2016. 04. 28. - Winkler Nóra

Kórusok és kóristák

Két novellagyűjteményt ajánlok, melyekben sokféle életek kanyarodnak vagy éppen toporognak. Csupa egyedi hangú történet, de mindkét gyűjteményen átvezet egy-egy erős alapszál.

Oroszlánkórus
Dragomán György

Három regény után jelent meg Dragomán első novelláskötete, és ha kinyitjuk a tekintélyt parancsoló oroszlánnal díszített borítót, beindul a zene. Minden novellában más és más szól, külön ritmusvilág vezet végig a történeteken, melyekben az adott számok nem csak hangulati aláfestések. Mindannyian tudjuk, egy megélt időszakunk felidézéséhez milyen erősen járulnak hozzá azok a zenék, amiket akkoriban hallgattunk, és ezekhez a zenékhez is meglesznek privát emlékeink. A szereplők számára a hangok társak, segítenek vállalni a sorsunkat, beilleszkedni új életszakaszunkba vagy visszamenni gyerekkorunkba. Addiktívak a számok, előre mondom, amikor a még készülő könyvről pódiumbeszélgettem Dragománnal, a Cry me a River egy teljes nyáron át szólt a fejemben!

 
 

Az ország legjobb hóhéra
Szvoren Edina

A kiszámíthatatlanul kanyargó történetek egyetlen biztos eleme Dragománnál a zene, Szvorennél az erősödő gyanú, némi szorongás, hogy itt valami nem jó dolog van készülőben. De ne egy viharra vagy látványos robbanásokra készüljünk, párszavas semmiségek, épphogy észrevehető közlések formájában érkezik a csomag. A klausztrofóbiához szokva vagyunk, ha olvastuk korábbi novelláit, na, most még kisebb mozgásterekkel bírnak a szereplők, akik mintha tudatában se lennének, mennyi saját döntéssel lavírozták magukat az adottságok kis odvába. Szvoren nagyon pontosan metszi bele a gyilkos és versszerűen szép mondatait a novella szövegtestébe, kicsit úgy, mint a borítón is látható intarzia esetében, ami egyébként édesapja munkája.

 
 

Winkler Nóra

Kulturális újságíró, néha könyvíró, árverésvezető. E téren szívügye és büszkesége a Bátor Tábor évenkénti jótékonysági aukciója. Olvasás nélkül nehezen lenne meg, ötévesen kezdte a János vitézzel, a szenvedély iskolai magyarórákon, egyetemen az amerikai írók műveiben való elmélyedés során csak fokozódott. Ha lakótereket kell felidéznie, a könyvespolcok képe, hogy melyik cím melyik mellett volt, tisztán beugrik neki. Hálás, hogy munkája legjava kedvtelés, tudta, hogy kulturális területen fogja jól érezni magát. Rádiózott és tévézett, szeret interjúkat készíteni és beszélgetéseket vezetni. Kortárs magyar írókkal különösen, mert pár éve legfontosabb elismerésükkel, az Aegon Művészeti Díjjal dolgozik.

A Nóra polcán könyveket ajánlok – frisseket, még csak előjegyezhetőket, bestsellereket, delikát darabokat, régi nagy kedvenceket. A könyveket párosítom képekkel, festményekkel, fotókkal, mindig olyat keresek, ahol szépen összekapcsolódik művészet és irodalom.

Libri irodalmi díjak

A Librinek a kultúra elhivatott pártolójaként egyik fő célja az olvasás népszerűsítése és az olvasás élményének átadása. Ennek a programnak a részeként 2016-ban első alkalommal adja át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri irodalmi díj nemcsak egy presztízsíj átadásáról szól, hanem a program részeként a Libri szeretné, ha a kortárs magyar szép- és tényirodalom jobban előtérbe kerülne. A Libri irodalmi díjakat olyan könyvek nyerhetik el, melyek kiemelkedően jók, fontosak, érdekesek, megkerülhetetlenek egy-egy év magyar könyves terméséből.

Válasszon könyvet Nóra polcáról!

Nóra polca (17)


ChatBot