Előszó (dr. Szabó József) 21
A fajtaminősítés és az állami fajtapolitika (dr. Kapás Sándor) 23
Az állami fajtaminősítés kialakulása 23
A fajtaminősítési eljárás 26
A fajtaválaszték kialakítása 31
A kísérleti adatok feldogozása és matematikai értékelése 33
Az állami fajtapolitika 37
Vetőmagvizsgálat és -minősítés (Brokés József, dr. Rosta Károly) 40
A nemesített növényfajták vetőmag-szaporításának szántóföldi ellenőrzése 40
A szántóföld ellenőrzés gyakorlata 41
Próbaterek kijelölése 42
Fejlettség, kiegyenlítettség 42
Faj- és fajtatisztaság 42
Nehezen tisztítható magvú idegen növények 43
Betegségek, károsítók 43
A vetőmag-szaporítások minősítése 43
A kukorica szántóföldi ellenőrzése 44
A burgonya-vetőgumó szántóföldi ellenrőrzése 45
A vetőmagvak faj- és fajmegállapító termesztése 47
A vetőmagvak értékmeghatározó tulajdonságainak laboratoriumi vizsgálata 48
A vetőmagtételek mintázása 49
A laboratóriumi minták 51
A mintavétel eszközei 51
A vetőmagvak fémzárolása 51
A fémzárolás általános elvei 52
A fémzárolás előkészítése és végrehajtása 53
Fémzároláskori helyszíni vetőmagvizsgálat 53
A fémzárolt vetőmagtétel megújító átzárása 53
Az exportra kerülő vetőmagvak fémzárolása 54
A hazai felhasználásra fémzárolt vetőmagtételek átzárása exportra 54
Az exportra fémzárolt tételek átzárása hazai felhasználásra 54
Import vetőmagtételek átzárása (belföldiesítés) 54
Egyéb fémzárolások 55
A vetőmagtételek részletezése (megosztás, kiszerelés) 55
A vetőmagvak tisztasági vizsgálata 55
A tisztaságvizsgálat célja és általános elvei 56
A vizsgálati minta elkészítése 57
A vizsgálati anyag alkotórészei 58
A tisztasági vizsgálat módja 60
A vetőmagvak faj- és fajtaazonosságának laboratóriumi vizsgálata 60
A vetőmagvak csírázóképességének vizsgálata 61
Csírázás, csírázóképesség 63
A csíráztatás gyakorlata 65
A magvak életképessége és meghatározásának módszere 65
A vetőmagvak nedvességtartalmának meghatározása 66
Közvetlen módszerek 66
Közvetett módszerek 66
A vetőmagvak egészségi állapotának vizsgálata 68
A magminták egészségi állapotának vizsgálata 71
A fémzárolt vetőmag minősítése 72
A tisztítatlan, nyers vetőmagvak vizsgálata 72
A szabványosítás jelentősége és a szabványok érvényesülése a vetőmag-előállításban 74
Vetőmagvizsgálati szabványok 74
Vetőmagtermelés és -forgalmazás (dr. Szabó József) 76
A vetőmagtermelés és -forgalmazás rendszere 76
A vetőmagtermelés és -forgalmazás helyzete 80
Vetőmagexport, -import (Tormai Károly) 83
Export 83
Import 84
Kalászos gabonák (dr. Szabó Miklós) 86
Általános rész 86
A vetőmagtermesztés szántóföldi ellenőrzése, a vetőmag minőségi követelményei 86
A vetőmagtermesztés elvi szempontjai 87
A fajtafenntartás 87
Fajtafenntartás és vetőmag-felújítás 92
Fajtaleromlás 95
Őszi búza (dr. Szabó Miklós) 96
Elterjedése, jelentősége 96
Hazánk búzatermesztése 98
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 101
A búza rendszertana 101
Biológiája 103
Morfológiája 103
Fejlődési szakaszok 104
A vetőmag minőségét és mennyiségét befolyásoló biológiai tényezők 106
A búza virágzása 106
Állománysűrűség 108
A vetőmagtermesztés sajtásosságai és agrotechnikája 109
Talajigény 109
Csapadékigény 110
Hőmérsékleti tényezők 110
Területkiválasztás 111
Izoláció 112
Elővetemény 112
Talaj-előkészítés 112
Tápanyagellátás 114
Csávázás 115
A vetés ideje, a vetőmagmennyiség, a vetés módja 116
Ápolás és gyomirtás 119
A búza legfontosabb betegségei, kártevői és a védekezés lehetőségei 120
A kórokozó gombák 120
Az állati kártevők 124
Megdőlés elleni védelem 135
A betakarítás ideje és módja 136
A vetőmag kezelése, tisztítása 138
Szárítás 138
Osztályozás 139
A fajtamegválasztás szempontjai 142
Koraiság 143
Télállóság 143
