Untitled Document

Sean Covey

A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

2017. 03. 22. - Jakupcsek Gabriella

Gyakorló anyaként keltette fel érdeklődésemet Sean Covey A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című könyve, ami Michael Phelps, 23-szoros olimpiai aranyérmes úszó ajánlásával jelent meg. Vajon mi lehet a receptje egy nemzetközi szinten is bestsellernek mondható könyvnek, amit világszerte több mint 5 millió példányszámban adtak el?

Biztos vagyok benne, hogy a siker oka az, hogy egyszerre szól szülőkhöz és a kamaszokhoz, és hogy barátságos, szinte „haveri” könnyedségű hangvételével, hétköznapi példáival és történeteivel eléri azt, hogy az „Y generáció” se rakja le két oldal elolvasása után, hogy annak rendje és módja szerint a könyvet hátrahagyva keressen vigaszt a telefon rejtelmeiben, egy újabb macskás videó letöltésében, esetleg barátok vidám képeinek nézegetésében. Nem, ez a könyv a kezükben marad és végig is olvassák, ebben biztos vagyok.

Covey műve egyszerre szórakoztató olvasmány, munkafüzet és képregény, ami gyorsan és játékosan mutatja be az olvasóknak a különleges nevelési praktikáit. Amolyan kis élet-GPS, ami abban ad eligazítást, hogy hogyan érjük el álmainkat, hogyan valósítsuk meg vágyainkat.

Egy olyan fiatalos stílusú kézikönyv, útmutató, amit szívesen ajánlok szülőknek és tanároknak egyaránt, ami ötleteket ad ahhoz, hogy könnyebben tudjanak, tudjunk viszonyulni a fiataloknak azokra a problémáira, amik elsőre érthetetlennek, ne adj isten, idegesítőnek tűnnek, és amikre nehezen tudunk értelmezhető választ, megoldást adni. Covey humorosan próbál rávezetni minket például arra, hogy mi a „kapcsolati bankszámla”, azaz hogyan lehet konkrét ajánlásokkal egy szerethető világot kialakítani magunk körül. Legfontosabbnak azt tartja, hogy önmagunkkal legyünk kibékülve, mi legyünk rendben és legyünk tisztában a saját pozitív és negatív tulajdonságainkkal, erőnkkel, előnyeinkkel és hátrányainkkal. Ha ez megvan, és még van egy kis önbizalmunk is, úgy felismerhetjük a problémákból a megoldásokig vezető kiutakat, azaz a „személyes bankszámlánk” értékét növelhetjük.

Néhány év múlva Emma lányom elér abba a korba, hogy bizony, le kell majd vele ülnöm beszélgetni a szexről, emberi kapcsolatokról, tanulásról és az iskolai konfliktusokról. Nem beszélve a  kamaszkori lázadásokról, amiket szintén kezelni kell majd, amik az élet velejárói, mondhatni „megúszhatatlan” témák.

Addig nincs más teendőm, mint gyűjteni az ötleteket, módszertanokat. Sean Covey műve pont ilyen, tökéletes segítséget nyújt abban, hogy a rázósabb időszakokban is jó barátai lehessünk a gyermekünknek. A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című könyv azoknak is segítséget nyújthat, akiknek nincs kivel megbeszélniük a kételyeiket, szorongásaikat, bizonytalanságaikat.
Covey sörétes puskával megy vadászni egy olyan rétre, ami tele van vadakkal és így biztos a találat is.

Jakupcsek Gabriella

Könyvespolc alá születtem, mégis színésznői babérokra törtem, de jó sorsom úgy hozta, hogy az ELTE Bölcsészettudományi Karán, irodalom, általános nyelvészet és művészettörténet szakokon végezhettem tanulmányaimat. Szakmámat tekintve nem író vagyok, sokkal inkább kérdező, úgymond „hivatásos beszélgető”. A médiában eltöltött közel 25 év szerencsére rászoktatott a rendszeres és irányított olvasásra, mely elengedhetetlen része volt a munkámnak, a beszélgetésekre való felkészülésnek. A munkaszünetekben, a munka nélkül eltöltött rövid időszakokban pedig mindig jöttek a „huncut napok”, amikor belefeledkezhettem a szépirodalomba: időt nem ismerve faltam, falom ma is a regényeket, novellákat. Most olyan könyveket szeretnék ajánlani, amik segítenek megoldani a hétköznapokban jelentkező, felmerülő kérdéseket, amik a mindennapi életünk részeivé válhatnak, okosan rávezetve minket a hétköznapokban rejlő apró titkokra, praktikákra. A minket körülvevő világ rohamosan és percről percre változik, szükségünk van az új, naprakész válaszokra, azért, hogy követhessük az újat, hogy megválaszolhassuk az újonnan felmerülő kérdéseket. A napjainkban felmerülő kérdésekre adandó válaszokat tartalmazó könyvekből igyekszem szemezgetni, szubjektíven, csapongva, hangulataimnak szabad teret engedve.

én uram isten! Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten!

Válasszon könyvet Jakupcsek Gabriella polcáról!

Jakupcsek Gabriella polca (2)