Steiner Gábor

A csődbűncselekmény története, elmélete és gyakorlata

orac kiadó kft.  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  304 oldal

"A szerző e monográfiájáról is elmondható, hogy ez idáig nem jelent meg a témában ilyen széles körű, a csődbűncselekmény jogtörténetét, joggyakorlatát és az elméleti alapokat is bemutató, azt elemző és a ténylegesen felmerülő jogkérdésekre választ adó mű.

A könyv I. Fejezete a csődbűncselekmény hazai jogi szabályozásának teljes körű történeti leírását tartalmazza. Külön értéke ennek a résznek, hogy a korabeli esetjogot is feldolgozza, így a joggyakorlatot is bemutatja. Ez a jelenkori jogalkalmazás számára alapvető ismereteket közvetít. Ugyanakkor a történeti áttekintés a joghallgatók részére is felvázolja a jogfejlődés során megmutatkozó alapvető jogértelmezési problémákat.

A monográfia második tartalmi egysége (II-VII. Fejezet) a csődbűncselekmény jelenleg hatályos szabályozásának elemzését tartalmazza, és bemutatja a joggyakorlat során felmerülő kérdéseket. E részből külön ki kell emelni a bűncselekmény időbeli stádiumaira vonatkozó fejezetet, amelyben a szerző interdiszciplináris jelleggel vizsgálja a fizetésképtelenség egyes fázisai megállapításának feltételrendszerét. Ezzel megteremti a Btk. és a felszámolási eljárásra vonatkozó szabályozás, valamint a jogi gondolkodás közötti összhangot. A fizetésképtelenség tekintetében körültekintő és részletes elemzését adja a gazdasági és a jogi értelemben vett fizetésképtelenség fogalmának. A monográfia a - korábbi és a jelenlegi - hazai bírói gyakorlat esetjogát feldolgozza. A szerző az eltérő tartalmú bírói döntéseket (is) bemutatja, majd részletes indokolással fejti ki e kérdéskörökben a jogi álláspontját. A megállapításai összhangban vannak a szakirodalommal. A VII. Fejezet a joggyakorlatban ténylegesen megmutatkozó kérdéseket veti fel és válaszolja meg, ami a jogalkalmazók számára nélkülözhetetlen ismeretanyag.

A könyv harmadik része az Európai Unió Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogát mutatja be, ami a jelenkori jogi gondolkodás elengedhetetlen részét képezi."


dr. Gimesi Ágnes
kúriai tanácselnök,
az ELTE tiszteletbeli tanára
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 8 000 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 7 600 Ft

A termék megvásárlásával

760 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó orac kiadó kft.
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:304
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly610 gr
ISBN9789632586168
Árukód2781744 / 1224211

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 8 000 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 7 600 Ft

A termék megvásárlásával

760 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbénDr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbén