Rajta hagyod a kezed nyomát a könyvön
Igen, minden lapozáskor gondosan végighúzom az ujjam a könyv közepén. Így betörve az oldalt nincs szükség könyvjelzőre. Csak tankönyvbe jegyzetelek, szépirodalmi művekbe inkább cetliket rakok.
Szoktál eredeti nyelven olvasni?
Igen, néhány klasszikus és kortárs orosz művet eredetiben olvastam.

Csernobili ima

A Nobel-díjas írónő talán legfajsúlyosabb könyvében a csernobili katasztrófa nyomába ered. A felfoghatatlan pusztítás elsősorban Fehéroroszországot érintette, noha az erőmű Ukrajnában, a határ közelében van. Grandiózus művében Alekszijevics a katasztrófa érintettjeit szólaltatja meg, özvegyek, árvák, mérnökök, egyszerű földművelők beszélnek. Egy furcsa rezervátum lakóinak szólamai olvadnak közös imává. A csernobili robbanást és a következményeit legtöbben a háborúhoz hasonlítják, noha a "békés atom", ha lehet, még sokkal összetettebb erkölcsi kérdéseket vet fel. 1986. április 26. mindenképpen korszakhatár, s bár a történet igazi hősei, az erőműhöz kivezényelt tűzoltók régen meghaltak, Csernobil még 48 ezer évig aktuális lesz.

2 499 Ft helyett
2 374 Ft
5 %

Imbolygó iskolabolygó

Békés Márta egy különleges, mégis ismerős bolygóra repíti olvasóit, ahol az év szeptemberben kezdődik és júniusban véget is ér. A humoros versekből kiderül, milyen egy versmondó verseny, hogy alakul a hetes öt napja, és milyen lehet pedagógusgyereknek lenni. Közben az iskola hol erre, hol arra imbolyog, és a bús tanító idegei is évről évre kopnak. Ritter Ottó rajzaitól ez a rakoncátlan bolygó még színesebb, még zajosabb, még szerethetőbb. Kisiskolás gyerekeknek és szüleiknek garantált szórakozás.

3 490 Ft helyett
3 315 Ft
5 %

Játékok és szerelmek

Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián közös kötete igazi csapatjáték. A CD dalai és a könyvben szereplő anekdoták egymásnak ütik a labdát, miközben kirajzolódik egy régi világ, ahol még szép volt a szép, és tétre ment a játék. Nyáry Krisztián a tőle megszokott színvonalon mesél, miközben gyönyörködhetünk Fábri Péter szövegeiben, Kováts Kriszta meseszép hangjában, Schneider Zoltán, Csuhaj-Barna Tibor és Perger Guszty zenéiben. Játékra fel!

3 990 Ft helyett
3 790 Ft
5 %

A Legkisebb Jégkorszak

Térey nagyszabású művében a történet mögött hihetetlen tudásanyag rejlik. A szerzőt a történelmi múlton kívül erősen foglakoztatja a jelen és a közeljövő is. Bár közelít a hagyományos regényformához, még mindig sok benne a lírai elem, a Térey-féle költészet, ettől lesz egyedi és besorolhatatlan. Izgalmas olvasmány, mely a humort sem nélkülözi.

2 499 Ft helyett
2 374 Ft
5 %

Keresztesi József - Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

Meghívott egy sütis mesére
A főcukrász: Keresztesi.
Leszólta bár a nénikéje,
Azt mondom én: – Megy ez neki!
Mesébe kell a hős, evégett
Sütött egy kajla kiflivéget,
Minyonjáért, ki harcba megy.
A puttonyában Csárli Meggy.
Így törnek ők a Vérpudingra.
Folyóban, bűzben dúl a harc.
Ó, Horváth Ildi-féle rajz!
A sok kacajtól dőlve, ingva
Szememben most is könny remeg.
Mit mondjak? Ritka könyvremek!

5 990 Ft helyett
4 193 Ft
30 %

Különben magyar költő vagyok - Radnóti Miklós levelezése I.

Három éve került a nagyközönség elé Gyarmati Fanni naplója, most a Jaffa Kiadó gondozásában egy újabb kuriózum látott napvilágot, Radnóti Miklós levelezése. 467 levél került a könyvbe az 1926-tól 1945-ig terjedő időszakból. A költőnek írt levelek többsége '45-ben megsemmisült, ami mégis fennmaradt, ma felbecsülhetetlen értéknek számít. A leveleket Bíró-Balogh Tamás betűhíven közli, de a kötet az elírásokkal és pontatlan idézetekkel együtt is olvasmányos, sőt, így talán személyesebb is, mintha javították volna ezeket. Szakmai és magánlevelek hosszú sora hozza most közelebb hozzánk Radnótit, aki elsősorban magyar költőnek vallotta magát.

2 990 Ft helyett
2 840 Ft
5 %

Törésteszt

Szabó T. Annát eddig kedvenc költőim között tartottam számon, ezért nagy várakozással vettem kézbe első novelláskötetét. Nem kellett csalódnom, a Törésteszt egy kiforrott író kéznyomát viseli, aki történeteiben az emberi lélek mélyére ás. Férfi és nő egyaránt górcső alá kerül. Néha nyomasztó a világ, amit elénk tár, de mindig érdekes és valahogy mégis felemelő. Szabó T. Anna most már a kedvenc íróim közé (is) tartozik.

Ismerd meg Gáti István többi kedvenc könyvét is (10)

ChatBot