Gombás betegségekkel szembeni ellenállóság 144
Állóképesség (szárszilárdság) 145
Malom- és sütőipari minőség 146
Irodalom 147
Rozs (dr. Szabó Miklós) 151
Elterjedése, jelentősége 151
Rendszertani helye, biológiája 153
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 155
Éghajlat- és talajigény 155
Területkiválasztás 155
Izoláció 155
Elővetemény 156
Talaj-előkészítés 156
Tápanyagellátás 156
Vetőmag-előkészítés 157
Vetésidő 157
Vetőmagmennyiség 157
Ápolás 157
Betakarítás, tisztítás, tárolás 158
Fajtamegválasztás, fajták 158
Minősített fajták 159
Irodalom 160
Triticale (dr. Szabó Miklós) 161
Elterjedése, jelentősége 161
Származása 162
Biológiai sajátosságai 163
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 165
Talaj- és éghajlati igény 165
Talaj-előkészítés, elővetemény 165
Tápanyagellátás 166
Vetésidő 166
Vetőmagmennyiség 167
Betakarítás, tisztítás 167
Irodalom 168
Árpa (Mikes György - dr. Tomcsányi András) 169
Elterjedése, jelentősége 169
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 171
A fajtafenntartás és vetőmag-szaporítás szempontjai 172
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése 174
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 176
Őszi árpa 176
Talaj- és éghajlat igény 177
Elővetemény 177
Talaj-előkészítés 177
Műtrágyázás 177
A vetőmag előkészítése 178
Vetés 178
Növényvédelem 178
Gyomirtás és ápolás 179
Betakarítás 179
Tavaszi árpa 179
Talaj- és éghajlat igény 179
Elővetemény 180
Talaj-előkészítés 180
Műtrágyázás 181
Vetés 181
Ápolás, növényvédelem 182
Betakarítás 182
A vetőmaggal szemben támasztott követelmények 182
Fajtamegválasztás, fajták 183
Zab (Mikes György - dr. Tomcsányi András) 185
Elterjedése, jelentősége 185
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 188
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 190
Éghajlatigény 190
Talajigény 190
Elővetemény 190
Talaj-előkészítés 191
Trágyázás 191
A vetőmag előkészítése 191
Vetés 191
Ápolás, gyomirtás 192
Betakarítás, szárítás, tisztítás 192
Az őszi zab 192
Fajtamegválasztás, fajták 193
Irodalom 194
Rizs (dr. Lajta János - dr. Szakáll György) 195
Elterjedése, jelentősége 195
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 196
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 197
Talajigény 197
Éghajlatigény 198
Területmegválasztás 198
Elővetemény 199
Talaj-előkészítés 200
Műtrágyázás 200
A vetőmag előkészítése 201
Vetés 202
Ápolás, gyomirtás 202
Vízellátás 204
Betakarítás, tárolás 205
Szárítás, tisztítás, osztályozás 206
Tárolás, előkészítés, fémzárolás 208
Fajtamegválasztás, fajták 208
Irodalom 212
Kukorica (dr. Váczi Dániel) 213
Elterjedése, jelentősége 213
Származása, rendszertani helye, biológiája, morfológiája 217
Származása 217
Rendszertana 217
Biológiája, és morfológiája 217
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 217
A beltenyésztéses hibridek típusai, a vetőmagtermesztés összefüggése a nemesítéssel 218
A beltenyésztéses vonalak fenntartása 221
Hímsteril vonalak előállítása 222
Ökológiai és technikai tényezők 223
Éghajlatigény 227
Talajigény 229
Tápanyagiégény, trágyázás 229
Vetésforgó, növényi sorrend 229
Talaj-előkészítés 229
Szigetelési távolság, izoláció 230
Növényvédelem, kultúrállapot 230
Vetés 231
Növényszám, előszelekció 231
Idegenelés, fattyazás 232
Előcímerezés, címerezés 233
Betakarítás, feldolgozás 238
Termékenyülés, apasorok eltávolítása, betakarítás 239
A csöves termés szántóföldi válogatása, szállítása és hibridüzemi előtárolása 239
A vetőmag hibridüzemi feldolgozása 240
A vetőmagtermesztés és -forgalmazás rendszere 240
A fajtamegválasztás főbb szempontjai 242
A tenyészidő és a termőképesség közötti kölcsönhatás 243
