Pankovits József

Merényletek, gyilkosságok a tegnap Olaszországában

l' harmattan kft.  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  370 oldal

A tegnap Olaszországa a 20. századi Itália - Nyugat és Kelet ütközési zónája, ahol merényleteket, közönséges és politikai gyilkosságokat hajtottak végre, véres politikai küzdelmek dúltak. Kiadványunk mégsem bűnügyi jellegű krónika, politikatörténeti mű. A főcím ne tévesszen meg senkit, mindössze el kívánjuk kerülni, hogy a politikától megcsömörlött, egyébként érdeklődő és kíváncsi olvasó unottan félretegye.
A kiadvány első könyve a kommunista vezető Enrico Berlinguer, a kereszténydemokraták elnöke Aldo Moro és II. János Pál elleni merényleteket tárgyalja megvilágítva a nagy feltűnést keltő esetek titkosszolgálati titkainak olasz és nemzetközi hátterét. Nem tudni pontosan, hogy Berlinguert 1973-ban Bulgáriában meg akarták-e ölni a bolgár titkosszolgák egy autóbalesetnek álcázott merénylettel vagy "csak" figyelmeztetni akarták-e demokratikus elvű politikai irányvonalának káros hatásaira a volt szocialista országokra nézve; jobb lenne úgymond, ha követné az olasz párt is a szovjet modellt. Berlinguer túlélte a merényletkísérletet és "eurokommunista" stílusban folytatta politikáját. Moro esete 1978-ban abszolút szerencsétlen kimenetelű: az olasz kommunistákkal való együttműködéséért az ún. Vörös Brigádok meggyilkolták. Mára már kiderült, olasz és amerikai titkosszolgálati forgatókönyv valósult meg - ellenükre volt Moro és Berlinguer közeledése. Szövevények jellemzik a II. János Pál pápa ellen megkísérelt, végül szerencsés végkimenetelű merényletet, az állítólagosan a KGB megbízatásában bolgár segítséggel cselekvő török Ali Agca lövéseit.
A második könyv különféle szicíliai históriák keretében főleg a maffia bűntetteivel foglalkozik, amelyek elválaszthatatlanok a kort meghatározó 1945 utáni hidegháborús viszonyoktól, a bonyolult olasz és a specifikusan szicíliai társadalmi fejlődéstől. A két könyv tematikája elkerülhetetlenné tette a nemzetközi kérdésekbe, egyúttal a nemzetközi politikával járó titkosszolgálati funkciókba, vitatható ügyeikbe való betekintést.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó l' harmattan kft.
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:370
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly552 gr
ISBN9789636460891
Árukód2781705 / 1224189

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 740 Ft

A termék megvásárlásával

474 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kertész Edina: A fotográfuslányKertész Edina: A fotográfuslány