Mi alapján választasz könyvet?
A szerző sokat nyom a latban, de igyekszem minél jobban képben lenni. Magyar szerzők könyveiből minél többet igyekszem elolvasni, világirodalomból inkább a nagyágyúkat választom. Itt a mennyiség helyett a minőség dönt, szemben a magyarral.
Miért szeretsz olvasni?
Minden történetből lehet tanulni. Meg lehet ismerni új perspektívákat, egyedi látásmódokat. Formálja a gondolkodásomat és empatikus készségemet.
Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Proust regényfolyama alapvetően megváltoztatta a gondolkodásmódomat, nem olvastam hozzá foghatót, nem is hiszem, hogy fogok. Ennek ellenére nem tudnám megint egyben elolvasni, de vissza-visszatérek a könyveihez huszonoldalak erejéig.
7 499 Ft helyett
7 124 Ft
5 %

Menny és pokol trilógia

Ha visszatekintek a 2019-es olvasmánylistámra, bátran kijelenthetem, hogy jó évet zárok, megmásztam pár irodalmi csúcsot – ezek közé sorolom Stefánsson trilógiáját is. Találó kép a hegymászás, nem ismeretlen tevékenység a szereplők számára sem, akiknek folyamatosan le kell győzniük a természetet utazásaik során: zord világ tárul elénk a könyvben, érdemes kabátot húzni az olvasáshoz. A hóval, faggyal, tengerrel való folyamatos birkózás azonban csak apropó egy nagyobb kihívás ábrázolására: az ember önmagával való szembenézésének heroikus leírását is megkapjuk a Menny és pokol-trilógiában. Szóval nemcsak odakint tombolnak viharok, hanem a szereplők lelkében is, az izlandi táj pedig tökéletes díszlet az ember törékenységének ábrázolásához.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Fehér farkas

Sokat gondolkodtam azon, hogy hova tegyem Tóth Krisztinát, mert az evidens, hogy az egyik legjobb novellistánk, de azt nem tudom pontosan megfogni, hogy miért hatnak rám annyira az írásai. Aztán arra jutottam, hogy nem is kell feltétlenül tudnom a titkát, az író dolga az írás, az olvasóé az olvasás, és hogy a szöveg irodalom-e, az majd a kettő között félúton úgyis kiderül. Mondjuk a Fehér farkasnál már az első oldalak után is biztos lehettem a dolgomban. Profi munka: minden mondatnak, szónak és vesszőnek helye van, tökéletes egységet alkotnak a művek, a novellák szép ívet kapnak ha sorban olvassuk őket, és akármennyire is kemény témákat dolgoznak fel, nem nyomják agyon az olvasót. Kiforrott, remek szövegek.

Végtelen tréfa

Az egyik kedvenc kérdésem, amit néha feltesznek nekem, az aktuális olvasmányom tartalmára szokott vonatkozni. Wallace-t olvasva is előfordult ez, ráadásul többször is, mert elég sokáig hurcoltam magammal mindenhova, meg a mérete sem zsebkönyv, könnyű kiszúrni az ember kezében. Nem nagyon tudtam, mit mondjak, mert olyan könyv ez, aminek annyira sok rétege és értelmezési tere van, hogy ember legyen a talpán, aki össze tudja foglalni néhány mondatban. Végül mindenkinek mást mondtam. Egy dolog azért közös volt a válaszaimban: az utóbbi idők egyik legjobb szövegének tartom.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Luther kutyái

Esterházy, Szív Ernő és a többiek után Szilasi is megírta betegségének történetét. Az ember mindig félve nyúl ezekhez a könyvekhez: elvárja az őszinteséget, de azért tart is tőle egy kicsit, mert egy fokon túl az nagyon megterhelő lehet. Úgy tűnik, ezt Szilasi is így gondolja, mert a fejezeteket rendre kis novellákkal egészíti ki, aminek köszönhetően egy komplex irodalmi alkotást kapunk, ami inkább szól Szilasiról, mint a betegségről. Örülök, hogy ez egy pozitív kicsengésű könyv lett, remélem, hogy még sokat olvashatok tőle.

