A közegészségtan és járványtan alapjai

medicina könyvkiadó  | 1972  | műbőr  |  691 oldal

Libri Antikvárium
TARTALOM Előszó 13 Bevezetés 15 KÖZEGÉSZSÉGTAN A közegészségügyi és járványügyi munka (Tóth Béla) 21 A közegészségügyi-járványügyi feladatok helye és szerepe az egészségügyi ellátásban 29 A közegészségügyi és járványügyi feladatok ellátásának feltételei 31 A korszerű közegészségügyi és járványügyi munka kialakulásának főbb vonásai hazánkban 33 A közegészségügyi és járványügyi feladatok ellátásának szervezete 34 A közegészségügyi-járványügyi szakhálózat feladatai 37 A közegészségügyi feladatok ellátásának módszerei 40 Levegőhigiéne, bioklimatológia, mikroklíma (Tapfer Dezső) 45 A Földünket körülvevő gáztömeg felépítése és rétegeződése 45 Az atmoszferikus levegő összetétele 46 A légkör fizikai állapotjelzői és azok élettani hatása 47 A légnyomás 47 A légköri elektormosság 49 Sugárzások 53 Hőmérséklet 56 A légmozgások 57 A levegő nedvességtartalma 59 A légkör fizikai tényezőinek hatása az emberi szervezetre 61 Időjárás, éghajlat 62 Biometeorológia, meteoropathologia 63 Fronthatások 67 A légkör szennyeződései és egészségügyi jelentőségük 70 A gáz alakú és szilárd szennyeződések 70 A levegőszennyeződések elleni küzdelem 75 Irodalom 76 A ruházkodás higiénéje (Szerémi Katalin) 77 A ruházkodás feladata 77 A ruházkodás szerepe a hő-regulatióban 78 A ruházat alapanyagai és feldolgozásuk 79 Állati és növényi eredetű ruhaanyagok 79 Műszálakból készült textilanyagok 80 A ruházati alapanyagok feldolgozása 82 A ruházat fizikai tulajdonságai 82 Célszerű ruházkodás 83 Irodalom 85 Az ivóvíz higiénéje (Cserenyey Edit) 86 Vízszükséglet és vízgazdálkodás 86 Ivóvízellátás 88 A víz körforgása 88 Csapadékvíz (meteorvíz) 89 Talajvíz 90 Felszíni vizek 94 Központi vízellátás, vízkezelés, a központi vízellátás berendezései 96 Ivóvíz eredetű egészségügyi ártalmak 106 A vízben előforduló miroorganizmusok higiénés jelentősége. Ivóvízjárványok. 106 A vízben természetesen vagy szennyeződésként előforduló biológiailag aktív vegyi anyagok higiénés jelentősége 108 Irodalom 112 Talajhigiéne (Sujbert László) 113 Higiénés megítélés szempontjából fontosabb talajjellemzők 114 A talaj természetes összetevői és a talaj szennyeződései 118 A talaj öntisztulása 123 Irodalom 125 A szennyvíz a hulladékanyag és a szemét eltávolításának higiénéje (Nagylucskay Sándor) 126 Az emberi ürülék eltávolításának higiénés kérdései 127 Az emberi ürülék szakaszos eltávolítása 128 Az emberi ürülék folyamatos eltávolítása 131 A szennyvíz-eltávolítás higiénés kérdései 131 A szennyvíz összegyűjtése és elszállítása 134 A szennyvíz elhelyezése, kezelése 137 A szemét és egyéb hulaldékanyagok eltávolításának higiénés kérdései 144 A szemét eltávolítása falvakban 144 A szemét eltávolítása városokban 145 Az ipari hulladékok és a radioaktív hulladékanyagok eltávolítása 147 Az állati trágya eltávolítása 147 Az állati hullák eltávolítása 148 Irodalom 149 A halottakkal és a temetőkkel kapcsolatos közegészségügyi-járványügyi követelmények (Nagylucskay Sándor) 150 Települések tervezése. A lakás, a lakóépületek és a gyógyító-megelőző intézmények higiénéje (Szerémi Katalin) 152 A korszerű településtervezés egészségügyi vonatkozásai 154 A települések környezethigiénés szempontjai 154 A települések egészségkárosító tényezői 157 Települési formák 160 Városi település 162 Falusi település 166 A lakás és a lakóépületek egészségügye 169 A lakáskultúra fejlődése 169 A lakás levegőegészségügyi követelményei 169 A lakásépítés egészségügyi szempontjai 170 A lakásméretek normái 176 A lakáskomfort higiénés feltételei 177 Gyógyító-megelőző intézmények higiénéje 182 Táplálkozás- és élelmezéshigiéne (Cserenyey Edit) 189 Táplálkozás és élelmezés 189 Tápanyagok 190 A legfontosabb élelmianyagok és élelmiszerek tápértéke 196 Táplálkozási típusok 202 Táplálkozási ártalmak 203 A táplálkozási ártalmak megelőzése 213 Élelmiszerhigiéne 218 Az élelmiszerforgalom higiénéje 218 Élelmiszertartósítás 220 A húsellátás higiénéje 222 A tejellátás higiénéje 225 A tojásellátás higiénéje 228 Növényi eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának higiénéje 229 Ételfertőzések és bacterialis ételmérgezések 229 Ételfertőzések 230 Bacterialis ételmérgezése (toxicoinfectiók) 230 Az ételmérgezések elleni védekezés alapelvei 230 Az élelmiszerekben előforduló toxikus vegyi anyagok 233 Az élelmiszerek adalék- (kiegészítő) anyagainak higiénés jelentősége 234 Az élelmiszerek technikai eredetű szennyeződései 235 Az élelmiszerekben természetes tartalomként jelentkező ártalmas anyagok 236 Közétkeztetés 246 Az élelmiszerellátásban és az élelmezésben dolgozók személyi higiénéje 248 Az alkoholfogyasztás higiéniés kérdései (Sujbert László) 250 A dohányzás, az élvezeti anyagok és a fűszerek higiénés kérdései (Nagylucskay Sándor) 257 Munkaegészségtan (Fodor Ferenc) 265 Fizikai és szellemi munka 266 Az izomműködés biokémiai-physiologiai alapjai 267 A fizikai munka energiaigénye 270 A fizikai munkateljesítményt limitáló tényezők a szervezetben 271 A szervezet terhelhetősége fizikai munkával 272 A munkahely kialakítása, gépek szerkesztése, pihenőidő 280 Testhelyzet 284 A pihenőidők nagysága 285 A mikroklíma és a munkavégzés összefüggései 288 A só-víz háztartás mint limitáló tényező 291 A párologtatás akadályozottsága mint limitáló tényező 292 A szervezet adaptálódása, a szervezet védelme meleg mikroklímában végzett munka során 293 Fokozott légköri nyomásban végzett munka 294 Vibrációs, zaj- és ultrahanghatások, különös tekintettel a munkahelyekre 298 Mechnaikus rezgés (vibráció) 298 Zajhatások 301 A foglalkozási nagyothallás megelőzése 308 Ultrahanghatások 311 Rádió-, mikrohullámok és optikai sugárzások, különös tekintettel a munkahelyi vonatkozásokra 312 Rádió- és mikrohullámok 314 Optikai sugárzások 316 Vegyi anyagok szervezeti hatásainak és megelőzésüknek munkahelyi vonatkozásai 327 Foglalkozási mérgezések általános kérdései 329 A munkahelyi por mint higiénés probléma 330 A fizikai munkavégzés összefüggése a tüdőben visszatartott porral 344 Az ionizáló sugárzások közegészségtani vonatkozásai (Farádi László) 354 A közegészségtani vonatkozások megértéséhez szükséges alapfogalmak 354 Dózismérés 359 Az emberi szervezet sugárkárosodását befolyásoló egyéb tényezők 362 Sugárhatások a szervezetben 363 Az egészségügyi szolgálat gyakorlati feladatai 367 A sugárterhelés alacsonyan tartása 368 Sugárfigyelő-jelző szolgálat 370 Sugárveszélyes munkahelyek közegészségügyi követelményei 379 Sugármentesítés (dekontamináció) 381 A gyermekkor és az ifjúkor higiénéje (Kaposvári Júlia) 393 A gyermek és az ifjú somato-psychés fejlődése 393 A testi fejlődés általános törvényszerűségei 394 A szervek, szervrendszerek fejlődése 397 A szellemi fejlődés 403 A testi és a szellemi fejlődés vizsgálati módszerei 405 A gyermek- és ifjúsági intézmények közegészségügyi követelményei 405 Az oktató-nevelő intézmények telepítése és elhelyezése 405 Berendezési tárgyak és taneszközök 406 Balesetelhárítás 407 Takarítás 409 Az ellenőrzés fő szempontjai 409 Az egyes intézmények higiénéje 411 Bölcsőde és csecsemőotthon 411 Óvoda 414 Tanintézetek (iskolák) 417 Bentlakásos gyermek- és ifjúsági intézmények 424 Az oktató-nevelő munka psycho-higiénéje 426 Az oktató-nevelő intézmények feladata, szervezete 428 A nevelés és az intézményes oktatás psychologiai és physiologiai vonatkozásai 430 Az iskolai munka helyes megszerezése 433 Pályaválasztás 434 A gyermek és az ifjú helyes életmódja 436 A pihenés különböző fajtái 437 ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYTAN Epidemiologiai módszerek a nem fertőző vagy nem tisztázott aetiologiájú betegségek gyakoriságának visszaszorításában és megelőzésükben (Fodor Ferenc) 443 Az epidemiologia. Az epidemiologiai módszerek kialakulása és értelmezése 443 Epidemiologiai módszerek használata 445 A fertőző betegségek általános járványtana (Vedres István) 452 A járványtan tárgya, feladatai és módszerei 452 Járványtani alapfogalmak 453 A fertőző betegségek jelentősége és elterjedtsége Magyarországon 455 A fertőzés (infectio) 457 A fertőzés forrásai 458 A fertőzés terjedési mechanizmusa 459 A fertőzés terjedésének tényezői 461 A járványfolyamat mozgató erői 462 A fertőző betegségek felosztása 463 A természeti