Van-e olyan könyv, amit kifejezetten a borítója miatt olvastál el?
Nem igazán. De olyan volt, hogy egy könyvet nem vettem meg a borítója miatt, inkább vártam, hogy ráakadjak egy másik kiadásra.
Hány könyvet olvasol el egy évben?
Attól tartok még nem eleget.
Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Talán Orwell 1984 című kötete. Félelmetes az az atmoszféra, amit alkotott.
3 500 Ft helyett
3 325 Ft
5 %

Migrén - Egy bűntudat története

Egy fejfájás története. Sikerül-e valaha is kigyógyulni belőle? Spielmann Ernőt (a valóságban Spiegel) Auschwitzban Mengele kiválasztja a kísérleteihez összegyűjtött ikerfiúk gardírozására. Ezzel menekülőutat nyújt számára a halál és a legkegyetlenebb tábori körülmények elől. Egyben elülteti Spielmannban a túlélés, a ráruházott felelősség és a kollaboráció által táplált bűntudatot, ami el is burjánzik, annak ellenére, hogy a mérlegnek két nyelve van, a másikon számos megmentett élettel. A kötelességtudó, halk szavú, a feltűnést kerülő főhős lelkében azonban nincs egyensúly, a bűntudat nyom többet a latba. Olyannyira, hogy a még maga a tábor sem lehet beszédtéma. Főhősünk próbál csendben megbújni – amíg a közösség nagyja emlékezni próbál, ő inkább felejtene. Gyurkovics Tamás második könyve is egyedülálló élmény. Kiváló emberábrázolás jellemzi, remekül ragadja meg a gondolatokat és reakciókat, nagyszerűen képes egyedi karaktert adni szereplőinek.

3 200 Ft helyett
3 040 Ft
5 %

A versengés paradoxonjai

Magán hordja a jó ismeretterjesztő könyvek két legfontosabb ismérvét: informatív és szórakoztató. Az örökké fennálló rivalizálásból alakuló evolúciós fejlődést egyrészt olyan könnyen megfogható példákkal szemlélteti, mint két nagy üdítőkonszern fejlesztései vagy a teljesítményt kitoló új sportszerek alkalmazása, ugyanakkor ezek persze csak a finom falatok szerepét töltik be a nagyobb téttel bíró társadalmi és ökológiai kérdések mellett/mögött. A kulcsszó a verseny, ami győztesekkel és vesztesekkel jár. Ha a versengés nem a puszta létért folyik, az a szerencsésebb eset. Kimondottan jól sikerült négykezes kötet a környezettel és az élővilággal foglalkozó biológus és az emberi társadalmakat, kulturális jelenségeket vizsgáló kultúrantropológus összjátéka folytán.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Moszkva - Petuski

Jerofejev leképezi a ’60-as évekbeli szovjet társadalom lelkületét és bemutatja a kommunizmus mechanizmusait, a diktatúra elnyomó retorikáját, egyvonalúságát, az emberek félelemben tartását, a besúgóhálózatot. Az, ahogyan mindenkit figyelnek, mindenki gyanús; az is, aki reggel érzi jól magát, s az is, aki este, vagy ne adj' Isten reggel és este is. Fricskát ad a nyugat-démonizálásnak, ugyanakkor megfogalmazza a nyugattal szembeni kritikáját is. Venyegyikt Jerofejevnek mindehhez elég egy lázálmos, részeges vonatút története. Ez a kötet többször olvasós, első nekifutásra nem lehet minden intertextuális kapcsolatra, metaforára felfigyelni, mindet megérteni. Egymást érik a frappánsabbnál frappánsabb utalások, elképesztően gazdag a szöveg szimbolikája. Már magának az ivásnak is üzenete van: a szovjet diktatúra elleni keserű, bódító gyógyszer.

3 950 Ft helyett
3 752 Ft
5 %

A földrajz fogságában

A világpolitikai folyamatok az élet egyik olyan szegmense, amelyet hajlamosak vagyunk banálisan félreértelmezni, hiszen mindenki a lokális tapasztalatából indul ki, amit többé-kevésbé ismerünk. Az ember néz híradót, olvas újságot, hírportálokat, hall dolgokat innen-onnan, amiket jó esetben tud értelmezni és feldolgozni, rosszabbik esetben meg bekerül a fekete lyukba. A kötet ezeknek a fekete lyukaknak egy részét hivatott betömni. Olvasmányos, lezser stílusú ismeretterjesztő könyv, amely állásfoglalás nélkül tudósít. A földrajz és térképek segítségével magyaráz, történelmi adalékokkal spékeli meg a jelenkorra vonatkozó folyamatokat, egyszersmind kapaszkodót nyújt a „globális politikai jelenségek” nevű mélyvízben.

4 490 Ft helyett
4 265 Ft
5 %

A szabadság felszámolása

Provokatív, szókimondó könyv; Snyder kitámasztja lankadó szemhéjunk, és láthatjuk, hogy jutottunk a mostanában virágzó áldemokratikus rendszerekig – ezeknek a prototípusát alaposan vizsgálva. Láthatjuk, hogyan fér meg egymás mellett a kommunista múlt dicsőítése és fasiszta eszmetöredékek üdvözítése, hogy lehet kikezdeni egy stabilnak hitt demokráciát, hogyan lehet palira venni a világot, összeugrasztani csoportokat primitív szexuál-politizálással, fikciós politikával, álhírekkel, a valódi sajtó negligálásával. És végül Snyder azt is elénk tárja, hogy ez hová vezet.

5 999 Ft helyett
5 699 Ft
5 %

Az ember legjobb barátjának története

Azt mindenki tudja, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de azt már kevésbé, hogy ez fordítva is igaz. Míg előbbi állítás ma már a közhelyek közé sorolható, az utóbbit kutatások bizonyítják. Ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel is találkozhatunk ebben az átfogó jellegű, tudományos igényű és érvényességű, de teljesen közérthető könyvben. Általános érvényű ismereteket vonultat fel a kutyák élettanát, szocializációját, kommunikációját, kognitív képességeit és evolúcióját illetően, a gyakorlatban is hasznosítható tanácsokkal, a végén egy rövid fajtahatározóval. A könyv etológus-biológus szerzői garanciát jelentenek a minőségre. Minden kutyabarátnak érdekes és élvezetes olvasmány lehet.

999 Ft helyett
949 Ft
5 %

Ivan Gyenyiszovics egy napja

Szolzsenyicin kisregénye a realista próza egyik késői remeke. A világos, egyenes mondatok egymás tökéletes illesztékeiként sorakoznak. Egyszerű, közérthető nyelvezet jellemzi, annyira igazi, valódi minden, hogy magunk is dideregni kezdünk a szibériai munkatábor ábrázolásának hatására. Itt a monotóniát a másnapért vívott közönséges küzdelem, az állandó éberség, a szánalmas élelmiszerporciók beosztása jelenti, a mutyizás azzal a kevéssel, ami egy fogolynak ott jut. Mindent a haszonelvűség törvénye irányít. Egy ilyen helyen nem történnek világot rengető események, de Szolzsenyicin mozgalmas képekben örökítette meg az ’50-es évek szovjet Gulagjainak mindennapjait. Hozzáteszem, személyes tapasztalatokból meríthetett.

Ismerd meg Bogár Roland többi kedvenc könyvét is (8)