3 299 Ft helyett
3 134 Ft
5 %

A hetedik nap

Sándor Iván regénye olvasmányosan mutatja meg, milyen az, amikor Isten nevében Isten nélkül harcolnak egymással az emberek. Egy ilyen kegyetlen világban verődnek össze főhőseink, és vándorolnak mindig a harcokkal ellentétes irányba, de végül a valódi kiút a művészetbe és egymásba vetett bizalom lesz. Fontos könyv.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Az annyi, mint

Valamiért az van bennem, hogy egy szöveget ki kell bontani. Egy erős szöveg legyen legalább 5 oldal hosszú, hogy átélhetőek legyenek az események: érezzük a leírt dolgok súlyát, legyen időnk megismerni a kontextust, ereszkedjünk bele a történetbe szépen lassan, mint egy kád gőzölgő fürdővízbe. Szóval egy kicsit félve kezdtem bele a kötetbe, mert a könyv hátulján találkoztam a „félperces novella” kifejezéssel. Ami viszont – mint kiderült – elég csalóka, mert a „félperces” szó itt legfeljebb az olvasás idejére utalhat, mivel elgondolkodtató és súlyos szövegek ezek, amik elolvasásuk után is sokáig foglalkoztatják az embert. Ilyen röviden ennyit mondani érzelmekről, félelmekről, társas viszonyokról szerintem hatalmas bravúr.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Sehol

Ezzel biztosan sokan vitatkoznának, de tényleg így látom: szerintem Bodor az egyik legviccesebb írónk. Ez a karcos, néhol kegyetlen humor a szövegeinek központi eleme, lehetetlen helyzetek során keresztül nyilatkozik meg, kitör a történetekből, mint a lábas tetejét felfeszítő gőz. Fura helyzet: ebben élni nem lenne kellemes, a biztonságos távolság érzése miatt tud az olvasó derülni a történéseken. De közben mégis van egy fura érzése az embernek, valahogy mégis túl valósághű, mégis nyomaszt a szövegből áradó kénszag. Remek novellák, tökéletesen illik a kötet az életműbe.

3 699 Ft helyett
3 514 Ft
5 %

Vera

Nem könnyű megfogni egy gyermek látásmódját, elég kevés olyan könyvet olvastam, ahol sikerült ez a feladat az írónak, szóval őszintén örülök, hogy Grecsó ezt sikerrel abszolválta, szorítottam neki. Ráadásul minden más szinten is rendben van a szöveg: a történet működik, a többi karakter is kellően élő, a címszereplő jellemfejlődése pedig hitelesen van ábrázolva. Minden adott egy kellemes olvasmányélményhez.

3 999 Ft helyett
3 799 Ft
5 %

Akik már nem leszünk sosem

Krusovszky könyve hatásos, mégis irtó laza módon ragadja meg a húszas-harmincas éveiben járó korosztály életérzését. Ami nagyon működik benne, az annak a bemutatása, hogy ez a múlt nevű kollektív valami, amiben mind élünk, nem tűnik el nyomtalanul, úgy formál minket, hogy sokszor csak utólag realizáljuk a hatását. Ráadásul remek stílusban írta meg a történetet, azt hiszem, erre mondják, hogy egy könyv letehetetlen. Az Akik már nem leszünk sosem a 2018-as év egyik legjobb regénye volt, nehéz benne hibát találni.

2 999 Ft helyett
2 849 Ft
5 %

Az eleven halál terei

Földényi könyve elég karcsú, cirka 90 oldal a képekkel együtt, mégis rendkívül sokat tud mondani az építészet, a festészet és a 20. század meghatározó történelmi eseményeinek összefüggéseiről. Jól olvasható stílusban vezeti le, hogy a tökéletességre törekvő építészeti és művészeti alkotások hogyan váltak egy olyan ösvény jelzőkőivé, ami a haláltáborokig vezetett. A téma nehézsége ellenére a szöveg nem fekszi meg a gyomrot, inkább az összefüggések feltárásával alaposan elgondolkodtat.

Ismerd meg Bakos Dániel többi kedvenc könyvét is (10)

ChatBot