Ferencz Éva  |  Lukács Józsefné

Kerek egy esztendő - Adattár - Tematikus adattár és tudásbázis

KEREK EGY ESZTENDŐ

flaccus kiadó kft  | 2021  | MAGYAR nyelvű  | RAGASZTÓKÖTÖTT  |  315 oldal

A Kerek egy esztendő - komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunk "évszakos" köteteinek fejezetei az óvodai környezeti témák köré épülnek, az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának megfelelően. A környezeti témák követik az évszakokat, felölelik a jeles napokat, a néphagyományokat. Az évszakokon belül minden hónap kalendáriummal kezdődik, ezt követően az aktuális hónaphoz kapcsolódó megfigyelési lehetőségeket, az óvodában egy hónapon át megvalósítható ötleteket mutatja be, majd a hónap mindig egészségmegőrző héttel zárul.

Röviden a könyv használatáról

Sorozatunk új kötete tematikus adattár és tudásbázis a Kerek egy esztendő évszakos köteteihez. Az egyes évszakok környezeti témáit feldolgozó kötetekkel együtt történő használata egyszerű és logikus. Az őszi, téli, tavaszi és nyári kötetben jelöltük azokat az eseményeket, kifejezéseket, neveket stb., amelyekről az adattárban bővebben olvashatunk. Ez a jelölés hívja fel a figyelmünket arra, hogy ennél a résznél érdemes fellapozni az Adattárat.

A kalendárium naptári-, a kisenciklopédia nevelési év szerint kronologikus. Januártól decemberig találjuk - havi bontásban - az év jeles- és világnapjait, illetve ősztől nyárig - az évszakos kötetek fejezeteinek sorrendjében - a címszavakat.

A jeles napok és a kisenciklopédia címszavai mellett azt jelöljük, hogy tartalma melyik évszak hányadik fejezetéhez kapcsolódik. A jelölés az évszak ikonjából és a fejezet sorszámából áll.

Amennyiben egy-egy jeles nap leírása vagy egy-egy címszó több téma feldolgozása során is jól használható, a további fejezetszámokat is feltüntetjük, de az adott címszó részletes kibontása csak a kronológiai szempontból első előfordulásánál történik meg. A következő alkalmakkor csak a korábbi fejezetszámot (és annak oldalszámát az Adattárban) jelöljük.

Kalendárium

Mind a négy kötetben található - havi bontásban - Kalendárium, ami elsősorban az adott kötet foglalkozásaihoz kapcsolódik. Adattárunkban ezt a Kalendáriumot kibővítettük az egyes hónapok közel valamennyi világnapjával, jeles napjával. Ez első ránézésre akár indokolatlannak tűnhet, mert hogyan kapcsolódik az óvodai élethez - ha csak a szeptembert megnézzük - pl. a Bányásznap, A Büntetés-végrehajtási Szervezet napja vagy A fizioterápia világnapja. A válasz egyszerű, és a három fenti példán jól bemutatható. Az óvodában sok szó esik a foglalkozásokról, mesterségekről, valamint konkrétan a gyerekek szüleinek foglalkozásáról, ezért, ha valamelyik gyerek édesapja vagy édesanyja az adott területen dolgozik (példáink alapján bányász, börtönőr, orvos stb.), máris megtaláljuk a kapcsolódási pontot. Helyi vagy regionális jelentősége is lehet, mert az ország - elsősorban egykori - bányásztelepülésein (pl. Dorog, Komló, Pécs, Salgótarján, Tatabánya stb.) a Bányásznap még ma is többet, mást jelent, mint esetleg Békéscsabán vagy Kecskeméten. A Büntetés-végrehajtási Szervezet napja is több szülőt érinthet egyes városainkban (pl. Budapest, Szeged, Vác stb.). Mivel az óvoda egyik legfontosabb feladata az egészséges életmódra nevelés, A fizioterápia világnapja és más - az egészséghez, gyógyításhoz kötődő - jeles napok ismerete is indokolt.

Ugyanakkor a kalendáriumunkban természetesen elsősorban az állami és nemzeti ünnepeinkhez, a környezeti témákhoz, a néphagyományokhoz kapcsolódó jeles- és világnapokat mutatjuk be. Felépítésének kronológiája a naptári évnek megfelelő.

Fejezetről fejezetre - Kisenciklopédia a Kerek egy esztendő-sorozat évszakos köteteinek használatához

Az évszakos kötetek fejezeteinek többségében találkozunk állat- és növényfajok, természeti jelenségek neveivel, földrajzi fogalmakkal, az adott témakörhöz kapcsolódó időjárási jelenségek elnevezésével, illetve régi - ma már talán nem is gyakorolt - mesterségekkel, foglalkozásokkal. Az adattár második fejezete az e fogalmakhoz kapcsolódó ismereteink felfrissítésében nyújt segítséget a témák feldolgozása során - és reményeink szerint olyan új tudáshoz is juttatja az olvasót, amely tudás birtokában talán könnyebb feladat lesz a gyerekek kérdéseit szakszerűen - ugyanakkor az óvodások számára is érthetően - megválaszolni.

A címszavak a nevelési évnek megfelelő sorrendben, ősztől nyárig, fejezetenként, az előfordulásuk sorrendjében követik egymást, tehát nem egyfajta logikai, rendszertani stb. csoportosításban. A könyvünk végén található tárgymutató jól használható, ha nem egy évszakos témát dolgozunk fel, hanem valamilyen konkrét információt keresünk.

Az év...

A könyv harmadik fejezetének kiinduló pontja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által 1979-ben elindított Az év madara program, melyet civil és szakmai szervezetek részéről számos további kezdeményezés - Az év fája, gombája, hala stb. - követett. Ezeknek a szavazásoknak/választásoknak a teljes listáját tesszük közzé, abban az időrendben, ahogy az létrejött.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó flaccus kiadó kft
Kiadás éve2021
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:315
BorítóRAGASZTÓKÖTÖTT
Súly652 gr
Sorozat KEREK EGY ESZTENDŐ
IllusztrációSZÍNES FÉNYKÉPEK
ISBN9786155278402
Árukód2752755 / 1203420

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhet


Utolsó darabok


Személyes átvétel 1-3 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 1-3 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal