Van-e olyan könyv, amit kifejezetten a borítója miatt olvastál el?
Nem igazán. De olyan volt, hogy egy könyvet nem vettem meg a borítója miatt, inkább vártam, hogy ráakadjak egy másik kiadásra.
Hány könyvet olvasol el egy évben?
Attól tartok még nem eleget.
Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Talán Orwell 1984 című kötete. Félelmetes az az atmoszféra, amit alkotott.
4 999 Ft helyett
4 749 Ft
5 %

Daráló

Az könyv első olvasásakor össze-vissza, késztetésszerűen ugráltam a fejezetek között. De aztán rájöttem, hogy még lehet fokozni a focilázat, ha kronológiai sorrendben haladok, így jobban látom az összefüggéseket. Ezért gyorsan elolvastam még egyszer. Az angol futballt meghatározó taktikai trendekről és innovációkról olvashatunk, ezek úttörőiről, ünnepelt és bukott edzőkről, istenített játékosokról, megénekelt csapatokról – a Premier League 1992-es megalakulásától napjainkig. A könyv egy rajongó lelkesedésével, ugyanakkor tárgyilagos stílusban íródott, tele van izgalmas sztorikkal és ezerféle kulisszatitokkal. Izgalmas, mint egy jó regény.

3 200 Ft helyett
2 240 Ft
30 %

Klímaváltozás - Pánik és tagadás között

Ha klímaváltozásról, globális felmelegedésről van szó, általában két szélsőséges nézet üti fel a fejét. A globális felmelegedést tagadó klímaszkeptikus és a másnap már katasztrófát vizionáló, fatalista narratíva. Mindkettő a modern média hozadéka. A politika is hamar meglátta a kérdéskör tömegmozgósító erejét, és ma már a nagypolitika szerves részét képezi. A lényeg, hogy minél sarkosabb, egyszerűbb és határozottabb tényként legyen az emberek elé tárva. Holott tényekről nagyon óvatosan lehet csak beszélni, már ami a jövő éghajlatát illeti, hiszen ötven éve még jégkorszakról szólt a fáma. A könyv ezzel az eljárással akar szembe menni, és a fokozott kedélyeket csillapítani. A szerző laikusok számára szedi össze mindazt, amit jelen állás szerint a tudomány tud a klímáról és változásáról. Elfogadott és vitatott elméleteket is megismertet, igyekszik a szakkifejezéseket megmagyarázni, a témaköröket kellően, de még érthetően mélyíteni, illetve végigmegy a médiumok által sulykolt állításokon, és reálissá pofozza őket.

2 000 Ft helyett
1 900 Ft
5 %

Indiáncseresznye

Kedves és szórakoztató novellafüzér. A szerző kiválóan megvalósította a gyermeki, összeszedetlen, felnőtteskedő elbeszélői hangot. Egy serdülő fiúcska szemüvegén keresztül látjuk a ’90-es éveket egy Somogy megyei kisvárosban. Nincs dráma, nincs ünnepélyesség. Átlagos gyerekek, átlagos családokban. Óvó, dorgáló környezetben, de bő szabad levegőn. Volt gyerekszobájuk, igazi. Vasszánkón, nejlonzsákon csúszkálás, sárga brazil mezt ellepő bogarak, a település goromba kutyája, szörp vedelés, a jégkrémesre várás, és sok-sok tulajdonnévvel illethető emlékek. Mindezek nem anekdótázva, jelszavakként vannak bedobva, hanem egy-egy kis történet részei, maguk is mikrosztorikat alkotva. A gyereklétüket a ’90-es vagy a 2000-es évek legelején letudó olvasóknak biztosan sok mosolyt okoz. Nagyon jól el van találva a kiskamasz ártatlan szemlélődése a világ komolyabb része felé. A sorok között kidugja fejét a délszláv háború, az alkoholizmus, az elhidegülés, a gyerek jellembeli formálódásának buktatói. Maga a korszak is fontos, hiszen még kapcsolódik a régi világhoz, de már vitathatatlanul belépett az újba.

4 299 Ft helyett
4 084 Ft
5 %

Hajó a ködben

A Weiss Manfréd Művek, mint a magyar ipar zászlóshajója, valamint a köztiszteletben álló tulajdonosi kör, a Weiss Manfréd-örökösök népes családja a második világháború idején, a bizonytalanság korszakában. A legénység vagy elhagyja a süllyedő hajót, vagy vele együtt pusztul. Súlyos terhek és kellemetlen aggályok nyomják a családtagok vállát a döntés meghozatala során. A regény fikció és valóság tökéletes ötvözete. Többnyire a fiktív összetevők töltik meg színnel és élettel a dramaturgiát a valóság statikus tényszerűségével szemben. Závada igyekszik ragaszkodni a történelmi hűséghez, rengeteg politikai-történelmi eseményt és személyt megjelenít akár kísérőjelenségként, akár fontos tényezőként a cselekmény szempontjából.

