintás 637 Ültetés 638 Növényápolás 638 Öntözés 639 Gyomirtás 640 A kártevők és a kórokozók elleni védekezés 644 Szelektálás 648 Szántóföldi szemlék, fémzárolás 650 Betakarítás 651 Tárolás 652 Biológiai, élettani tényezők 652 A tárolás módjai 652 Prizmás tárolás 655 Tárházi tárolás 658 Szükségtárolók 658 Fajtamegválasztás, fajták 659 Irodalom 660 Füvek (dr. É. Kiss Imre) 667 Elterjedésük, jelentőségük 667 Rendszertani helyük, morfológiájuk 668 A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 668 Éghajlati és talajigény 669 Talaj-előkészítés 670 Tápanyagpótlás 671 A telepítés ideje, módja,a vetőmag mennyisége 671 Öntözés 673 Növényápolás 675 Betakarítás, feldolgozás 677 Termesztett fajok, és fajták 689 Fajtamegválasztás 689 Irodalom 689 Függelék 691 A vetőmagmennyiség kiszámítása 711
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 100 Ft

A termék megvásárlásával

310 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 10-12 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 10-12 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1981
Oldalak száma:712
Súly1500 gr
ISBN0249002589605
ÁrukódSL#2107167780
Kötésvászon

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 100 Ft

A termék megvásárlásával

310 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 10-12 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 10-12 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kriminálisan jó válogatásKriminálisan jó válogatás