Az időjárási tényezők tenyészidőt és terméseredményt befolyásoló hatása 249
A vonalszám szerinti összetétel és a termőképesség közötti kölcsönhatás 251
A genetikai összetétel szerinti fajtamegválasztás 251
Irodalom 255
Cirok (Horváth Antal - Mikes György) 259
Elterjedése, jelentősége 259
Rendszertana, biológiája, és agrotechnikája 260
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 262
Éghajlatigény 262
Táblamegválasztás 263
Talaj-előkészítés 265
Vetés 265
Növényápolás, növényvédelem, idegenelés 267
Az apasorok eltávolítása 270
A vetőmagtermés védelme 271
Betakarítás, szárítás, tárolás 271
Fajtamegválasztás, fajták 272
Irodalom 274
Lucerna (Horváth Antal - dr. Kiss Imre László) 275
Elterjedése, jelentősége 275
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 275
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 277
Talajigény 278
Éghajlatigény 278
Elővetemény 278
Talajművelés 279
Táplálóanyag-visszapótlás 279
Vetőmagoltás 280
A lucerna telepítése 281
A kaszálási időpontok meghatározása 281
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése 282
Kémiai gyomirtás 284
Tiszta telepítésű lucerna 284
Több éves (álló) lucerna 286
Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen 287
A betakarítás ideje, módja 288
Defóliálás 292
Aratás 292
A vetőmag kezelése és tiszítása 294
A vetőmag minőségi követelményei 294
Fajtamegválasztás, fajták 295
A fajtaellátottság helyzete 295
Irodalom 297
Vöröshere (dr. Gimesi Antal - dr. Kiss Imre László) 299
Jelentősége, elterjedése 299
Rendszertani helye, morfolgóiája, biológiája 300
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 304
Talajigény 304
Éghajlatigény 304
Tápanyagellátás 304
Táblakiválasztás 306
Talajmunkák 307
Telepítés 307
Vetőmagoltás 307
Vetőmagmennyiség és vetés 308
Öntözés 308
Vegyszeres gyomirtás 310
Védekezés a növényi és állati kártevők ellen 311
A kaszálási időpontok meghatározása 312
A betakarítás ideje, módja 313
A vetőmag minőségi követelményei 314
Fajtamegválasztás, fajták 314
A fajtaellátottság helyzete 315
Irodalom 315
Bíborhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) 316
Elterjedése, jelentősége 316
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 316
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 317
Talajigény 317
Talaj-előkészítés 318
Vetés 318
Növényápolás 318
A betakarítás ideje, módja 319
A vetőmag kezelése, tisztítása 319
A vetőmag minőségi követelményei 320
Fajtamegválasztás, fajták 320
Irodalom 320
Fehérhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) 321
Elterjedése 321
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 321
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 323
Éghajlat- és talajigény 323
A telepítés előkészítése 323
Vetés 323
Kémiai gyomirtás 324
Másodéves, magtermő fehérhere ápolása 325
Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen 325
A vetőmagtermesztés állami ellenőrzése 328
A betakarítás ideje, módja 329
A vetőmag minőségi követelményei 330
Fajtamegválasztás, fajta 330
Irodalom 330
Szarvaskerep (dr. É. Kiss Imre- dr. Gimesi Antal) 331
Elterjedése, jelentősége 331
Rendszertani helye, morfológiája 331
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 332
Éghajlat, és talajigény 332
Telepítési módok 332
Elővetemény 332
Tápanyagigény, trágyázás 333
Talaj-előkészítés 334
Vetés 334
A vetőmagfogásra szánt terület kijelölése 334
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése 335
Növényápolás 335
Kémiai gyomirtás 335
Tiszta telepítés 336
Beállt állomány 338
Állati kártevők és az ellenük való védekezés 338
A betakarítás ideje, módja 338
A vetőmag kezelése, tisztítása 339
A vetőmag minőségi követelményei 339
Fajtamegválasztás, fajták 340
Irodalom 340
Baltacim (dr. Kiss Imre László - dr. Gimesi Antal) 341
Elterjedése, jelentősége 341
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 341
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 343
Éghajlat- és talajigény 343
Elővetemény 343
Talaj-előkészítés, trágyázás 343
Vetés 343
Növényápolás 343
A betakarítás ideje, módja 344
A vetőmag minőségi követelményei 345
Irodalom 346
Somkóró (Horváth Antal) 347
Elterjedése, jelentősége, morfológiája 347
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 348
Betakarítás, tisztítás, tárolás 349
Fajtamegválasztás, fajták 349
Borsó (Iványi Sándorné dr.) 350
Elterjedése, jelentősége 350
Rendszertani helye, morfológiája 352
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 355
Talaj- és éghajlati igény 355
Területkiválasztás, talaj-előkészítés 356
A vetőmag előkészítése 357
A vetés módja, ideje, a vetőmag mennyisége 357
Növényápolás, komplex növényvédelem 359
Szelekció 362
A betakarítás ideje, módja 363
Szárítás, tisztítás 366
Zsizsiktelenítés, fémzárolás 367
Tárolás 368
A borsótermelés alakulása és a fajtamegválasztás 369
Irodalom 373
Bab (dr. Hadnagy Árpád) 374
Elterjedése, jelentősége 374
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 374
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 375
Talajigény 375
Elővetemény 376
Talaj-előkészítés 376
Tápanyagellátás 377
Vetés 378
Vegyszeres gyomirtás, növényápolás 380
Szelekció 381
Növényvédelem 382
Öntözés 385
A betakarítás ideje, módja 385
A vetőmag előkészítése, feldolgozása 388
Tisztítás 388
A vetőmag vizsgálata 389
A vetőmag tárolása 390
Fajtamegválasztás, fajták 391
Irodalom 393
Lencse (Szűcs Árpád) 394
Elterjedése, jelentősége 394
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 395
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 396
Talaj- és éghajlati igény 396
Területkiválasztás, elővetemény 397
Talaj-előkészítés 397
Műtrágyázás 398
A vetőmag előkészítése 398
Vetésidő, és vetőmagmennyiség, a vetés módja 399
Ápolás, gyomirtás 399
Növényvédelem 401
Szelektálás, idegenelés 401
A betakarítás ideje, módja 401
A nyers vetőmag feldolgozása, zsizsiktelenítés 402
Fajtamegválasztás, fajták 404
Irodalom 404
Csillagfürt (Borbély Ferenc) 405
Elterjedése, jelentősége 405
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 406
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 411
Talajigény 411
Éghajlatigény 411
Területkiválasztás 412
Elővetemény 413
Talaj-előkészítés 413
Műtrágyázás 414
A vetőmag előkészítése 414
A vetőmag oltása 415
Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja 415
Növényápolás, vegyszeres gyomirtás 418
Kártevők, és betegségek 419
A betakarítás ideje, módja 421
A vetőmag kezelése, tisztítása 424
Fajtamegválasztás, fajták 425
Irodalom 426
Szöszös bükköny (dr. Vágó Mihály) 427
Elterjedése, jelentősége 427
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 427
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 428
Betakarítás 431
Szántóföldi minősítés, a vetőmagtisztítás és -fémzárolás követelményei 432
Fajtamegválasztás, fajták 434
Pannonbükköny (dr. Vágó Mihály) 435
Elterjedése, jelentősége 435
Rendszertani helye, biológiája, morfolgóiája 435
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 436
Betakarítás 437
Szántóföldi minősítés, tisztítás, fémzárolás 438
Fajtamegválasztás, fajták 438
Tavaszi bükköny (dr. Vágó Mihály) 439
Elterjedése, jelentősége 439
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 439
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 440
Betakarítás 441
Szántóföldi minősítés, tisztítás, és fémzárolás 441
Fajtamegválasztás, fajták 442
Irodalom 443
Szója (Bakos Zsuzsa - Bódis László) 444