A szabadság felszámolása

Provokatív, szókimondó könyv; Snyder kitámasztja lankadó szemhéjunk, és láthatjuk, hogy jutottunk a mostanában virágzó áldemokratikus rendszerekig – ezeknek a prototípusát alaposan vizsgálva. Láthatjuk, hogyan fér meg egymás mellett a kommunista múlt dicsőítése és fasiszta eszmetöredékek üdvözítése, hogy lehet kikezdeni egy stabilnak hitt demokráciát, hogyan lehet palira venni a világot, összeugrasztani csoportokat primitív szexuál-politizálással, fikciós politikával, álhírekkel, a valódi sajtó negligálásával. És végül Snyder azt is elénk tárja, hogy ez hová vezet.

5 999 Ft helyett
5 699 Ft
5 %

Az ember legjobb barátjának története

Azt mindenki tudja, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de azt már kevésbé, hogy ez fordítva is igaz. Míg előbbi állítás ma már a közhelyek közé sorolható, az utóbbit kutatások bizonyítják. Ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel is találkozhatunk ebben az átfogó jellegű, tudományos igényű és érvényességű, de teljesen közérthető könyvben. Általános érvényű ismereteket vonultat fel a kutyák élettanát, szocializációját, kommunikációját, kognitív képességeit és evolúcióját illetően, a gyakorlatban is hasznosítható tanácsokkal, a végén egy rövid fajtahatározóval. A könyv etológus-biológus szerzői garanciát jelentenek a minőségre. Minden kutyabarátnak érdekes és élvezetes olvasmány lehet.

999 Ft helyett
949 Ft
5 %

Ivan Gyenyiszovics egy napja

Szolzsenyicin kisregénye a realista próza egyik késői remeke. A világos, egyenes mondatok egymás tökéletes illesztékeiként sorakoznak. Egyszerű, közérthető nyelvezet jellemzi, annyira igazi, valódi minden, hogy magunk is dideregni kezdünk a szibériai munkatábor ábrázolásának hatására. Itt a monotóniát a másnapért vívott közönséges küzdelem, az állandó éberség, a szánalmas élelmiszerporciók beosztása jelenti, a mutyizás azzal a kevéssel, ami egy fogolynak ott jut. Mindent a haszonelvűség törvénye irányít. Egy ilyen helyen nem történnek világot rengető események, de Szolzsenyicin mozgalmas képekben örökítette meg az ’50-es évek szovjet Gulagjainak mindennapjait. Hozzáteszem, személyes tapasztalatokból meríthetett.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Meg se kínáltak

Bödőcs Tibor a komikus stand-up stílusában ad elő egy többlépcsős tragédiát. A könyv egy nagy monológ, a kocsmapultra kiöntött szív. A szóáradat közepette a 20. század második felétől a jelenig sodródunk. Megelevenednek a legfontosabb közéleti események, emellett külön reflektál saját lokális környezetére, Zala megyére is. Hősünk a szobafestő-mázoló Magyar Oszkár, a humorista műsoraiból már ismert búcsúszentlászlói festő Ferus és a szerző fúziója. Valószínűleg előbbitől a testet kölcsönözte, utóbbi a lelket adta hozzá. Tagadhatatlan az önéletrajzi jelleg. Bödőcs bohókás, szatirikus eszközökkel hígítja a zord valóságot, frappáns asszociációkkal színesíti az alapvetően szomorkás hangulatot. Kockázatot nem vállalt: amihez ért, amit tud, azt mind belerakta a kötetbe.

3 490 Ft helyett
3 315 Ft
5 %

Ady stoplisban - Klasszikus magyar írók a futballról

A kortárs magyar, foci irodalom meglehetősen gazdag. Esterházy, Darvasi, Kőrösi, Egressy, csak néhányan a képviselői közül. Csillag Péter könyvében a futball kapcsán azonban egészen a sporttevékenységek szárnybontogatásáig megy vissza, hogy előássa klasszikus irodalmunk sporthoz köthető részleteit. A 20. század elejétől már Magyarországon is népszerű futball régi nagy költőinket és íróinkat sem hagyta hidegen, akár megvetéssel, akár rajongással viseltettek iránta. Irodalom- és sporttörténeti csemege.

3 490 Ft helyett
2 443 Ft
30 %

Az elátkozott köztársaság

Nincs könnyű dolga a történésznek. Az időközben leülepedő ideologikus ragadványokat borzasztó nehéz lebontani történelmi eseményekről vagy akár csak személyekről. Hatos Pál mindenesetre kísérletet tesz rá, és az egyik vagy másik oldalról elhallgatottakat próbálja előhívni, vagy a felnagyított aspektusokat kordában tartani. A magyar történelem egyik leghomályosabb időszaka 1918 októbere és az első magyar köztársaság története. Az emlékezet meglehetősen szélsőséges véleményekben örökítette meg, holott ez egy polgári, demokratikus rendszer akart lenni, mégsem lett hosszú életű, ideje sem volt kibontakozni. Az új döntéshozók versenyt futottak az idővel, a hosszú háború kikezdte a lakosság szociális toleranciáját, a világháborús vereséggel nagyon érett Trianon, a központi irányítás politikailag harapófogóba került, meg kellett nyerni az antant jóindulatát, ugyanakkor ellen kellett állni a kisantant agressziójának is. A wilsoni elvek pedig nem értek el idáig, hiába várták őket. Időközben ráadásul elkezdett begyűrűzni a kommunizmus, ami akkor még csak egy egy távolról érkező és szépnek ígérkező eszménykép volt. Az események kakofóniája abszolút átjön a sorok között, de a szerző sikerrel oszlatja el a ködöt.

