Ízlés szerint

Libri Trend · 2019. 12. 11. · 5 perc olvasnivaló

Eljött az évnek az az időszaka, amikor kint már nagyon hideg van, és csak azok merik kidugni az orrukat az utcára, akiknek valóban fontos dolguk van. Bent viszont most jó, be lehet kuckózni, együtt lehetnek a kicsik és a nagyok, és végre van időnk nagyokat főzni. Az ünnepek alatt többen üljük körül az asztalt, mint az év többi szakában, és minden bizonnyal többször és többet is eszünk. De mi a helyzet akkor, ha nem vagyunk a konyha ördögei, vagy a főzést inkább kötelességünknek érezzük, mint kikapcsolódásnak? A Libri Trendben ezúttal olyan könyveket ajánlunk, amik segítségével könnyedén megtanulhatunk főzni, amik segítenek abban, hogy egyszerűen készítsünk húsmentes csodaétkeket, amikkel együtt kalandozhatunk az erdélyi lakomák irodalmi vonatkozású történeteiben, sőt még a főzéshez való hozzáállásunk is meg fog változni, mire kiolvassuk őket.


Mautner Zsófi: Főzőiskola - Alapreceptek A-tól Z-ig

Időről időre felbukkannak azok a szakácskönyvek, amelyek képesek meghatározni egy-egy történelmi korszak íz- és ízlésvilágát. Czifray István Legújabb magyar szakács-könyv című munkája a 19. században évtizedeken át segítette a háziasszonyokat abban, hogy a magyar konyhaművészet legszebb példáit varázsolják az asztalra. Száz évvel később ezt a szerepet a gulyáskommunizmus elválaszthatatlan tartozéka, Venesz József, a jobb sorsra érdemes mesterszakács olcsó, tömeggyártásra alkalmas ételeinek gyűjteménye, az Egységes vendéglátó receptkönyv és technológia töltötte be. Ma már egy ilyen jellegű, meghatározó mű felbukkanása – már csak a könyvpiac egyre színesebb palettájának köszönhetően is – lehetetlennek tűnik. Ezt Czifray példáját nézve bánhatjuk, Veneszét tekintve pedig örülhetünk neki. Mautner Zsófi Főzőiskola-sorozata – amit végre egy kötetben, bővített kiadásban vehetünk a kezünkbe – mégis megkísérli a lehetetlent, és közérthető, bárki által elsajátítható receptjeivel megragadja mindazt, ami a magyar konyhában érték, és amit érdemes az utókor számára is referenciapontként megjelölni.


Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve

Számtalan remekmű származik a gasztronómia és az irodalom határvidékéről, elég csak Krúdy Gyula vagy Mikszáth Kálmán kulináris élvezetekben fürdőző írásaira, vagy Cserna-Szabó András szépirodalmi igényességgel megformált szakácskönyvére, a 77 magyar pacalra gondolnunk. A két világ fúziójának azonban aligha akadt tökéletesebb példája a magyar könyvtörténetben, mint Kövi Pál Erdélyi lakomája, amiben az Erdély autentikus ízeit otthonainkba csalogató recepteket erdélyi írók esszéi egészítették ki, tették teljessé. A kötet új kiadásában a receptek változatlanok, az irodalmi betéteket pedig mai magyar szerzők mesterfogásai váltották fel. Minden sora ínycsiklandozó.


Jamie Oliver: Vega

A világon egyre többen fordulnak a húsmentes táplálkozás felé. Ennek oka sokféle lehet: vannak, akik az emberiség tömeges húsfogyasztásának környezetvédelmi következményei vagy morális vonzatai miatt döntenek így, mások saját egészségük megőrzésének egyik alappillérét látják a húsételek hátrahagyásában. Jamie Oliver legújabb könyvében nemcsak a vegetáriánusokhoz szól, hanem azokhoz is, akik egyszerűen szeretnék színesebbé tenni táplálkozásukat. Szokásához híven a legkülönbözőbb gasztrokultúrákból meríti az inspirációt fantáziadús receptjeihez – és minket is bevezet a könnyen elkészíthető, tápláló, egészséges, ízletes és költséghatékony vegetáriánus ételek ezerszínű világába.


Salamon Magda: Egy csipet józan íz - 345 recept

Nem egy író és zenész mutatott már rá, hogy egy odafigyeléssel, lelkesedéssel és az ízharmóniák iránti érzékenységgel elkészített étel éppúgy műalkotás, mint egy precízen megírt novella vagy egy értőn megszólaltatott dal. A gasztronómia a művészet egy illékony formája, ami épp aközben, az által teljesedik ki, hogy maga a műalkotás elpusztul. Salamon Magda könyve kaput nyit számunkra az alapanyagok, és az azokból készült ételek rejtett csodái felé, sorait (és sorai között) olvasva megértjük, hogy a konyha művészetének titka elsősorban az étel elkészítéséhez való hozzáállásunkban keresendő.

ChatBot