Téli esték
meséi

Tegye örök élménnyé a karácsonyt
Oscar Wilde egyedülálló meséivel!

A boldog herceg című kötetet 7000 Ft feletti vásárlás esetén most díszkiadásban, 399 Ft-ért vásárolhatja meg a Libri Könyvesboltokban és a libri.hu-n.

Ajánlatunk 2017. november 1-től a készlet erejéig érvényes.
Akciós szabályzat

Oscar Wilde (1854 - 1900)

Értelmiségi családba született Dublinban. Szülei házában gyakori vendégnek számítottak a kor neves ír művészei és tudósai, Wilde lelkesedése az esztétika, a képzőművészetek, a művelt diskurzus és az irodalom iránt innen eredeztethető. Oxfordi tanulmányai alatt kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot, diplomája megszerzésekor pedig már az ókori görög kultúra valódi szakértőjének számított. Tanulmányai befejezése után rövid időre visszatért Dublinba. Két évig udvarolt Florence Balcombe-nak, a lány azonban végül nem őt, hanem azt a Bram Stokert választotta, aki később Drakula című regényével lett világhírű.

Wilde Londonba költözött, megházasodott, verseket publikált, majd ünnepelt drámaíró és esszéista, a kulturális-társasági élet valódi középpontja lett. Ugyanolyan híres volt kedvességéről és nagyvonalúságáról, mint műveltségéről és metsző elmésségéről. Színdarabjainak bemutatói legtöbbször kisebb népünnepélynek számítottak. Az egyik premierje utáni partin ismerkedett meg Lord Alfred Douglasszel, egy fiatal rajongójával, akivel hamarosan szenvedélyes viszonyba bonyolódott. A fiú apja, a félművelt Queensberry márki, akit a rigorózus viktoriánus morál nevében felháborított fia kapcsolata az íróval, lejáratókampányt indított ellene és nyomozókat fogadott, hogy bizonyítsa erkölcstelen magatartását. Wilde és Queensberry pereskedése a közvélemény reflektorfényében folyt, és Wilde elmarasztalásával végződött, akit a bíróság szodómia vádjában bűnösnek talált és két év kényszermunkára ítélt. Az éhezés és a megfeszített fizikai igénybevétel megviselte Wilde-ot. Szabadulása után elmenekült a nehezen felejtő angol közvélemény haragja elől, és mindössze három év múlva, elszegényedve halt meg egy párizsi hotelszobában. 46 évet élt.

    „Nem vagyok elég  fiatal ahhoz,
hogy mindent tudjak”

Oscar Wilde sokáig mellőzött szerző volt, nemcsak nálunk, hanem Angliában is. Hazájában csak születésének 100. évfordulóján, 1954-ben került ismét reflektorfénybe, Magyarországon pedig még tovább kellett erre várni - a szerző egyetlen regénye, a Dorian Gray képmása például mindössze néhány éve jelent meg teljes, cenzúrázatlan kiadásban.

A Boldog herceg segítségével mi is közel kerülhetünk e korszakos zseni elbűvölő világához, mesébe oltott bölcsességéhez és végtelen humanizmusához. A történetek mindegyike a tiszta szív méltatása, a kisemmizettekkel való mély együttérzés manifesztuma, az elesettek felkarolása, és a gátlástalan despoták porba tiprása. Wilde erkölcsi tartása és formai érzéke iránymutató lehet mindannyiunk számára, kortól és nemtől függetlenül, történetei pedig valóban ünnepivé tehetik még a legszürkébbnek ígérkező téli estéket is.

A könyvről

A boldog herceg című kötetbe összegyűjtött kilenc történetet Oscar Wilde saját gyermekeinek, Cyrilnek és Vyvyannek írta. Ezek a mesék is - mint minden egyéb írása - a rá jellemző éleslátó humanizmus, morális tartás és esztétikai minőség védjegye alatt születtek. A kötetben szereplő történetek legtöbbje rendhagyó abból a szempontból, hogy felépítésük és szereplőik tekintetében Wilde szakít a tipikusnak mondható mesei elemekkel, de a szép és a jó ünneplése, és a gonoszság felett mondott ironikus és következetes ítéletek mégis mindannyiunk okulásául szolgálhatnak. Oscar Wilde megtanít minket arra, hogy mi a különbség a csinos és a szép, a számítás és az önfeláldozás, a meghunyászkodás és az alázat, valamint az erkölcsösség és a jóság között.

ChatBot