George Orwell

1984

európa könyvkiadó kft.  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  358 oldal

"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt. Talán valóban "csak" keserű üdvözlet lesz ez a regény a jövőben, örök emlékeztető a totalitárius XX. századra, és persze szellemes szatíra, mint a nagy példakép, Swift Gulliver-e. Talán. De most még a zsigereinkben érezzük, mit jelent a Nagy Testvér, a gondolatbűn, a gondolatrendőrség, az újbeszél, a duplagondol; s az óceániai Párt három jelmondata is hátborzongatóan ismerős:

A háború: Béke
A szabadság: Szolgaság
A tudatlanság: Erő

S bár sok mindent be tudunk helyettesíteni a történelem valós alakjaival, eszméivel, intézményeivel, ebben a regényben mégis az írói fantázia a leglenyűgözőbb; 1948-ban, betegen, kiábrándultan Orwell olyan regényvilágot alkotott, amely borzongató realitásával rabul ejti az olvasót akkor is, ha közben könnyedén - talán túlságosan is könnyedén - azt mondja: Orwell jóslata, hála istennek, nem teljesedett be.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 999 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 749 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó európa könyvkiadó kft.
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:358
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly460 gr
FordítóSzíjgyártó László
ISBN9789634058342
Árukód2708152 / 1170203

Vásárlói értékelések, vélemények

(38 vélemény)
Molnár Attila
2018. 04. 05.

Orwell egy vátesz volt, ami az én fogalomtáramban egyet jelent az írásos látomásokon keresztül vészmadárkodó prófétával. Az 1984 szikár, tárgyilagos prózája stíluselem, amely a disztópiát szélsőséges paranoiáig fokozza az olvasóban. A műről talán maga a szerző sem gondolta volna, hogy a 21. században jut majd népszerűsége csúcsára, ám ez a tény inkább minket és a jelen civilizációnkat minősíti. Ha az emberiség tanult volna a 20. századi baklövéseiből, elképzelhető, hogy a mű mára a könyvtárak mélyén porosodna, olvasatlanul. A mű első reneszánszát nem meglepő módon a nyolcvanas években élte, abban az évtizedben, amelyben maga a történet is játszódik. Magyarországon is 1984-ben jelent meg először, illegalitásban, szamizdat kiadásban, akkor még Antal György fordításában. A feketeborítós első kiadás azóta csak könyvárveréseken vásárolható meg. Az első hivatalos kiadást két évvel később, immár Szíjgyártó László klasszikus fordításában, csak a jugoszláviai Forum Könyvkiadó merte elvállalni. A mű gondozását aztán végleg az Európa Könyvkiadó vette át; 20 éve csaknem évente újra kiadja, ami bizonyítja a regény kanonizálódását Magyarországon is. Az Európa Könyvkiadó tehát nem vállalt komoly anyagi kockázatot az újrakiadással, még akkor sem, ha a regény ezúttal igényes keménytáblás, védőborítós formában jelent meg. Bármennyire remek mű is, nehéz eldönteni, hogy az 1984 önmagában is megállná-e a helyét az irodalmi kánonban, vagy csak a jelenkorunkkal összecsengő tematikája miatt került oda. Mert ha ez utóbbi az igaz, akkor ezt a regényt csupán a korszellem konzerválja, és törvényszerűen el fogja veszíteni jelentőségét az emberségesebb jövőben élő utókor számára. Az új, 2017-es kiadás borítóterve hagy kívánnivalót maga után. Találó szimbolikája az áttekinthetőség rovására megy, ám rosszul tenné, aki emiatt nem venné meg ezt az igényes, a műhöz mindenképpen méltó kiadást.


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 999 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 749 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A bél-agy kapcsolatA bél-agy kapcsolat