Nádor Éva

Micsoda Évtizedek! - Budapesti zsidó polgárok

nádor és társa tanácsadó iroda  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS  |  350 oldal

A könyv Budapest egy izgalmas korszakába vezeti vissza az olvasót. Buda, Pest és Óbuda településekből egyszer csak egy nagyváros keletkezett, Krúdy Gyula szavaival: "Észrevétlenül világváros lett a kis Pestből, a kamasz Budapestből." (Boldogult ifjúkoromban, 1929)
Az 1867-es kiegyezés és emancipáció után új korszak kezdődött. Felgyorsult a kapitalista fejlődés, a városiasodás, a polgárosodás folyamata. Ebben a hihetetlen fejlődésben a budapesti zsidó polgárok kétségtelenül kiemelkedő szerepet játszottak.
Aki a századfordulón látogatott a fővárosba, már egy sokszínű, modern várost látott. A pesti oldalon egymás után tűntek el a földszintes házak, helyüket emeletes bérházak váltották fel. A sugárúton és a körutakon szebbnél szebb villák, paloták emelkedtek. A lóvasutat felváltotta a villamos vasút, a Sugár úton pedig a földalatti vasút. Városszerte kávéházak, színházak, mozik várták a budapesti polgárokat.
Valószínűleg Ön is használt már Tungsram égőt, de vajon tudja, ki találta ki a márkanevet? Bizonyára vásárolt már Globus konzervet, de tudja, kiknek a nevéhez fűződik az első magyar konzervgyár megalapítása és a Globus márkanév bevezetése? Tudja, ki állította elő és szabadalmaztatta a Kalmopyrint, amit talán Ön is használ fájdalom- és lázcsillapításra? Feltehetőleg utazik kisföldalattin, de tisztában van azzal, kinek köszönhetjük? Ismeri a hajdani Divatcsarnok Áruházat? És elődjét, a Párisi Nagy Áruházat? Tudja, hogy valamikor az Andrássy úti áruház tetőkertjében télen korcsolyapálya volt? Hallott már az egykori magyar gyártmányú autóról? Tudja, hogy Budapesten van Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza? Tudja, hogy Európa legnagyobb zsinagógája a Dohány utcai?
Ezekre és sok még számos kérdésre választ talál a Micsoda évtizedek! című könyvben, miközben bepillanthat zsidó polgári családok életébe: Hol éltek? Hogyan éltek? Mivel foglalkoztak? Hogyan boldogultak?
Jó olvasást kíván a szerző!
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 5 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 510 Ft

A termék megvásárlásával

551 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó nádor és társa tanácsadó iroda
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:350
BorítóPUHATÁBLÁS
Súly654 gr
IllusztrációKÉPEKKEL
ISBN9786150186399
Árukód2776492 / 1220441

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 5 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 5 510 Ft

A termék megvásárlásával

551 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A bél-agy kapcsolatA bél-agy kapcsolat