2016. 01. 15. - Winkler Nóra

Történetesen

Amíg még iskolába jár az ember, nem nagyon tudatosodik benne, miért azok a tárgyai lesznek kedvesek, amik, de évek távlatából világos: amikről érdekesen magyaráztak. Egy történetmesélő, akin érezni, hogy izgatja az anyag és szeretné azt tanulságaival és összefüggéseivel együtt átadni, képes adatok, nevek, évszámok masszájából személyes világot építeni. A történelem felfogható elrettentő adatmennyiségként is, jól szerkesztve viszont emberi helyzetek, döntések, bénázások és nagyszerűségek, tragédiák és szolidaritás szövete.
Januárban valahogy üresebb még minden, eleve nehezen találunk vissza az üzemmenetbe, ilyenkor kicsit nagyobb tágasság van, szóval jó hetek ezek történelmi történetekre. Három ilyet választottam hát.

Trianon legendák
Ablonczy Balázs

Trianon. Alig telik el nap Trianonra való hivatkozás nélkül, Facebook kommentekben és villamoson zajló beszélgetésekben a legváratlanabb témák tisztázó okaként szerepel, végszó, pont, mindennek oka, magyarázata. A trianoni békeszerződés a huszadik századi magyar történelem tragikus következményekkel járó eseménye. Ablonczy olvasmányosan, elevenen mesél róla, tényekről, legendákról, számokról, és jelenkori politikai értelmezéseiről. Jól ír. Nem olyan rég köszönt le a párizsi Magyar Intézet igazgatói posztjáról, bravúrosan vicces és szomorú; a bürokrácia elviselhetetlenségéről, hosszabbító zsinór után rohangáló díszvendégről, és értelmes, fontos megvalósult ügyekről egyaránt szóló búcsúlevele szuper jó írás volt.

 
 

Kismama sárga csillaggal -
Egy fiatalasszony naplója a német megszállástól 1945 júliusáig


Érdekes ellenpontot ad e szívet összeszorító könyvnek a Saul fia legújabb sikerén beindult holokauszt-tagadó fröcsögés. Egy fiatal nő naplóját olvassuk, aki 1943 aggasztó napjain is biztosan érzi, szeretne második gyereket vállalni. Akkor is, ha semennyire sem ésszerű, akkor is, ha férje félti ettől. Nem adnám terhes, vagy kisbabájukkal épp otthon levő nőknek, nehéz elbírni a bejegyzéseket, hogyan igyekszik egy nő elképzelhetetlen körülmények között is életben tartani, óvni, étel nélkül szoptatni és megnyugtatni egy pici gyereket. A német megszállástól 45 júliusáig tartó hónapok legapróbb, napi elemeit ismerhetjük meg a könyvből. Szép, erős élmény olvasni, a naplót tárgyszerű összefoglaló, kormagyarázat, záró jegyzet egészíti ki.

 
 

A Stasi működése Magyarországon
Jobst Ágnes

Kár, hogy nem ott tartunk, hogy az állambiztonsági múltat, ügynökkérdést már megnyugtatóan átbeszélte egymással a társadalom, kinyíltak az akták és a traumákat szép sorban feldolgoztuk. Ez lenne jó közös alap az olyan delikát adalékokhoz, mint amiről ez a könyv szól, hogy az NDK és a Magyar Népköztársaság milyen módokon dolgozott össze állambiztonsági ügyekben. Stasi vezetők miniportréi, szervezeti felépítések folyamatábrái mellett olyan ismert események hátterébe láthatunk bele, mint a Páneurópai piknik, de visszatér a Balaton környéki Zimmer Frei világa is. Táblák mögött zajló döbbenetes megfigyelési manőverekkel és a szűkre szabott valutakeretek okozta, siófoki áruházi eltulajdonításokkal.

 

Winkler Nóra

Kulturális újságíró, néha könyvíró, árverésvezető. E téren szívügye és büszkesége a Bátor Tábor évenkénti jótékonysági aukciója. Olvasás nélkül nehezen lenne meg, ötévesen kezdte a János vitézzel, a szenvedély iskolai magyarórákon, egyetemen az amerikai írók műveiben való elmélyedés során csak fokozódott. Ha lakótereket kell felidéznie, a könyvespolcok képe, hogy melyik cím melyik mellett volt, tisztán beugrik neki. Hálás, hogy munkája legjava kedvtelés, tudta, hogy kulturális területen fogja jól érezni magát. Rádiózott és tévézett, szeret interjúkat készíteni és beszélgetéseket vezetni. Kortárs magyar írókkal különösen, mert pár éve legfontosabb elismerésükkel, az Aegon Művészeti Díjjal dolgozik.

A Nóra polcán könyveket ajánlok – frisseket, még csak előjegyezhetőket, bestsellereket, delikát darabokat, régi nagy kedvenceket. A könyveket párosítom képekkel, festményekkel, fotókkal, mindig olyat keresek, ahol szépen összekapcsolódik művészet és irodalom.

Uglár Csaba: Darabok Warhol Aczél-szériájából

Uglár Csabától választottam képet a történelmi témához. Sorozatában úgy tesz, mintha Magyarország az elmúlt 70 évben jelentős birodalom szerepét töltötte volna be, és ezt a fiktív történelmet dokumentálja. Így tehát persze Andy Warhol szitasorozatban örökítette meg Aczél Györgyöt, a nagyhatalmú kultuszminisztert, egy másik művén pedig a Stern címlapon számol be Kádár János „elveszett” csontjainak megtalálásáról. Uglár (1970) sokféle technikában dolgozik, fest, szitanyomatokat, videókat, light-boxokat készít, és ugyan ez egy ironikus sorozata, abszolút lírai oldala is van.