Szabó Magda

Szabó Magda

1917–2007

  • 1917-ben született Debrecenben, itt járt középiskolába és egyetemre is, egész életét végigkísérte a városhoz fűződő bensőséges viszonya. A város rengeteg művében hangsúlyos szerepet kap, például az Ókút (1970) és a Régimódi történet (1971) című önéletrajzi regényeiben, valamint a Kiálts, város (1971) című drámájában.
  • Magyar-latin szakon szerzett tanári diplomát és doktori címet. Klasszikus műveltsége könyveiből is élesen kiviláglik, csakúgy, mint kíváncsisága és a mélyreható lélektani elemzéshez való érzéke. A könyveiben megmutatkozó erkölcsi tartás és érzékeny karakterformálás generációk számára tette a legfontosabb 20. századi magyar szerzővé. Pedagógiai affinitása sok későbbi művét áthatja: írt mese- és ifjúsági regényeket is (Mondják meg Zsófikának, Álarcosbál, Abigél, Sziget-kék)
  • 30 éves volt, amikor 1947-ben megjelent első kötete, a Bárány című verseskönyv. Ugyanebben az évben kötött házasságot Szobotka Tibor íróval. Két évvel később a kötet elismeréseképp neki ítélték oda az utolsó Baumgarten-díjat, alig néhány órával később azonban vissza is vonták az kitüntetést. Ezzel szinte egy időben polgári neveltetése miatt a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumból is elbocsátották. Ezután 10 évig nem publikált.
  • A hallgatás éveiben az Újhold című irodalmi lap köré szerveződő írók alkotóműhelyének tagja volt. A csoporthoz tartozott még többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Ottlik Géza és Mészöly Miklós. Egymás ki nem adott műveit elemezték és bírálták, Szabó Magda később egy vívóklubhoz hasonlította találkozóikat. Az „újholdasok” egymás kéziratait is gyakran rejtegették, attól függően, hogy épp kinél volt a legkisebb esélye egy házkutatásnak. Freskó című regényét is ebben az időszakban írta. A mű kéziratát Mirza von Schüching, Szabó Magda német ismerőse csempészte ki az országból, és odaadta egy gyerekkori barátjának, Hermann Hessének. Hesse közbenjárásnak köszönhetően a mű nyugaton óriási siker lett.
  • Magyarországon 1958-ban adhatott ki újra könyvet, ekkor jelent meg itthon a Freskó, majd egy évvel később Az őz, amik meghozták számára az országos ismertséget.
  • Férje halála után, annak naplóit és jegyzeteit felhasználva és kiegészítve elkészítette a Megmaradt Szobotkának című dokumentumregényt, ami gyönyörű emlékműve a házaspár különösen szoros kapcsolatának. A gyász és a munka egy évre teljesen elzárta a külvilágtól, ez idő alatt állítólag egyáltalán nem mozdult ki lakásából.
  • Könyveit 42 nyelvre fordították le, minden idők egyik legsikeresebb magyar szerzőjeként tartják számon. Esterházy Péter a magyar irodalom „utolsó nagyasszonyának” nevezte.
Hogyan juthat hozzá?

Tegyen a kosarába könyveket 9000 Ft értékben, és máris megvásárolhatja a díszkötetet, mindössze 599 Ft-ért! Ha még nincs ötlete, hogy milyen könyveket válasszon, nézelődjön előre összeállított ajándéklistáink között!

Tovább az ajánlatokhoz