Mikszáth Kálmán

Szent Péter esernyője

TALENTUM DIÁKKÖNYVTÁR

akkord kiadó kft.  | 2010  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  187 oldal

A kor Jókai mellett legnépszerűbb írója, Mikszáth Kálmán (1847-1910) nem sokkal halála előtt, negyvenéves alkotói jubileumára rendezett ünnepségen azt mondta: „Én már körülbelül megírtam, ami énbennem volt. Megírtam azzal a tudattal, hogy azért nem jár nekem semmi különös érdem: hiszen azért, mert az ember az anyját szereti, még sohasem dicsértek meg senkit. Én csak a hazámat szerettem. Az nem igaz, hogy negyven évig dolgoztam. Én csak mulattam negyven évig." És végül így szólt az őt ünneplő közönséghez: „Méltóztassanak hazaoszolni azzal a tudattal, hogy láttak ma végre egy boldog embert." Szavai nem túlzóak. Mikszáthnak többéves irodalmi próbálkozás, egzisztenciateremtés kísérlete, szegénység után a Tót atyafiak és A jó palócok sikere hozta csak meg az elismerést, az anyagi gondok megszűnését. Pályája ettől fogva töretlenül ívelt fölfelé; újból elvette feleségül azt a nőt, akit nyomorúságos helyzete miatt elhagyni kényszerült. Az írás öröme, az olvasók szeretete, a családi élet nyugalma jogán tarthatta magát boldog embernek. S nem patetikus, fedezet nélküli fordulat beszédében hazája iránt érzett szeretetének bevallása. Tiszta lelkiismerettel tette dolgát mint író, mint szerkesztő, mint képviselő, mint családapa. Az embereket szolgálta, tehát a hazáját is szolgálta. Azzal a bölcs derűvel, mely műveit is jellemzi. Tisztánlátás és elnézés - erre épül kedélyes szigorúsága. Mikszáth Kálmán írásaiban a romantika és a realizmus keveredik; korai műveiben, néhány későbbi alkotásában a romantikus meseszövés és alakteremtés a meghatározó, másutt inkább a realisztikus ábrázolásmód erőteljesebb. Ezért vezet át életműve Jókai Mórtól Móricz Zsigmondhoz; munkássága prózairodalmunk csúcsaihoz sorolható: hatásokat összegez és előremutat. A romantikus hatások és stílusjegyek egyik legszebb megnyilvánulása a Szent Péter esernyője (1895). A regény a szerelem diadalát fogalmazza meg a pénzvágy fölött. A két szálon futó történet két világot rajzol: a glogovai papét és a különc Gregorics Pálét. A pap és faluja meggazdagodását annak az esernyőnek köszönheti, melyet a népek Szent Pétertől eredeztetnek. Az író fricskája, hogy a „csodás" esernyő valójában egy bizarrnak tetsző cselekedet miatt nem hétköznapi: a nyelében rejtette el Gregorics Pál minden pénzét. Tette ezt rajongásig szeretett törvénytelen gyermekéért, szó szerint az ő életét óvta a sóvár rokonságtól. A különc halála megakadályozta, hogy az erkölcsileg jogos örökség a fiúra szálljon. Másképp alakul az esernyő és a benne levő pénz sorsa, mint ahogy az apa eltervezte. S a férfivá serdült gyermek, megsejtve az igazságot, az esernyő nyomába ered. A Szent Péter esernyője bája és derűje teszi, hogy az egyik legolvasottabb regénye ez Mikszáthnak. A mű optimizmusa a szerelem csodatevő erejét példázza. Hiszen a szerelem tényleg legyőzött mindent, még a legnehezebbet is: az emberben rejlő önzést. Hadüzenet a könyv a pénz vélt vagy valós mindenhatóságának. Kaiser László
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 940 Ft

A termék megvásárlásával

94 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó akkord kiadó kft.
Kiadás éve2010
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:187
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly142 gr
Sorozat TALENTUM DIÁKKÖNYVTÁR
ISBN9789636450496
Árukód2058887 / 1001591

Vásárlói értékelések, vélemények

(8 vélemény)
Lolo Libida
2003. 03. 03.

Jó könyv!

Bor Borbála
2003. 04. 26.

szerintem nm pont ez a könyv való a gyerekeknek,hiszen nem lehet érteni a szöveget.szerintem ez a könyv vacak!!!

Kovács Attila
2005. 04. 29.

Lehet, hogy nem gyerekeknek való ez a könyv, nem tudom. Én most, 30 évesen olvastam. Szerintem szórakoztató, és nagyon értékes könyv. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Dániel József
2006. 07. 23.

Meseszerű, de nem csak gyerekeknek élvezetes. Rendkívül szórakoztató és Mikszáth stílusa is lenyűgöző.

Bittmann Szilvia
2009. 04. 02.

Én nagyon régen már olvastam a regényt, de akkor nem igazán érdekelt és nem is tetszett. Most 31 évesen egészen más volt elolvasni, nagyon szórakoztató és izgalmas volt!

emma
2011. 06. 29.

Én 13 éves leszek,és most adták föl kötelező olvasmánynak,a hozzászólásokból ítélve nem tűnik valami jónak.

Miskolc Könyvesbolt
2013. 08. 09.

Sajnos a kötelező olvasmányok mindig korán kötelezőek. Ezen azt értem, hogy az adott korosztály egész egyszerűen még nem érett meg annak befogadására. A Szent Péter esernyője viszont 13-14 évesen azért már legyűrhető. A terjedelme nem elrettentő, van humora és legalább kerek egész a történet.

Musetta
2014. 05. 08.

Én is felnőttként olvastam és nagyon tetszett. Valószínűleg, akiknek kötelező olvasmányként kell elolvasniuk, azért nem szeretik, mert az első felében lassan peregnek az események, ill. a későbbiekben is "belebotlanak" a tájleírásba. Pedig Mikszáth ezen regénye is remek, itt sem hiányzik a humor, csak olvasás közben oda kell(ene) figyelni. A lábjegyzet pedig sokat segít a régies szavak és kifejezések megértésében is. Akkor mi itt a probléma? :)


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 990 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 940 Ft

A termék megvásárlásával

94 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Csernus Imre: A magyarDr. Csernus Imre: A magyar