Kóbori Judit  |  Vahid Yousefi

Korszerű tejtermelés és feldolgozás - A takarmányozástól a tejtermékekig

szaktudás kiadó ház zrt.  | 2003  | MAGYAR nyelvű  | KÖTVE  |  168 oldal

A 20. század első felével összehasonlítva napjainkban a mezőgazdaság és állattenyésztés csupán néhány területén mutatkozik olyan nagy fejlődés, mint a tejgazdaságban. Ez a fejlődés a tejtermelés mennyiségének növekedése, a tej- termelési és takarmányozási eljárások tökéletesedése terén különösen nagyarányú. Ha összehasonlítjuk a háború utáni állapotot, a tejhiány akkori korszakát a jelenlegi helyzettel, amikor is sokszor a tejbőség megfelelő levezetése és az értékesítés helyes megoldása okoz gondot, szembetűnik hatalmas mennyiségi fejlődése. Sajnálattal kell azonban megállapítani, hogy a tej minőségének javulása terén megközelítően sem tapasztalható hasonló mértékű fejlődés, pedig ennek érdekében a legutóbbi évek folyamán a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium sok értékes rendeletet adott ki és sok hasznos intézkedést tett. Tagadhatatlan, hogy a tej minősége terén is láthatunk haladást, amit szembetűnően mutat a zsírtartalom növekedése, a hamisítások számának csökkenése, a savanyodás kisebb foka, a szódázásnak és más mesterséges beavatkozásoknak csaknem teljes eltűnése, de az elért eredményekkel korántsem lehetünk megelégedve, mert a tej termelése, feldolgozása, forgalomba hozatala és árusítása terén nagy általánosságban még mindig nem sikerült megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a tej kiváló minőségéhez szükségesek volnának. A közegészségügyi és közélelmezési szempontokon kívül egyre nagyobb jelentősége van a tej minőségi vonatkozásainak gazdasági szempontból is, mert a napjainkra visszaesett tejfogyasztás növekedését csak valóban jó minőségű, elfogadható áron termelt tejből remélhetjük, márpedig nem vitatható, hogy a minél nagyobb mértékű tejfogyasztáshoz a tejtermelő gazdáknak is messzemenő érdekeik fűződnek. A tejiparban bekövetkezett jelentős termelésnövekedés ellenére is messze elmarad a tej- és tejtermékfogyasztásunk az európai szinttől. Svájcban, Svédországban és Norvégiában ugyanis 400 liter fötötti a tejfogyasztás; 300--400 liter között fogyasztanak Angliában, Dániában, Hollandiában, Finnországban (az USA-han is); Törökországban 141 liter, Franciaországban 180 liter, Romániában 124 liter és hazánkban mindössze 160 liter az évenkénti és fejenkénti tejfogyasztás. Elfogadhatónak tartanánk a tejtermelés 20--30%-os növekedését, amelynek következtében az 1 főre jutó tejfogyasztás 180-200 liter lenne, feltételezve, hogy a tejgyűjtő és feldolgozó üzemek eleget tudnának tenni a követelményeknek. Esetenként mennyiségi, feldolgozási és választékhiány is jelentkezik. Megoldatlan a kisebb települések, a falusi lakosság és Budapest ellátása. (A fővárosi fogyasztók igénye 240 kg tej és tejtermék lenne a jelenlegi 200 kg-mal szemben.) A tejfeldolgozás és forgalmazás túlnyomó része a külföldi tulajdonosok kezébe került. Ahhoz, hogy az említett 180--200 liter tejfogyasztási szin- tet elérhessük, a tulajdonosoknak korszerűsíteniük kellene a kapacitásbővítés érdekében a meglévő üzemeket. A helyi ellátás javítására indokolt kisebb kapacitású, körzeti, feldolgozóüzemek létesítése. Ezeket a mezőgazdasági üzemekben vagy a mezőgazdaság és az ipar kooperációjában (közös vállalkozás) kell megvalósítani. A kisebb feldolgozóüzemek évi 140 millió liter tej és elsődleges tejtermék előállítására rendezkednek be. Közvetlen értékesítésre azonban csak azok az üzemek alkalmasak, amelyek a tejházakban és a feldolgozóüzemekben a higiéniai és környezetvédelmi követelményeknek maximálisan eleget tudnak tenni. Fontos feladata a feldolgozóüzemeknek a választék bővítése és a fogyasztói érdekeknek és igényeknek megfelelő csomagolásban történő forgalmazása, valamint a túró- és vajgyártás növelése. A mezőgazdasági üzemek elárusítóhelyein a hűtött tárolás megoldása (hűtőpult) -- a jelentős beruházási költségei ellenére is -- elengedhetetlen. Napjaink és a közeljövő társadalmi-gazdasági elvárásai egyre világosabbá teszik mindenki számára, hogy a viszonylag fejlett hazai mezőgazdaság -- a közelmúlt gyakorlatával ellentétben -- csak természetes szövetségesével, az élelmiszeriparral együtt képes jelenlegi nehéz helyzetéből kijutni, meghonosítani az európai fejlődés módszereit, elérni a piaci stabilitást és növelni a hatékonyságot.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
4 180 Ft

A termék megvásárlásával

418 pontot szerezhet



Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó szaktudás kiadó ház zrt.
Kiadás éve2003
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:168
BorítóKÖTVE
Súly406 gr
FormátumA 5 210 X 148
ISBN9639422770
Árukód2096263 / 1012988

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
4 180 Ft

A termék megvásárlásával

418 pontot szerezhet



Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!