Nagymihály Zoltán  |  Strausz Péter

Helmut Kohl és Közép-Európa

retörki  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  259 oldal

A 20. század Európájában, e világháborúk, ideológiai küzdelmek és polgárháborúk sújtotta korszakban, amelyben kontinensünk kétségkívül háttérbe szorult a világpolitika színpadán, kevés európai személyiségről mondható el, hogy döntéseivel és tevékenységével mély nyomot hagyott a globális hatalmi struktúrán.
Helmut Kohl kétségtelenül e kevesek egyike, talán legnagyobbika volt. Nem tévesztette el a sorrendet: Európát és az új világrendet úgy akarta szolgálni, hogy elsősorban hazáját szolgálja. A szétdarabolt Németországot, amely kereszténydemokrata és keresztényszociális elodei és kortársai - Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Franz Josef Strauss és a többiek - számára "lélekben, érzésben" mindig is egységes maradt. Kohl nem adta fel eszméit, és várta a pillanatot. Kitartott saját meggyozodése mellett akkor is, amikor ez - elsosorban a hetvenes évek "békés enyhülésének" idoszakában - éppen nem kecsegtetett elismeréssel és választási gyozelemmel se. Végül bebizonyosodott: amikor a pillanat eljön, csak az a kereszténydemokrata hagyományréteg lesz képes gyakorlatban is véghezvinni az új államalapítást, amely elméletben ezt a második világ-háború utáni években megtette.
Kohl maga nagyra értékelte az egyesítésben való magyar szerepvállalást. Igazán baráti kapcsolata a rendszerváltás utáni elso miniszterelnökkel, Antall Józseffel alakult ki. A szintén történész magyar kormányfonek is megvoltak a maga víziói hazájáról és Európáról - természetesen sokkal kisebb "játéktéren" mozoghatott, mint Kohl.
E konferenciakötet azzal a reménnyel született, hogy Helmut Kohl, a kiemelkedő állam-férfi politikai cselekvésének és gondolkodásának bemutatása nem hiábavaló és a jövő számára sem lehet irreleváns.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 275 Ft

A termék megvásárlásával

427 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó retörki
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:259
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly560 gr
ISBN9786156541079
Árukód2779926 / 1222969

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 275 Ft

A termék megvásárlásával

427 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kertész Edina: A fotográfuslányKertész Edina: A fotográfuslány