3 500 Ft helyett
3 325 Ft
5 %

Migrén - Egy bűntudat története

Egy fejfájás története. Sikerül-e valaha is kigyógyulni belőle? Spielmann Ernőt (a valóságban Spiegel) Auschwitzban Mengele kiválasztja a kísérleteihez összegyűjtött ikerfiúk gardírozására. Ezzel menekülőutat nyújt számára a halál és a legkegyetlenebb tábori körülmények elől. Egyben elülteti Spielmannban a túlélés, a ráruházott felelősség és a kollaboráció által táplált bűntudatot, ami el is burjánzik, annak ellenére, hogy a mérlegnek két nyelve van, a másikon számos megmentett élettel. A kötelességtudó, halk szavú, a feltűnést kerülő főhős lelkében azonban nincs egyensúly, a bűntudat nyom többet a latba. Olyannyira, hogy a még maga a tábor sem lehet beszédtéma. Főhősünk próbál csendben megbújni – amíg a közösség nagyja emlékezni próbál, ő inkább felejtene. Gyurkovics Tamás második könyve is egyedülálló élmény. Kiváló emberábrázolás jellemzi, remekül ragadja meg a gondolatokat és reakciókat, nagyszerűen képes egyedi karaktert adni szereplőinek.

3 200 Ft helyett
3 040 Ft
5 %

A versengés paradoxonjai

Magán hordja a jó ismeretterjesztő könyvek két legfontosabb ismérvét: informatív és szórakoztató. Az örökké fennálló rivalizálásból alakuló evolúciós fejlődést egyrészt olyan könnyen megfogható példákkal szemlélteti, mint két nagy üdítőkonszern fejlesztései vagy a teljesítményt kitoló új sportszerek alkalmazása, ugyanakkor ezek persze csak a finom falatok szerepét töltik be a nagyobb téttel bíró társadalmi és ökológiai kérdések mellett/mögött. A kulcsszó a verseny, ami győztesekkel és vesztesekkel jár. Ha a versengés nem a puszta létért folyik, az a szerencsésebb eset. Kimondottan jól sikerült négykezes kötet a környezettel és az élővilággal foglalkozó biológus és az emberi társadalmakat, kulturális jelenségeket vizsgáló kultúrantropológus összjátéka folytán.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Moszkva - Petuski

Jerofejev leképezi a ’60-as évekbeli szovjet társadalom lelkületét és bemutatja a kommunizmus mechanizmusait, a diktatúra elnyomó retorikáját, egyvonalúságát, az emberek félelemben tartását, a besúgóhálózatot. Az, ahogyan mindenkit figyelnek, mindenki gyanús; az is, aki reggel érzi jól magát, s az is, aki este, vagy ne adj' Isten reggel és este is. Fricskát ad a nyugat-démonizálásnak, ugyanakkor megfogalmazza a nyugattal szembeni kritikáját is. Venyegyikt Jerofejevnek mindehhez elég egy lázálmos, részeges vonatút története. Ez a kötet többször olvasós, első nekifutásra nem lehet minden intertextuális kapcsolatra, metaforára felfigyelni, mindet megérteni. Egymást érik a frappánsabbnál frappánsabb utalások, elképesztően gazdag a szöveg szimbolikája. Már magának az ivásnak is üzenete van: a szovjet diktatúra elleni keserű, bódító gyógyszer.

3 950 Ft helyett
3 752 Ft
5 %

A földrajz fogságában

A világpolitikai folyamatok az élet egyik olyan szegmense, amelyet hajlamosak vagyunk banálisan félreértelmezni, hiszen mindenki a lokális tapasztalatából indul ki, amit többé-kevésbé ismerünk. Az ember néz híradót, olvas újságot, hírportálokat, hall dolgokat innen-onnan, amiket jó esetben tud értelmezni és feldolgozni, rosszabbik esetben meg bekerül a fekete lyukba. A kötet ezeknek a fekete lyukaknak egy részét hivatott betömni. Olvasmányos, lezser stílusú ismeretterjesztő könyv, amely állásfoglalás nélkül tudósít. A földrajz és térképek segítségével magyaráz, történelmi adalékokkal spékeli meg a jelenkorra vonatkozó folyamatokat, egyszersmind kapaszkodót nyújt a „globális politikai jelenségek” nevű mélyvízben.

Ismerd meg Bogár Roland többi kedvenc könyvét is (6)

Eredeti ár: 4 999 Ft
Online ár: 4 749 Ft
Kosárba
Törzsvásárlóként:
474 pontChatBot