tényezők hatása a járványfolyamatokra 466 A fertőző betegségek előfordulásának szezonális és ciklikus ingadozása 466 A társadalmi tényezők hatása a járványfolyamatra 470 A fertőző betegségek elleni védekezés 471 Sterilezés, fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás (Tapfer Dezsp) 474 Fizikai fertőtlenítés 475 Vegyi fertőtlenítés 478 Anorganikus vegyületek 479 Organikus desinficiensek 482 A fertőtlenítés formái 483 Rovarirtás 484 Rágcsálóirtás 486 A gyógyító-megelőző ellátás közegészségügyi-járványügyi kérdései (Szél György) 489 Iatrogen ártalmak, iatrogen fertőzések, iatrogen fertőző megbetegedések 489 A fertőző kórházártalmak jelentőségének felismerése a múlt században 492 Az iatrogen fertőző megbetegedések jelentősége napjainkban 493 Az iatrogen fertőzések létrejöttének objectiv és subjectiv okai és azok egymáshoz való viszonya 495 Fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásunk tárgyi feltételei 498 Járóbeteg-ellátásunk és az iatrogen fertőzések 499 Porphylactikus tevékenység és az iatrogen fertőzések 502 Néhány gyakrabban előforduló iatrogen fertőző megbetegedés epidemiologiája 503 Staphylococcus fertőzések 503 Streptococcus-fertőzések 504 Gram-negatív baktériumok által okozott iatrogen fertőzések 511 A tractus urinarius iatrogen fertőzései 517 Intenzív therapiás egységek és iatrogen fertőzések 518 Iatrogen fertőzésként is előforduló nem elsődlegesen iatrogen fertőző betegségek 520 A fertőző kórházártalmak megelőzésének általános elvi szempontjai 520 A fertőzőforrások kiiktatásának lehetőségei 520 A fertőzés terjedésének meggátlása 521 A szervezet fogékonyságának csökkentése 522 Kórházi higiénikus orvosok, közegészségügyi-járványügyi bizottságok 523 RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN Bacterialis és virus-fertőzések (Vedres István) 529 Bélfertőzések 529 Kolera 530 Hastífusz 534 Vérhas 539 Heine-Medin-kór, járványos gyermekbénulás 546 Coxsackie- és Echo-virus fertőzések 552 Brucellosis 553 Leptospirosis 555 Virus-hepatitis (Nagylucskay Sándor) 556 A légutak fertőzései 564 Himlő 571 Bárányhimlő 571 Rózsahimlő 577 Kanyaró 578 Diftéria 579 Vörheny, skarlát 580 Szamárköhögés 586 Járványos agyhártyagyulladás 590 Influenza 593 Adenovirus-fertőzések 594 Parainfluenza 598 RS-virus fertőzés 599 Mumps, járványos fültőmirigy-gyulladás 600 Encephalitis epidemica 601 Meningitis serosa 601 Pfeiffer-féle mirigyláz 602 Ornithosis 603 Haematogen fertőző betegségek 604 Pestis 605 Kiütéses tífusz 610 Visszatérő láz 613 Sárgaláz 613 Kullancs-encephalitis 614 A kültakaró fertőzései 616 Anthrax 616 Tetanus 618 Gázüszök 620 Tularaemia 621 Takonykór 623 Rabies, veszettség 623 Helminthosisok és protozoon-fertőzések (Tapfer Dezső) 627 A leggyakoribb hazai helminthosisok 627 Cérnaférgesség 628 Orsóférgesség 629 Ostorférgesség 629 Bányaférgesség 630 Strongyloidosis 630 Bilharziosis 632 Fasciolosis 632 Galandféreg-fertőzések 633 Echinococcosis 634 Hymenolepidosis 634 Trichinellosis 635 Protozoon-fertőzések 635 Toxoplasmosis 636 Giardiasis 637 Amoebiasis 638 Mocsárláz, váltóláz 639 Katonai higiéne (Bíró György) 645 A katonai higiéne fogalma, feladata békében és háborúban 645 Katonai környezet- és településhigiéne 647 A csapatok elhelyezése laktanyában 647 Tábori elhelyezés 648 A csatatér egészségügyi rendezése 652 Vízellátás harci körülmények között 652 Vízellátás egészségügye tömegpusztító (atom-, biológiai, vegyi (ABV-)) fegyver alkalmazása idején 654 Katonai táplálkozás- és élelmezéshigiéne 657 Katonai munkahigiéne 660 Katonai járványtan jellemzése. A biológiai fegyver 662 Katonai higiénés feladatok a hátországban 663 Az egészségnevelés (Fodor Imre) 672 Tárgymutató 679
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 940 Ft

A termék megvásárlásával

94 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó medicina könyvkiadó
Kiadás éve1972
Oldalak száma:691
Súly1000 gr
ISBN2399981297454
ÁrukódSL#2109992756
Kötésműbőr

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 940 Ft

A termék megvásárlásával

94 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Luke Smith: F1 - A rajtrácsonLuke Smith: F1 - A rajtrácson