Elterjedése, jelentősége 444
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 445
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 447
Talaj- és éghajlati igény 447
A szaporítótábla kijelölése 448
Elővetemény 449
Talaj-előkészítés 449
Műtrágyázás 450
Vetőmag-előkészítés 451
Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja 454
Növényápolás, gyomirtás 456
Szelekció 458
Növényvédelem 459
Öntözés 461
A betakarítás ideje, módja 462
Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás 463
Fajtamegválasztás, fajták 465
Irodalom 468
Lóbab (dr. Bárdossy Antal) 469
Elterjedése, jelentősége 469
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 470
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 471
Éghajlatigény 471
Talajigény 471
Elővetemény 472
Talaj-előkésztítés 472
Tápanyagigény, trágyázás 472
Vetés 472
Ápolás, gyomirtás, öntözés 473
Betakarítás, szárítás, tárolás 475
Fajtamegválasztás, fajták 476
Irodalom 477
Napraforgó (dr. Perczel Mihály - Sárfi Edéné) 478
Elterjedése, jelentősége 478
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 482
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 484
Éghajlatigény 484
Talajigény 484
Elővetemény 485
Táplálóanyag-pótlás 486
Talajművelés 487
Vetés-előkészítés, vetés 489
Növényápolás, szelekció 490
Növényvédelem 494
Kémiai állományszárítás 495
Betakarítás 496
A vetőmag-alapanyag fogadása, szárítása, tisztítása 497
Tisztítás, osztályozás, kalibrálás 498
Utókezelés, egalizálás, csomagolás 500
Fémzárolás, tárolás 501
Fajtamegválasztás, fajták 503
Irodalom 503
Őszi káposztarepce (dr. Antal József) 504
Elterjedése, jelentősége 504
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 504
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 505
Talajigény 505
Éghajlatigény 505
Elővetemény 506
Talaj-előkészítés 507
Tápanyagellátás 507
Szigetelési távolság, izoláció 508
Vetésidő, vetőmagmennyiség, vetés 509
Gyomirtás 509
Növényvédelem 510
Öntözés 512
A betakarítás ideje, módja 512
Szárítás, tisztítás, osztályozás 513
Fajtamegválasztás, fajták 514
Irodalom 514
Olajlen (dr. Kiss Ernő) 515
Elterjedése, jelentősége 515
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 516
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 518
Talaj- és éghajlati igény 518
Elővetemény 519
Talaj-előkészítés 519
Tápanyagellátás 522
Vetőágykészítés, vetés 523
Öntözés 523
Növényápolás, gyomirtás 525
A betakarítás ideje, módja 525
A vetőmag kezelése, tisztítása 528
Fajtamegválasztás, fajták 528
Irodalom 528
Mák (dr. Hornok László) 530
Elterjedése, jelentősége 530
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 531
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 533
Talaj- és éghajlatigény 533
Elővetemény, területkijelölés 533
Talaj-előkészítés 534
Műtrágyázás 534
A vetőmag előkészítése 534
Vetés 535
Növényápolás, gyomirtás 536
Betakarítás, feldolgozás 537
Szárítás, tisztítás, fémzárolás 538
Tárolás, csomagolás 539
Fajtamegválasztás, fajták 539
Irodalom 539
Mustár (dr. Antal József) 540
Elterjedése, jelentősége 540
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 540
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 541
Talaj- és éghajlati igény 541
Elővetemény 542
Talaj-előkészítés 542
Magágykészítés 543
Műtrágyázás 543
Vetés 544
Ápolás, gyomirtás 545
Betegségek, és kártevők 545
Betakarítás, feldolgozás 545
Fajtamegválasztás, fajták 546
Irodalom 546
Olajretek (dr. Antal József) 547
Elterjedése, jelentősége 547
Rendszertani helye, biológiája 547
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 548
Talaj- és éghajlati igény 548
Elővetemény 548
Talaj-előkészítés 549
Műtrágyázás 550
Vetés 550
Növényápolás, gyomirtás 551
Betakarítás, feldolgozás 552
