Vargha András

Személy-orientált többváltozós statisztika: Klasszifikációs módszerek

pólya kiadó  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS  |  210 oldal

"A jelen kötet a szerző 2019-ben megjelent, változó-orientált többváltozós statisztikai módszereket áttekintő könyve folytatásának tekinthető. A mű a személy-orientált, személyközpontú többváltozós eljárásokra fókuszál, ahol központi szerepet játszanak az egyének közti, kvalitatív jellegű különbségek. Ezek hátterében típusmodellek állnak, amelyek jellemzően klasszifikációs módszerekkel tárhatók fel, s a könyv ezek ismertetésére vállalkozik.
A könyv két részre tagolódik. Az I. rész klaszteranalízisre előkészítő, illetve arra ráhangoló módszereket mutat be (hiányzó adatok felmérése és pótlása, kilógó egyedek azonosítása) és megismertet olyan eljárásokkal, amelyek segítségével feltárhatók egy többváltozós minta sűrű régiói, illetve sűrűsödéspontjai, valamint kevés számú diszkrét változó tipikus és atipikus értékmintázatai.
A II. rész először a klaszteranalízis alkalmazási feltételeit és alapfogalmait boncolgatja, majd a klaszteranalízis három fontos típusát mutatja be: a hagyományos hierarchikus klaszteranalízist, a k-középpontú klaszteranalízist, valamint a modell-alapú klaszteranalízist. Az utolsó, 8. fejezet a klaszteranalízis hasznos utóelemzéseivel ismertet meg, többek között a kapott klaszterstruktúrák validálásával, illetve különböző megoldások összehasonlításának módszereivel. Mindezen fejezetek részletesen kitérnek az ismertetett eljárások végrehajtási módjára ROPstatban, SPSS-ben és R-ben.
A könyv könnyen érthetően, jól kiválasztott didaktikus példák segítségével mutatja be a gondosan kiválasztott témákat. Egyaránt hasznos segítője lehet a pszichológia és a társszakmák (szociológia, biológia, orvostudomány) kutatóinak, valamint ilyen szakos egyetemi hallgatóknak."
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 900 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 705 Ft

A termék megvásárlásával

370 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó pólya kiadó
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:210
BorítóPUHATÁBLÁS
Súly340 gr
Illusztráció70 TÁBLÁZAT ÉS 60 ÁBRA
ISBN9786158122849
Árukód2767925 / 1214432

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 900 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 705 Ft

A termék megvásárlásával

370 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A bél-agy kapcsolatA bél-agy kapcsolat