Oravecz Imre

Kaliforniai fürj

jelenkor kiadó  | 2012  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ  |  622 oldal

A 19. század második felében és az azt követő századfordulón nagy tömegek keltek útra Magyarországról Észak-Amerikába. Zömük kevésföldű parasztember vagy nincstelen zsellér volt, de akadtak köztük szép számmal jobb módúak is, akik további gyarapodásukat remélték a kivándorlástól. Eredetileg csak annyi időt szándékoztak az Új Világban tölteni, amennyi ahhoz kellett, hogy némi pénzt gyűjtsenek, és hazatérvén földet vehessenek, házat, istállót építtethessenek, kit milyen cél vezérelt. Csak hát odaát többnyire minden másként alakult, mint tervezték. Különös, de ez a nagy, emberi dráma jóformán visszhangtalan maradt a magyar irodalomban, és máig nincs méltó feldolgozása. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni Oravecz Imre regénye, ezt a szinte eposzi méretű küzdelmet ábrázolja, amelyet ezeknek a férfiaknak és nőknek, fiataloknak és öregeknek, felnőtteknek és gyerekeknek az exodus, az óhazából való távozás és az új hazában való megmaradás jelentett. A regény az Ondrok gödrében megismert Árvai-család történetét mondja tovább.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
3 040 Ft

A termék megvásárlásával

304 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó jelenkor kiadó
Kiadás éve2012
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:622
BorítóKEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly620 gr
ISBN9789636765248
Árukód2232567 / 1087179

Elérhető még:

E-könyv

Vásárlói értékelések, vélemények

Szeged Könyvesbolt
2013. 05. 27.

Aki olvasta az Ondrok gödre c. könyvet, mely az Árvai-család három nemzedékének történetéről szól, a kiegyezéstől a millenniumig, az szívesen olvassa a folytatást, melyet ebben az új kötetben talál meg. Mi mindennek kell megtörténnie, amíg az Amerikába érkező Árvai család tagjai, vérbeli, öntudatos amerikai állampolgárrá válnak? A kérdésre megadja a választ az író, Oravecz Imre, nagyregényének második kötetében, melyet szívesen ajánlunk olvasásra.

Stop.Shop. Könyvesbolt
2013. 06. 04.

Nálam 2012-ben az év magyar könyve. Amit Oravecz az Ondrok gödrében elkezdett, itt válik kerekké és egésszé. Tartja magát az elvhez, hogy nem az az érdekes, ami drámai jelenethez vezet, hanem az, amit a szereplő annak lát - egy szikla, egy fürj, vagy egy motorbicikli. Amiben a Kaliforniai fürj több, mint az első regény, az a mindent belengő, zavarba ejtő különös érzés, ami megragadja az embert, miközben Árvaiék felszívódását figyeli a nagy amerikai életbe. Ahogy a szülők küszködnek egyre homályosabban megélt magyarságtudatukkal, miközben látják, gyerekeik már egy más viszonyrendszerben nőnek fel, és az otthonról hozott értékek más értékeknek adják át a helyüket... A Kaliforniai fürj egy elvesztett és egy megnyert identitás regénye, egy rettenetesen fontos mű arról, hogy választhat-e új hazát az, akinek a haza nem ad annyit, mint amennyit megérdemel. A József Attila-i számadat szerint kétmillióan tántorogtak ki Amerikába - az ő (szinte) nyomtalan felszívódásuknak is emléket állít ez a könyv. P.

Stop.Shop. Könyvesbolt
2013. 06. 05.

Bocsánat, másfél millió. P.


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
3 040 Ft

A termék megvásárlásával

304 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbénDr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbén