Marx György

A marslakók érkezése - Magyar tudósok, akik Nyugaton alakították a 20. század történelmét

pallas athéné könyvkiadó kft.  | 2022  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  430 oldal

A magyar tudósok a 20. században a tudomány és a világpolitika középpontjában mozogtak. Rendkívüli tehetségük nagyrészt különleges gondolkodásmódjuknak, hírneves magyar gimnáziumi tanáraiknak és történelmi hátterüknek volt köszönhető. Nyugaton azzal magyarázták a megmagyarázhatatlant, hogy ők a Marsról jöttek. A híres marslakók egyedi életszemlélete a mai olvasók, a jövő generációi számára is üzenetet hordoz.

A kötet amellett, hogy a magyar fizikusok példátlan észjárását mutatja be, betekintést nyújt sorsuk alakulásába, tudományos eredményeik hátterébe, munkásságuk színfalak mögött játszódó eseményeibe és a korszak tudományos világának működésébe. Megismerhetjük a nagy nevek mögött rejtőző embereket: ehhez nyújt segítséget Marx György közvetlen stílusa és anekdotáin keresztül máig ható derűje, humora és optimizmusa.

" szerencsére volt Amerikában egy magyar, Szilárd Leó, aki sokoldalú egyéniség volt. Még arra is képes volt, hogy megértesse az amerikaiakkal a nukleáris láncreakció fogalmát. Volt azonban valami, amit még Szilárd sem tudott: autót vezetni. 1939 nyarán én is a Columbia Egyetemen dolgoztam, ott, ahol Szilárd. Egyik nap Szilárd beállított hozzám, és azt mondta: Teller, kérem, vigyen ki autón Einsteinhez [...] Így augusztus 2-án kocsiba ültünk. Egyetlen problémánk volt, hogy Szilárd megint nem emlékezett, hogy hol nyaral Einstein. Kérdezősködtünk, de most senki nem tudott segíteni. Végül egy nyolcéves kisleányt kérdeztünk meg, akinek szép lófarok frizurája volt: Tudod, azt az öreg bácsit keressük, akinek hosszú lobogó fehér haja van. Erre a kisleány útbaigazított: Ott lakik a második házban! Amikor bementünk, Einstein kedvesen fogadott, teával kínálta meg Szilárdot és - demokratikus ember lévén - a sofőrt is. Szilárd egy levelet húzott elő a zsebéből, ami Roosevelt elnöknek volt címezve [...]."
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 6 599 Ft Online ár: 6 269 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Akciós ár: 5 279 Ft

Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó pallas athéné könyvkiadó kft.
Kiadás éve2022
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:430
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly1408 gr
IllusztrációFEKETE-FEHÉR KÉPEKKEL
ISBN9789635731091
Árukód2758543 / 1207492

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 6 599 Ft Online ár: 6 269 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Akciós ár: 5 279 Ft

Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Mondókázó mindennapokMondókázó mindennapok