Fajtamegválasztás, fajták 552
Irodalom 553
Kender (dr. Bócsa Iván - dr. Horkay Erzsébet) 553
Elterjedése, jelentősége 554
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 555
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 555
Talaj- és éghajlati igény 556
Elővetemény 556
Talajművelés 557
Táplálóanyag-visszapótlás 557
A vetőmag előkészítése és a vetés 558
Növényápolás és gyomirtás 560
Növényvédelem 560
A betakarítás ideje, módja 562
Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás 563
Fajtamegválasztás, fajták 564
Irodalom 564
Rostlen (Manninger Gusztáv) 565
Elterjedése, jelentősége 565
Rendszertani helye 566
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 566
Talaj- és éghajlati igéyn 566
Elővetemény 567
Talaj-előkészítés 567
Tápanyag-utánpótlás 568
Csávázás 568
Vetés 568
Komlpex növényvédelem 571
Vetőmagtermesztési kísérletek 572
A betakarítás ideje, módja 572
Tisztítás, fémzárolás 573
Fajtamegválasztás, fajták 574
Irodalom 574
Cukorrépa (dr. Csapody Gyula - dr. Éliás Gyula - Gólya Gyula) 575
Elterjedése, jelentősége 575
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 576
Rendszertani helye 576
Morfológiája 576
Egyedfejlődés 578
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 584
A cukorrépavetőmag-termesztés közvetlen módszere 586
Talajigény, táblakiválasztás 587
Vetésforgó 588
Tápanyagellátás 588
Talaj-előkészítés 588
Vetés 589
Őszi növényápolás 589
Tavaszi, nyári növényápolás 590
A cukorrépavetőmag-termesztés közvetett módszere 590
Dugványtermesztés 591
Magrépatermesztés 596
A betakarítás ideje, módja 598
Kézi aratás 599
Kétmenetes betakarítás 599
Közvetlen arató-cséplés 599
Növényvédelem 601
Vegyszeres gyomirtás 601
Alapkezelés 601
Állománykezelés 602
A kártevők elleni védelem 606
A kórokozók elleni védelem 606
A cukorrépa-vetőmag üzemi előkészítése és forgalmazása 608
Termelőüzemi előkészítés 608
Magüzemi előkészítés 609
A szabvány előírásai 612
Forgalmazás 612
A termesztett fajták típusai, ezek sajátosságai 613
Irodalom 615
Dohány (dr. Gáti György) 617
Elterjedése, jelentősége 617
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája 617
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 618
Talaj- és éghajlati igény 618
Elővetemény 619
Talaj-előkészítés 619
Tápanyagellátás 619
Vetőmag-előkészítés 619
Palántanevelés 620
Növényápolás, gyomirtás 620
Betakarítás, és feldolgozás 621
Fajtamegválasztás, termesztett fajták 623
Irodalom 624
Burgonya (dr. Förster Herbert) 625
Elterjedése, jelentősége 625
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 626
Rendszertana 626
Biológiai és morfológiai jellemzői 626
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 630
Éghajlatigény 630
Talajigény 632
Elővetemény 633
Szigetelőtávolság 634
Tápanyagellátás 634
Talaj-előkészítés 635
Talajfertőtlenítés 636
Előhajtatás és pattintás 637
Ültetés 638
Növényápolás 638
Öntözés 639
Gyomirtás 640
A kártevők és a kórokozók elleni védekezés 644
Szelektálás 648
Szántóföldi szemlék, fémzárolás 650
Betakarítás 651
Tárolás 652
Biológiai, élettani tényezők 652
A tárolás módjai 652
Prizmás tárolás 655
Tárházi tárolás 658
Szükségtárolók 658
Fajtamegválasztás, fajták 659
Irodalom 660
Füvek (dr. É. Kiss Imre) 667
Elterjedésük, jelentőségük 667
Rendszertani helyük, morfológiájuk 668
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája 668
Éghajlati és talajigény 669
Talaj-előkészítés 670
Tápanyagpótlás 671
A telepítés ideje, módja,a vetőmag mennyisége 671
Öntözés 673
Növényápolás 675
Betakarítás, feldolgozás 677
Termesztett fajok, és fajták 689
Fajtamegválasztás 689
Irodalom 689
Függelék 691
A vetőmagmennyiség kiszámítása 711
+ Mutass többet
- Mutass kevesebbet